Nostalgia Tilaajille

Muistatko nämä hiihtomuodin kukkaset vuosien varrelta? 90-luvulla Suomen huiput sivakoivat hassussa hameessa

Hiihtäminen on myös tekstiiliurheilua. Kun nykyään kiidetään teknisissä asuissa, ennen harrastajat ja kilpailijatkin lykkivät laduilla hameissa ja villapaidoissa.

Pitkän matkaa saivat suomalaisnaiset hiihtää hameet yllään ennen kuin housut katsottiin heillekin ­soveliaaksi hiihtoasuksi. Vasta 1930-luvulla hiihtohousut syrjäyttivät lopullisesti hiihtohameen, joka oli siihen asti ”säädyllisen ja naisellisen naisen ainoa oikea asu” myös hiih­täessä, kirjoittavat Suvi Kuisma ja Tiina Jantunen kirjassaan Suomen naiset ladulla ja mäessä (Lahden museot ja Hiihtomuseo).

Yllä olevassa kuvassa Pukinmäen Kirin hiihtokilpailuun osallistuvat tytöt ovat vuonna 1930 Vantaanjoen jäällä. He ovat lähteneet kisaan lyhyissä helmoissaan, villapaidoissaan ja ohuissa sukissaan, joskin yhdellä on jo yllään hiihtohousut. Hiihtohousut vauhdittivat tyttöjen housujen käyttöä. Erityisiä urheiluvaatteita ei juurikaan ollut, vaan hiihtoa harrastettiin ulkoiluvaatteissa. Kuvan ­tytöistä yksi tosin näyttää olevan liikkeellä pikkukengissään.

Kotiliesi opasti 1920-luvulla suomalaisneitoja pukeutumaan urheiluasuun, joka oli lämmin ja tarkoituksenmukainen, ”sillä muuten saattoi vilustuttaa itsensä ja menettää kiinnostuksensa hiihtämiseen.”

Moni hiihdon ystävä on aloitellut harrastustaan kotikutoisessa villapaidassa, hiihtohousuissa ja anorakissa, jotka tulivat muotiin 1950-luvulla.

Kuusikymmentäluvulla valmisvaatteet yleistyivät ja houkuttelivat myös hiihdon harrastajia. Tekstii­leissä alaa valtasivat uudet muoviperäiset materiaalit kuten teryleenipopliini ja kreppinylon.

1970-luvun keksintöä oli hiihtohaalari ja 1980-luvulla ­laduilla nähtiin kirkkaita neonvärejä ja vartalonmyötäisiä asuja. Nykyisin sivakoidaan mikrokuiduissa ja teknisissä asuissa eikä palella ladulla.

Lue myös Seura.fi: Hiihtämisen yksinäisyys pilaa lajin.

Hiihtäjänaisia 1940-luvulta. 
Hiihtäjänaisia 1940-luvulta.  Kuva: Lahden museoiden kuvakokoelma

Elegantteina 1940-luvulla

Nuoret naiset ovat lähteneet hiihtoretkelle hieman tyylikkäämpinä ns. golfhousuissaan, pikkutakeissaan ja suikissaan sekä kauniisti kammat­tuina. Asut olivat ehtaa villaa ja suikka­päähineet tuolloin muodissa.

Hiihtolegenda Siiri Rantanen vuonna 1952.
Hiihtolegenda Siiri Rantanen vuonna 1952.
Kuva: SKOY, kuva-arkisto

Puuvillapopliinia 1950-luvulla

Siiri Rantanen hiihti ­sinisessä, kaksiosaisessa, puuvillapopliinisessa asussaan vuoden 1952 ­Oslon olympialaisissa, jolloin naisten hiihdon kilpamatka oli ensi kertaa olympialajina. Päässään Siirillä oli maajoukkueen sinivalkoinen pipo, jota mallia joukkue käytti pitkään. Urheilun kuva-aitta -lehden kannessa ­Siiri on Cortinan kisoissa 1956 kilpasiskojensa kanssa voitettuaan viestin.

Villayhtymä Oy:n mainoskuva miesten ja naisten kankaista.
Villayhtymä Oy:n mainoskuva miesten ja naisten kankaista. Kuva: Valvillan tehdasmuseon valokuvakokoelma
Urheilun kuva-aitta -lehti vuodelta 1956, Siiri Rantanen kuvassa oikealla.
Urheilun kuva-aitta -lehti vuodelta 1956, Siiri Rantanen kuvassa oikealla.

Linjakkaana 1960-luvulla

Villayhtymä Oy:n mainos­kuvassa esittäytyy ajan hittihiihtoasu eli kapea­linjaiset hiihtohousut, villa­paita ja puuvillapopliininen anorakki. ­Liekö vaikutteita otettu kansainvälisestä laskettelumuodista.

Jokanaisen ja -miehen hiihtovarusteisiin kuuluvat monot olivat varreltaan hieman korkeammat kuin kilpahiihtäjien.

Hiihtohousujen materiaali oli myös lämpöisempää kuin kilpahiihtäjillä.

Juha Mieto, Marjatta Kajosmaa ja Hilkka Kuntola vuonna 1974 studiolavasteissa kuvattu. 
Juha Mieto, Marjatta Kajosmaa ja Hilkka Kuntola vuonna 1974 studiolavasteissa kuvattu.  Kuva: Lahden museoiden kuvakokoelma

Trendikkäät lakkanailonasut 1974

Juha Mieto, Marjatta Kajosmaa ja Hilkka Kuntola poseeraavat mainos­kuvassa 1970-luvun näyttävissä lakka­nailonisissa hiihtoasuissa ­sekä lämmittelyasussa. Muovipohjaiset tekstiilit tulivat kilpahiihtoon mukaan jo 1960-luvun lopulla.

Hilkka Kuntolan yllä nähdään tuon ajan kevyempää toppamuotia, josta tikkivaatteinakin puhuttiin. Päähi­neinä hiihtäjäsankareilla oli malliltaan korkeahkot keinokuitupipot.

Terinitin hiihtovaatteita vuodelta 1981.
Terinitin hiihtovaatteita vuodelta 1981. Kuva: Kari Pulkkinen / Museovirasto

Vartalonmyötäisesti vuonna 1981

Terinit Oy valmisti ihonmyötäisiä hiihtohaalareita myös hiihdon harrastajille. Tällaista seksikkyyttä ei ollut aiemmin ollutkaan tarjolla. Puhuttiin hiihtotrikoista, ja 80-luvun henkeen ne olivat yleensä hyvin värikkäitä. Pipo on hieman madaltunut ja siihen on ilmestynyt heilumaan tupsu.

Hiihdon MM-kilpailut, Lahti 1978. Hilkka Riihivuori, Marja-Liisa Hämäläinen, Helena Takalo, ja Taina Impiö.
Hiihdon MM-kilpailut, Lahti 1978. Hilkka Riihivuori, Marja-Liisa Hämäläinen, Helena Takalo, ja Taina Impiö. Kuva: Kari Santala/Otavamedia

Sinivalkoiset verkkarit 1978

Naisten viestijoukkueen Hilkka Riihivuori, ­Marja-Liisa Hämäläinen, Helena Takalo ja ­Taina Impiö hiihdon MM-kilpailuissa Lahdessa vuonna 1978 lämmittelyverryttelypuvuissaan, erittäin sinivalkoisissa tunnelmissa.

Helena Takalon verkkareiden lahkeista pilkottaa hieman myös varsinaista hiihtoasua. Vartalonmyötäinen asu oli mahdollista valmistaa ­uusien keinokuitumateriaalinen ansiosta.

Keinokuitupuvussa sivakointi saattoi olla pakkasella kylmää hommaa, mutta tuulenvastuksen kannalta ihoa myötäilevä asu oli hyvä.

Talvi 1978 oli kova pakkastalvi ja Hilkka Riihivuori onkin kertonut, että kilpa-asun ­alle saatettiin laittaa sanomalehteä jotta reidet ja rintakehä eivät olisi kilpailun tiimellyksessä palel­tuneet.

Suomen hiihtomaajoukkueen edustusasut ovat varsinkin 1960-luvulta lähtien olleet ­niin median kuin yleisön kiinnostuksen ja kommentoinnin kohteina. Jo 1940-luvulla joukkueilla oli edustusasuja, mutta sitä ennen oli lähinnä vain sovittu yhtenäisestä pukeutumisesta.

Tuulikki Pyykkönen, Vuokatti 1995.
Tuulikki Pyykkönen, Vuokatti 1995. Kuva: Urheilumuseo / Juha Sorri

Hassu hamonen 1995

Suorastaan pienen kohun ­herätti suomalaishiihtäjien musta­oranssi, kiiltävästä kankaasta valmis­tettu edustusasu vuonna 1995. ­Värejä ­pidettiin epäkelpoina, koska oli ­totuttu sinivalkoiseen ja hametta arvosteltiin epäkäytännöllisyydestä.

Kokonaisuutta esiteltiin Sotka­mossa vuonna 1995 ja asut nähtiin laduilla muun muassa hiihdon maailmancupissa. Kuvassa Tuulikki Pyykkönen on tullut maaliin Vuokatissa viiden kilometrin kilpailussa.

Hiihtäjät itse kokivat hamosen ­turhakkeena ja ilmanvastuksen ­kannalta huonona. Pipot alkoivat muistuttaa nykyisiä, uimalakin oloisia päähineitä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/2022.