Puutarha Tilaajille

Hulevesi talteen! Näin teet pihallesi trendikkään sadepuutarhan

Hallitsemattomasti virtaavat sade- ja sulamisvedet voivat aiheuttaa puutarhassa harmia, mutta taitavalla suunnittelulla käännät virrat voitoksi. Kerää ilmaista kasteluvettä ja istuta kosteudessa kukoistavia kasviryhmiä.

Keväällä sulavat lumikuormat, kesällä rankkasateet ryöppyävät, ja syyssateet vain jatkuvat ja jatkuvat. Välillä puutarhaan kertyy kosteutta enemmän kuin olisi tarpeen. Tällaisia talojen katoille ja puutarhan pinnoille keräytyviä vesiä kutsutaan hulevesiksi.

Vesi on elämän ehto, mutta hallitsematon hulevesi voi aiheuttaa ongelmia niin kasvillisuudelle kuin puutarhan rakenteillekin, ja pahimmassa tapauksessa se tekee tuhoa myös ­rakennuksille.

Vaikka todelliselta tulvalta vältyttäisiinkin, holtittomasti virtaava ­vesi voi esimerkiksi huuhdella pois multaa istutusalueiden kasvien juurilta tai uurtaa hiekkakäytävät piloille. Kun kaikki hulevesi ei imeydy maahan, sitä saattaa kertyä lammikoiksi hankaliin paikkoihin. Varsinkin tiiviillä savimailla tai vaikkapa asfaltoiduilla pinnoilla tämä on yleinen ­ongelma.

Ilmastonmuutoksen takia vettä voi lähitulevaisuudessa tulla taivaalta yhä isompia määriä kerralla. Se aiheut­taa entistä kovemman kuormituksen kaupunkien viemäri­verkostolle, sillä tiiviisti rakennetuissa ympäristöissä äkilliselle veden­paisumukselle ei ole luontaisia imeytymis- tai varastoitumis­paikkoja. Osa rakennetuista pinnoista on niin tiiviitä, ettei vesi pääse valumaan niiden läpi syvemmälle maahan.

Onneksi jokainen puutarhan omistaja voi tehdä oman pienen osansa hulevesin hallitsemiseksi.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.