Ruoka

Käytätkö muovisia leikkuulautoja? Erityisesti tällainen on syytä hävittää heti

Asiantuntijat kehottavat vaihtamaan leikkuulaudan uuteen viimeistään siinä vaiheessa, kun pinta alkaa täyttyä naarmuista ja kulumista, koska bakteerit viihtyvät hyvin rikkinäisellä pinnalla.

Muovinen leikkuulauta on vakiovaruste monen keittiössä. Eikä ihme, onhan muovinen leikkuulauta edullinen vaihtoehto puisille vastaaville sekä helppo pitää puhtaana. Vai onko?

Lue myös: Säilytätkö haarukoita, lusikoita ja veitsiä samassa järjestyksessä kuin muut? Tämä tapa on yleisin – lukijat ja asiantuntijat paljastavat

Muovisten leikkuulautojen käyttöön liittyy yllättäviä vaaranpaikkoja, kertovat Marttojen kotitalousasiantuntija Essi Rajapolvi ja ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen.

Muovinen leikkuulauta on helppo puhdistaa, sillä ne kestävät usein hyvin vettä ja ne voidaan pestä myös astianpesukoneessa. Muoviseen leikkuulautaan tulee kuitenkin käytön myötä helposti naarmuja ja kulumaa muun muassa veitsistä.

”Haittaa käytöstä voi olla silloin, jos leikkuulauta on hyvin kulunut tai sitä ei ole pesty asianmukaisesti. Muoviset leikkuulaudat onkin hyvä uusia säännöllisesti, sillä pöpöt viihtyvät rikkinäisellä pinnalla”, Rajapolvi sanoo.

”Leikkuulauta onkin hyvä vaihtaa uuteen viimeistään, kun uurteet ja kuluminen alkavat haitata sen puhtaanapitoa”, Leinonen sanoo.

Lisäksi kovin naarmuuntunut leikkuulauta on merkki siitä, että leikkuulaudasta on mahdollisesti irronnut mikromuovia ruoan sekaan. Tutkimuksien mukaan leikkuulaudoista irtoaa mikrohiukkasia ruokaa pilkkoessa, kertoo Phys.org. Asiasta kerrottiin Environmental Science & Technology -tiedelehdessä.

Asiantuntijoiden mukaan muovisen leikkuulaudan käytöstä ei kuitenkaan koidu haittaa, mikäli käyttäjä huolehtii asianmukaisesta puhdistuksesta ja riittävästä keittiöhygieniasta.

Mikromuovihiukkasista ruoassaan huolestuneiden kannattaa harkita leikkuulaudan materiaaliksi jotain muuta kuin muovia.

muovinen leikkuulauta
Mikromuovihiukkasista ruoassaan huolestuneiden kannattaa harkita leikkuulaudan materiaaliksi jotain muuta kuin muovia. © iStock

Vältä raa’an lihan leikkaamista

Varovainen kannattaa olla senkin suhteen, mitä raaka-aineita muovisella leikkuulaudalla pilkkoo. Asiantuntijat varoittavat raa’an lihan leikkaamisesta – sitä on syytä välttää etenkin silloin, mikäli samaa leikkuulautaa on tarkoitus käyttää toistamiseen kokkausrupeaman aikana.

”Raakaa lihaa kannattaa käsitellä erillään muista ruoista, jotta lihan mahdollisesti sisältämät taudinaiheuttajat eivät pääse siirtymään sellaisiin ruokiin, joita ei enää kuumenneta”, sanoo Leinonen.

”Muutenkin kypsennettävät ja kypsentämättömät elintarvikkeet olisi aina hyvä käsitellä toisistaan erillään.”

Muovista leikkuulautaa käytettäessä omat leikkuulautansa olisi hyvä olla myös kalalle, vihanneksille, leivälle ja sipulille. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Silloin on tärkeää pestä leikkuulauta erityisen huolella elintarvikkeiden käsittelyn välissä, sanoo Rajapolvi.

”Leikkuulautaa välissä kastelemalla voi mahdollisesti ehkäistä värjäämien ja hajujen tarttumista leikkuulautaan”, Rajapolvi sanoo.

Lue myös Anna.fi: Nämä tuotteet myydään liian isoissa pakkauksissa! Somekansa on puhunut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käytätkö muovisia leikkuulautoja? Erityisesti tällainen on syytä hävittää heti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.