Kodinhoito

Tiskialtaan puhdistusta ei kannata laiminlyödä – näin helposti vältät bakteeripesän syntymisen

Tiskialtaassa voi muhia bakteereja, jos sitä ei puhdista säännöllisesti. Vahvoja kemikaaleja altaan pesuun ei tarvita.

Tiskialtaan puhdistus on olennainen askare keittiöhygienian kannalta. Koska keittiö on paikka, jossa tehdään ruokaa, bakteeripesien syntymistä on syytä välttää.

”Tiskialtaaseen päätyy astioita huuhdeltaessa ruoka-aineita, jotka ovat oiva kasvualusta bakteereille. Jos astiat kasaantuvat altaaseen pitkäksi aikaa, tuoksustakin huomaa, että siellä elää bakteereja”, sanoo kotitalousasiantuntija Niina Silander Marttaliitosta.

Huolehdi tiskialtaan siisteydestä joka ilta

Jos keittiössä on tiskikone, altaaseen mahdollisesti jätetyt likaiset astiat olisi hyvä siirtää sinne.

Jos tiskikonetta ei ole, astiat kannattaa illalla tiskata. Jos omiin tapoihin ei kuulu päivittäinen tiskaus, Silander tarkistaisi, ettei allas ainakaan lainehtisi vedestä. Vettä tulisi olla vain likoamaan jääneiden astioiden sisäpuolella.

”Näin tiskiallas pysyy siistimpänä pidempään.”

Lisäksi altaasta kannattaa poistaa viemärin päälle kertyneet ruoantähteet, jotta ne eivät aiheuttaisi altaan tukkeutumista.

Parasta tosin olisi, ettei ruoantähteitä alun perinkään päätyisi altaaseen.

”Helppo tapa edesauttaa altaan siisteyttä ja välttää tukkeumia on puhdistaa astiat huolellisesti ruokajäämistä biojäteastiaan aina ennen tiskausta.”

Lue myös: Komposiittialtaan puhdistus on yllättävän yksinkertaista – kaikille tuttu aine saa jopa ”naarmut” katoamaan

Tiskialtaan puhdistus ei vaadi vahvoja kemikaaleja

Päivittäistä siistimistä huolellisempi tiskialtaan puhdistus kuuluu viikkosiivoukseen.

Teräksisen tiskialtaan puhdistamiseen riittävät usein keittiöstä jo valmiiksi löytyvät välineet: tiskiharja ja käsitiskiaine.

Silander ei suosittele käyttämään keittiössä turhaan vahvoja kemikaaleja, sillä ympäristöystävälliset vaihtoehdot toimivat loistavasti.

Jos altaaseen on pinttynyt rusehtavaa likaa, joka ei tunnu pelkällä käsitiskiaineella lähtevän, puhdistukseen voi kokeilla ruokasoodaa. Kun soodaa ripottelee tiskialtaan pinnalle ja hankaa pesusienellä tai tiskiharjalla, allas usein kirkastuu.

”Sooda on emäksistä, joten se toimii hyvin rasvalikaan, jota keittiössä syntyy.”

Tiskialtaan puhdistus onnistuu hyvin myös savipohjaisella puhdistuskivellä. Paitsi että puhdistuskivi poistaa altaaseen kertyneen lian, se jättää teräkseen pintaan kalvon, jolta vesi pisaroi pois. Näin allas pysyy pidempään puhtaana jatkossakin.

Vaikka ruokasoodan ja puhdistuskiven teho perustuu osittain hankaavuuteen, hienojakoisuutensa ansiosta ne eivät naarmuta ruostumatonta terästä.

”Teräs on kestävää, mutta kovin naarmuttavia tai hankaavia välineitä, kuten teräsvillaa, hankausjauheita tai hankaustyynyjä, ei tule käyttää tiskialtaan puhdistukseen, jottei altaan pinta vaurioidu.”

Lue myös Anna.fi: Moni ei ole ikinä pessyt tärkeää kohtaa kotonaan – hanan suuttimen helppo pesuohje

Tiskialtaan puhdistus: muista myös sihti.
Tiskialtaan sihti kerää ruoantähteet ja ehkäisee viemärin tukkeutumista. © iStock

Muista puhdistaa myös altaan sihti

Tiskialtaan puhdistuksen yhteydessä kannattaa pestä altaan sihti. Sihtiin kertyy helposti ruoan jäämiä, mikä onkin sen tarkoitus.

Ruoantähteet yhdessä kostean ympäristön kanssa muodostavat otollisen kasvualustan bakteereille.

”Sihti kannattaa arjessa säännöllisesti puhdistaa ruokajäämistä ja nostaa kuivumaan, jotta se pysyy siistinä.”

Sihtiin kertynyt lika voi olla epämiellyttävää, mutta se puhdistuu usein helposti. Ensin ruokajäämät kopautetaan biojätteeseen, ei viemäriin. Sen jälkeen sihdin voi tiskata käsin tai laittaa tiskikoneeseen.

Katso videolta, kuinka tiskialtaan puhdistus sujuu puhdistuskivellä:

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiskialtaan puhdistusta ei kannata laiminlyödä – näin helposti vältät bakteeripesän syntymisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.