Kodinhoito

Käsin tiskaamisen voi tehdä monella tavalla, mutta vain 1 niistä on paras – asiantuntija paljastaa

Astianpesukoneen puute pakottaa tarttumaan tiskiharjaan. Asiantuntija neuvoo, mikä on paras tapa pestä astiat käsin.

Käsintiskaus on monelle meistä työläs ja tylsä kotityö. Käsin tiskaaminen on kuitenkin välttämätöntä, jos ei omista astianpesukonetta.

Miten astiat kannattaisi tiskata käsin, jotta se olisi mahdollisimman tehokasta ja säästeliästä ja ennen kaikkea nopeaa?

Kysyimme Tasokoti Oy:n palvelupäällikkö Tuula Vattulaiselta, mikä on paras tapa pestä astiat, kun sen tekee käsin.

Liotus on oleellinen osa tiskaamista

Käsin tiskaaminen aloitetaan poistamalla ruuantähteet aterimista, astioista ja kattiloista biojäteastiaan.

Ruuantähteiden poistamisen jälkeen astiat kannattaa laittaa likoamaan lämpimällä vedellä täytettyyn pesuvatiin tai tiskialtaaseen.

Astioiden voi antaa liota muutamasta minuutista muutamaan tuntiin, riippuen niiden likaisuudesta.

Lämpimän veden sekaan laitetaan tee- tai ruokalusikallisen verran tiskiainetta.

Vattulaisen mukaan liottaminen on oleellinen vaihe käsintiskauksessa. Lämpimässä vedessä liottaminen edesauttaa kuivuneiden kohtien ja rasvatahrojen irtoamista asioista, aterimista ja kattiloista.

”Liottaminen myös nopeuttaa käsintiskausta.”

Lue myös: Tiskialtaan puhdistusta ei kannata laiminlyödä – näin helposti vältät bakteeripesän syntymisen

Käsintiskaus: Pesujärjestyksellä on merkitystä

Kun astiat ovat lionneet, on vuorossa itse peseminen. Vattulaisen mukaan käsintiskaus aloitetaan perinteisesti juomalaseista, jonka jälkeen pestään aterimet, lautaset ja aivan viimeisimpänä padat ja kattilat.

Pesujärjestyksessä edetään siis puhtaimmasta likaisimpaan.

”Tämä järjestys kannattaa pitää erityisesti silloin, kun halutaan säästää vettä tiskaamalla astiat yhden pesuveden taktiikalla.”

Pesuvesi kannattaa vaihtaa silloin, kun vesi tuntuu rasvaiselta tai siinä on paljon ruokajäämiä.

Käsin tiskaaminen ei vaadi paljon tiskiainetta

Vattulaisen mukaan yksi yleisimmistä virheistä käsintiskauksessa on tiskiaineella lotraaminen.

Hän itse kertoo laimentavansa tiskiaineen sumutepullossa olevaan veteen. Teelusikallinen tiskiainetta on sopiva määrä puolen litran kokoiselle sumutepullolle, joka on täynnä vettä.

Astiat voi suihkuttaa sumutepullolla jo ennen likoamaan laittamista.

”Käsin tiskatessa pesuveden ei tarvitse muistuttaa vaahtokylpyä, vaan pieni vaahto riittää.”

Pesusieni poistaa ruokatahrat tehokkaasti

Yksi tapa säästää tiskiaineen määrässä on käyttää tiskiharjan sijaan sientä. Tiskiaine vaahtoaa paremmin, kun sen laittaa suoraan sienelle.

”Sieni saattaa puhdistaa lian jopa paremmin kuin tiskiharja. Se on erityisen pätevä huulipunatahrojen poistamiseen lasin reunoilta.”

Vattulainen muistuttaa, että pesusieni ja tiskiharja täytyy pestä todella lämpimällä vedellä jokaisen tiskauskerran jälkeen, jotta ne säilyvät hygieenisenä. Näkyvät jäämät ruoista täytyy myös poistaa.

Sieni ja tiskiharja kannattaa vaihtaa uuteen, kun ne ovat likaisen näköisiä ja haisevia, eivätkä puhdistu enää pesuaineella. Tiskausvälineet kannattaa vaihtaa uusiin muutamaan kuukauden välein, jos tiskaa useita kertoja päivässä.

Kesämökillä riittää, kun tiskiharjan tai pesusienen vaihtaa joka kesä uuteen.

Lue myös Anna.fi: Tiskikoneen aterintaso kuumentaa tunteet – näin se kuuluu täyttää

Käsin tiskaaminen.
Sieni on tehokas väline astioiden puhdistamiseen. © iStock

Vettä voi säästää erityisesti huuhteluvaiheessa

Astioiden huuhtelua varten on laskettava uusi pesuvesi, pesipä astiat sitten mökillä vadissa tai kotona lavuaarissa.

Vattulaisen mukaan huuhteluveden on hyvä olla lämpimämpää kuin pesuveden.

Monella on tapana huuhdella astiat juoksevan veden alla. Se on Vattulaisen mukaan tarpeetonta.

”Kun astiat on ensiksi hinkattu puhtaaksi pesuvedessä, voi ne huuhdella toiseen vatiin tai tiskialtaaseen lasketussa lämpimässä vedessä. Veden juoksuttaminen huuhdellessa kuluttaa turhaan vettä.”

Liiallisilta tiskiaineen jäämiltä huuhteluvedessä voi välttyä, kun pitää tiskiaineen määrän pesuvedessä maltillisena.

Huuhdellut astiat voi kuivata puuvilla- tai pellavaliinalla tai asettelemalla ne kuivauskaappiin.

Lopuksi Vattulainen jakaa neuvon kaikille käsin tiskaajille.

”Nopein tapa tiskata on hoitaa ne mahdollisimman nopeasti pois alta eikä antaa kerääntyä ympäriinsä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käsin tiskaamisen voi tehdä monella tavalla, mutta vain 1 niistä on paras – asiantuntija paljastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.