Ihmiset Tilaajille

”Kyllä murteet säilyvät niin kauan kuin ihmiset jaksavat huuliaan heiluttaa”, uskoo kielentutkija Erkki Lyytikäinen

Erkki Lyytikäinen, 78, kolkutteli nuorena ihmisten ovia ympäri Suomea. Kielentutkija kokosi kahden kollegansa ainutlaatuisen murrekirjan, jossa esiteltiin kaikki Suomen pitäjänmurteet tekstein ja äänin. Työ vei 27 vuotta.

Ikkunan vieressä oli vaunut ja vaunuissa pieni lapsi päivä­unilla. Mummo katsoi lapsenlastaan ja päätti siirtää vaunut sisemmäs huoneeseen lämpimän uunin viereen. Mikä tuuri, sillä hetken kuluttua lähistöllä räjähti pommi. Ilmanpaine pirstoi ikkunat teräviksi siruiksi, jotka laskeutuivat pitkin lattiaa.

Tämän tarinan eläkkeellä oleva murretutkija Erkki Lyytikäinen, 78, on kuullut mummoltaan. Erkille itselleen ei ei jäänyt muistikuvaa tapahtumasta.

Erkki oli kaksivuotias, kun jatkosota päättyi. Raija-äiti kirjasi Erkin ensimmäisen lausuman vauvakirjaan: ”Apuu, apuu, pommii, pommii!”

Apuu on Erkin kotikieltä. Kymin seudulla on käynyt niin, että jos sanan loppupuolella on ollut rinnakkain kaksi erilaista lyhyttä vokaalia, ne ovat muuttuneet yhdeksi pitkäksi vokaaliksi.

Kirjakieltä Erkki tavasi koulun alkaessa kirjoista. Naapurin vinttikomerossa oli pino Tarzaneita. Niitä lapsirakas naapuri lainasi Erkille aina sitä mukaa kun tämä palautti edellisen.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.