Kulttuuri Tilaajille

Raija Orasen jatkokertomus: Metsästäjän sydän, osa 3/5

Raija Orasen kirjoittaman jatkokertomuksen kolmannessa osassa kartanonherra Hjalmar Linder yrittää luoda työläisilleen hyvät oltavat, mutta nämä vaativat aina vain lisää. Hjalmar ostelee autoja ja tiluksia ja hurvittelee maailmalla, kunnes hän joutuu vastakkain pankinjohtajan kanssa.

Kun lokakuinen yleislakko syksyllä 1905 vapisutti Helsingin katuja, koki varatuomari, patruuna, vapaaherra Hjalmar Linder uudenlaisen, villin vapaudentunteen monen muun tavoin: se oli suurta ja yhteistä riemua, saatiin yleinen äänioikeus, sukupuolten tasa-arvo ja paljon muuta, senaatti erosi ja tuli uusi kenraalikuvernöörikin. Herranen aika! Mutta ei iloa pitkään piisannut.

”Joskus ihmettelen itsekin”, puuskahteli isä Constantin Linder, joka sentään oli ollut hyvän aikaa suomalainen ministerivaltiosihteeri Pietarissa, ”että ymmärtääkö Nikolai mitä tekee. Kun hänelle puhuu, hän tuntuu olevan kuin lasin takana, aivan toisissa maailmoissa. Hänestä ei olisi pitänyt koskaan tulla keisaria. Mikä sekasotku Venäjästä onkaan tullut!”

Isä Linderistä tehtiin kuitenkin jäsen Venäjän valtakunnanneuvostoon ja kenraalikuvernöörikin ammuttiin, mutta suomalaisten pyyntöihin Pietari ei suostunut, autonomisia oikeuksia karsittiin ankaralla kädellä.

”Mutta minähän olen sosialisti”, Hjalmar väitti tehdäkseen selväksi työläisilleen, ettei hän hyväksynyt minkäänlaista sortamista.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.