Kodinhoito

Tiedätkö, miten toimia, kun salamoi ja jyrisee? Näin suojaat kotisi ukkoselta

Salaman todennäköisyys iskeä taloon on pieni mutta mahdollinen. Toimi näin, kun ukonilma lähestyy, jos haluat suojata omaisuutesi ukkoselta.

Pitääkö ukkosella ottaa johdot pois seinästä? Vastaus on kyllä. Ukkosella on tärkeää kytkeä kaikki mahdolliset sähkölaitteet pois sähköverkosta jääkaappia ja pakastinta lukuun ottamatta.

Ota siis laitteiden töpselit irti pistorasioista ja irrota laitteet, kuten puhelimet ja kannettavat tietokoneet, latureistaan.

Nykyajan laitteissa on paljon mikrosiruja ja elektroniikkaa, jotka ovat herkkiä pienillekin virtapiikeille.

Sähkö- tai puhelinlinjaan iskevä salama aiheuttaa voimakkaan ylijännitteen, joka voi edetä linjoja pitkin jopa kahden kilometrin päähän.

Salaman aiheuttama ylijännitepiikki hajottaa laitteet herkästi.

Kaupoissa myydään ylijännitesuojalaitteita, joka asennetaan pistorasian ja töpselin väliin. Laitteen pitäisi estää salaman aiheuttama ylijännitepiikki. Laitteita voi hyödyntää etenkin kylmälaitteissa, joita ei voi kytkeä pidemmäksi aikaa pois päältä.

Salaman todennäköisyys iskeä taloon on pieni mutta mahdollinen

Todennäköisemmin salama tekee tuhojaan haja-asutusalueella sijaitseviin omakoti-, rivi- tai paritaloihin kuin tiiviisti rakennetuilla kerrostaloalueilla.

Kerrostaloissa on paremmassa turvassa, sillä niiden rakenteissa on yleensä betonia ja sen sisällä raudoitusta, jota pitkin salama pääsee kulkemaan maahan.

Salama iskee rakennuksissa usein kattoon, katolla olevaan televisioantenniin tai savupiippuun, joiden kautta se voi tulla rakennuksen sisälle ja osua edelleen ihmisiin.

Maadoittamaton peltikatto ei tarjoa suojaa, sillä kattoon iskevä salama voi purkautua maahan rakennuksen rakenteiden läpi.

”Salamaniskua ei voi ikinä estää. Lähtökohtaisesti salama iskee, jos se on iskeäkseen”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä sanoo.

Joissain rakennuksissa on ukkossuojaus, jolloin katolta kulkee rakennuksen nurkkia pitkin maahan sähköä johtavat kaapelit, joiden tarkoituksena on johdattaa salamavirta turvallisesti maahan. Tiili- tai huopakaton tapauksessa myös katolle asennetaan johtimet.

Salama ei ole ainut vaara, jonka ukkonen aiheuttaa

Kovalla ukkosella tuulenpuuskat saattavat yltää myrskylukemiin, jolloin ulkona olevat tavarat voivat lennellä sinne tänne. Puista voi irrota isojakin oksia, ja puita voi kaatua.

Ukkoseen kuuluvat rankkasateet, mutta ukonilmassa saattaa sataa myös rakeita. Rakeet voivat vahingoittaa esimerkiksi ulkona olevia ajoneuvoja. Siirrä autot ja muut ajoneuvot talliin ennen ukonilmaa, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Yleisimmin ukkosen aiheuttaa vahinkoja sähkölaitteisiin, mutta vuosittain palaa taloja ja rakennuksia salaman seurauksena. Salamapurkaus voi mennä rakenteiden läpi ja sytyttää ne palamaan.

”Löysin tilaston jaksolta 1998–2007, jonka mukaan salama sytytti keskimäärin 110 rakennuspaloa vuodessa”, Mäkelä kertoo.

Kotivakuutuksesta voi hakea ukkosen aiheuttamille vahingoille korvauksia riippuen vakuutuksesta.

Muista nämä ukkosella

Lue myös Seura.fi:stä: Ukkonen ja salamat herättävät huolta – Muista nämä viisi asiaa ukonilmalla! Tutkija antaa myös kodin suojelemiseksi tärkeän vinkin

Ukkoseen kuuluvat rankkasateet
© iStockphoto

Asiantuntijana jutussa toimi Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miten toimia, kun salamoi ja jyrisee? Näin suojaat kotisi ukkoselta

Harkinnassa generaattori

UPS on meillä maalla-asuvana ja yritystoimintaakin hoitavana perheenä ehdoton vehje paitsi kesän ukkoskaudella niin myös talvella, kun myrskyt kaatavat jatkuvasti puita linjoille ja sähköt räpsyy taikka katkeavat tuntikausiksi. Monasti täytyy huonoilla ilmoilla pitää kone kokonaan kiinni epävarman sähkönsaannin takia, vaikka myrskyllä olisi muuten hyvä tehdä sisätöitä tietsikalla.

Lukija447817

Täydellinen ukkossuoja kääri koko talo alumiinifolioon ja maadoita se hyvin niin ei paremmasta väliä 🥳

Sinun täytyy kommentoidaksesi.