Tilkkupaita-peitto

Tilkkupaita-peittoTee vanhoista miesten paidoista pirteä peitto vastasyntyneelle tai oman tuvan koristeeksi. Korvaa napit kirjotuilla napinkuvilla, jos annat peiton lahjaksi vauvalle.

Malli ja toteutus: Suvi Sahlberg
Peiton koko: N. 108 x 80 cm
Tarvikkeet: Miesten puuvillaisia kauluspaitoja (vähintään 4 paitaa), yksiväristä puuvillakangasta kehyskaitaleisiin, vanulevyä, ompelulankaa, neula, puuvillalankaa kirjontaan, 12 nappia.

Tee näin: Leikkaa pestyistä ja silitetyistä kauluspaidoista hihat irti saumoja pitkin. Leikkaa hihansuut irti. Avaa hihat leikkaamalla hihasauma auki. Irrota paitojen etu- ja takakappaleet toisistaan avaamalla olka- ja sivusaumat.

Leikkaa piirroskuvan nro 1 mukaan paidoista 12 x 20 cm kokoisia kangaspaloja. Peittoa varten tarvitset 48 palaa peiton molemmille puolille eli yhteensä 96 palaa. Leikkaa vielä puuvillakankaasta 6 cm:n levyistä kaitaletta peiton reunojen kehyskaitaleiksi.

Suunnittele paloista kaksi 48 kangaspalasta muodostuvaa kokonaisuutta.

Tee 6 pitkää kaitaletta ompelemalla aina 8 palaa pitkistä sivuistaan yhteen. Ompele kaitaleet kiinni toisiinsa 1 cm:n saumanvaroilla. Avaa ja silitä saumanvarat. Tee peiton toinen puoli samoin. Silitä kappaleet ja tikkaa saumanvarat suoralla koneompeleella.

Tarkista nyt peiton koko ja tasaa etu- ja takakappaleet samankokoisiksi. Ompele peiton etu- ja takakappaleiden reunoille puuvillakangaskaitaleet. Ompele kaitaleet sentin saumanvaroilla ensin tilkkuosan lyhyille sivuille, sitten pitkille sivuille ja lyhyiden sivujen kaitaleiden päihin.

Leikkaa vanulevystä tilkkutyön kokoinen pala. Harsi vanu kiinni toiseen takakappaleeseen. Ompele sitten etukappale ja vanuosaan harsittu takakappale oikeat puolet vastakkain yhteen. Jätä kääntöaukko. Käännä työ ja sulje aukko.

Kirjo etupistoin puuvillalangalla piirroksen osoittamat kohdat. Voit vielä kirjoa peiton kehyksessä oleviin pistoihin pujotukset.

Pujottelupistot teet pujottamalla neulan aina etupiston alitse neulan silmäpää edellä aina samasta suunnasta.

Ompele lopuksi napit kaavakuvan osoittamiin kohtiin. Voit kirjoa nappien vastapuolille kukat linnunsilmäpistoin.

Ohjetiedustelut: Suvi Sahlberg, [email protected].

Lyhenteiden selitykset:
krs = kerros
kjs = ketjusilmukka
s = silmukka
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka
op = oikea puoli
np = nurja puoli
lk = langan kierto
*_* = toista tähtien välissä oleva ohje
ps = piilosilmukka
ks = kiinteä silmukka
p = pylväs
pp = pitkäpylväs
1/2 p = puolipylväs

Tilkkupaita-peitto

Keskustelu

Tässä tulee vanhoille paidoille hyödyllistä käyttöä. Kaunishan tuosta tuli.

Kiva idea. Etenkin kun miesten paidat ovat usein laadukkaista puuvillakankaista valmistettuja. Vauvan peitto on myös tärkeää pystyä pesemään 60 asteessa, sisävanu kannattaa valita sitä silmälläpitäen.

Kaapissa on paljon pieneksi ”kutistuneita” paitoja. Ihan hyvä idea! Toteutan tämmöisen työn varmasti lähiaikoina. Terveisin Tiitta

Voi kunajan saisi riittämään kaikeen kivaan. Mutta yhden peiton olen jo paitatilkuista tehnyt. Ja toisellekin olisi tarvetta.

Kivannäköinen peitto! Hyvä ohje miten paidan saa mahdolisimman tehokkaasti käytetyksi.

Kommentoi juttua: Tilkkupaita-peitto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X