Tiskirätissä muhii kodin bakteeripommi: Martta kertoo, miten likaisesta rätistä tulee kuin uusi

Törkyinen tiskirätti ei puhdista, vaan päinvastoin levittää bakteereita keittiön pinnoille. Poisheittämisen sijaan pöpöt saavat kyytiä kunnollisella pesulla.

Monissa talouksissa tiskirätin käyttöikä vaihtelee viikoista kuukausiin. Sen jälkeen rätti heitetään pois. Todellisuudessa rätti kuhisee bakteereita jo paljon aiemmin kuin moni osaa ajatellakaan. Tiskirätistä voi löytyä E. coli -bakteeria, salmonellaa ja jopa ulostejäämiä.

Lue myös: Yllättävä listaus: Nämä 7 paikkaa ovat kodin bakteeripesäkkeitä

Marttaliiton kodinhoidon ja asumisen asiantuntijan Teija Jerkun mukaan keittiön puhdistusliinojen käyttöikää voi pidentää reilusti, jos niitä puhdistaa tarvittaessa.

Törkyisestä rätistä voi tulla oikealla puhdistusmetodilla jopa kuin uusi. Hyvin huolletun liinan pitäisi kestää useampi kuukausi – ympäristö kiittää ja rahaakin säästyy.

Näin tiskirätti pysyy puhtaana

Tiskirätti pitäisi pestä vedellä ja huuhdella jokaisen käyttökerran jälkeen. Kun keittiöliina vaatii järeämpää puhdistusta, Jerkulla on siihen kaksi täsmäkikkaa.

”Siivousliinaa voi keittää hetken kattilassa. Veteen lisätään vain vähän pyykinpesuainetta”, Jerkku sanoo.

”Sen lisäksi likaisen ja tunkkaisen liinan voi pestä pesukoneessa 60 asteessa.”

Lue myös: Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

Milloin tiskirätti kannattaa heittää pois?

Lopulta tulee sekin aika, kun tiskirätin viimeiset pyyhkäisyt on pyyhitty. Jos keittäminen tai konepesu ei raikasta keittiöliinaa, silloin on korkea aika heittää rätti menemään.

Hengittävä liina ei haise

Jotta puhdistusliina pysyisi pitkään hyvänä, on tärkeää kiinnittää huomiota myös sen materiaaliin. Materiaaliksi kannattaa valita jokin helposti kuivuva. Kosteana muhiva rätti alkaa helposti haista.

”Valitse helposti kuivuvia keittiö- ja tiskiliinoja. Ripusta liina ilmavasti kuivumaan, niin se pysyy raikkaana”, Jerkku sanoo.

Voit tehdä tiskirätin myös itse! Pellavainen tiskirätti on sievä somiste keittiöön.

Voit tehdä tiskirätin myös itse! Pellavainen tiskirätti on sievä somiste keittiöön. Kuva: Pauliina Salonen

Lue myös: Virkkaa ekologinen tiskirätti pellavalangasta

Lopulta kyse on makuasioista, millainen liina on kaikkein paras.

”Ohuet, kuten chifonet-tyyppiset liinat, toki kuivuvat nopeammin. Sienityyppiset imevät paremmin kosteutta.”

Muista!

Keittiöliinoilla ei ole järkevää pyyhkiä paikkoja vähän sieltä sun täältä, Jerkku muistuttaa.

Keittiöön kannattaa varata kokonaan omat liinat. Muualla kodissa lymyilevät pöpöt eivät ole tervetulleita pinnoille, joilla valmistetaan ruokaa.

Lue myös: Kodin perusteellinen siivous – muista nämä 15 kohtaa, kun aloitat suursiivouksen

Lähde: Martat

Avainsanat

Keskustelu

Kun käytetään sanaa rätti (riepu, räsy) niin siitä jo tulee mielikuva jostain epämääräisestä, huonolla hoidolla olevasta tekstiilistä. Olisiko aika jättää koko sana pois tästä asiayhteydestä?

Minä laitan sen kloriittiin lillumaan silloin tällöin..Annan olla muutaman tunnin liossa Siitä tulee kun uusi!

Huuhdothan huolella! Kloriitti on myrkyllinen kemikaali, joka on turvallisinta pitää pois ruuanlaittoon liittyvästä ympäristöstä.

Ei rätti, eikä liina, vaan pyyhe.
Pyyhkeellä pyyhitään, liinalla peitetään ja rätillä… no, luodaan huonoa mielikuvaa pyyhkeestä.

Kommentoi juttua: Tiskirätissä muhii kodin bakteeripommi: Martta kertoo, miten likaisesta rätistä tulee kuin uusi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X