Kodinhoito

Asuntomurtoja tehdään eniten tiettynä päivänä ja tiettyyn kellonaikaan – näin pidät varkaat poissa kotoasi

Suurin osa asuntomurroista tehdään päiväsaikaan, mikä voi tulla yllätyksenä. Näillä vinkeillä ehkäiset asuntomurron mahdollisuutta.

Asuntomurtoja tehdään Suomessa vuosittain useita tuhansia. Vuonna 2022 asuntoon tunkeutumisia ja varkauksia oli 2834, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas kertoo.

Asuntomurtojen määrä on ollut vuoden 2020 jälkeen laskussa.

Murtoja tapahtuu eniten perjantaisin

Suurin osa asuntomurroista tehdään päiväsaikaan. Poliisin tilastojen mukaan eniten asuntomurtoja tehdään perjantaisin kello 1215 välisenä aikana.

Aina varkaat eivät murtaudu kotiin päivällä. Joka neljännessä tapauksessa varas on iskenyt yöllä, jopa asukkaiden ollessa kotona.

Murtoja tehdään ympäri vuoden.

Rikolliset murtautuvat niin omakoti- ja rivitaloihin kuin kerrostaloihin.

Murtoja tehdään eniten paikoissa, joihin varkaan on helppo mennä. Usein tekijät menevät asuntoihin sisään sisäpihojen kautta.

Lue myös: Vesivahingosta voi seurata massiiviset kustannukset, joita vakuutusyhtiö  ei välttämättä korvaa – 14 toimenpidettä, joilla minimoit riskit

Ehkäise asuntomurto näiden 4 vinkin avulla

1. Pidä ovet lukossa ja ikkunat kiinni

Tärkeimpiä asioita murtojen estämiseen ovat kunnolliset ovet ja lukot. Ovessa tulisi olla nykyaikainen takalukittuva käyttölukko.

Varmista, että ovet ja ikkunat ovat lukittuna aina kun mahdollista, etenkin kun poistut kotoa.

Jos säilytät vara-avainta kodin lähettyvillä, tulisi sen aina olla lukitussa kaapissa. Kaupoista voi ostaa koodilukolla toimivia avaintensäilytykseen tarkoitettuja koteloita, jotka toimivat hyvin, mutta koteloa ei kannata säilyttää heti ulko-oven läheisyydessä, vaan asettaa se jonnekin hieman piiloon.

Useissa ovissa on turvalukko, joka tulisi aina sulkea, kun poistuu kotoa. Näin varkaat joutuvat käyttämään enemmän aikaa asuntoon pääsemiseen.

2. Pyydä naapurilta tai tutuilta apua

Mikäli mahdollista pyydä tuttua tai naapuria pitämään taloa silmällä lomien aikana.

Postilaatikko olisi hyvä tyhjentää, ettei se pääse liiaksi täyttymään ja näin kerro varkaille, että ketään ei ole kotona.

Myös kunnollinen valaistus ja pihan siistinä pitäminen auttaa. Esimerkiksi nurmikon leikkaaminen saa pihan näyttämään hoidetulta ja asunnon asutun näköiseltä.

3. Asenna hälytysjärjestelmä

Valvontajärjestelmä estää jonkin verran murtoja. Ovien ympäristöön asennetut tarrat karkottavat varkaat yleensä tiehensä, sillä kiinni jäämisen riskistä tulee suurempi.

Myös hälytysjärjestelmä, josta lähtee kova ääni, aiheuttaa usein varkaissa pakenemisreaktion ja talosta poistutaan nopeammin. Tallentava videovalvonta voi auttaa varkaan tunnistamisessa.

4. Piilota arvotavarat

Tarkista, ettei ikkunoista näy arvokkaita esineitä, joista varkaat voisivat myymällä saada paljon rahaa.

Usein taloihin murtaudutaan taloudellisen hyödyn takia. Pääsääntöisesti taloista viedään koruja, rahaa ja elektroniikkaa ja muuta arvotavaraa. Jonkin verran murtotapauksissa on tehty myös varastamisen lisäksi muuta ilkivaltaa.

Poliisi kehottaa sivuillaan ottamaan omaisuuden tunnisteet talteen. Talteen otetuista tunnistetiedoista, kuten sarjanumerosta ja yksityiskohdista, esineen voi helposti tunnistaa. Myös kuvat auttavat varastetun esineen tunnistamisessa.

Vinkit antoi Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström. Muut lähteet: poliisi.fi.

Lue myös Anna.fi:stä: Peruuttiko joku autosi perään? Poliisi neuvoo, miten toimia kolarin jälkeen

Ihminen katsomassa asunnon ikkunoista sisään
Piilota arvotavarat, jotta varkaat eivät näe niitä ikkunoista. © iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asuntomurtoja tehdään eniten tiettynä päivänä ja tiettyyn kellonaikaan – näin pidät varkaat poissa kotoasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.