Puutarha

Vertikaalinen puutarha sopii pieneen tilaan – näin kasvatat kasvit korkeussuunnassa

Vertikaalinen viljely kohoaa maasta ylöspäin. Korkeussuunnassa voi kasvattaa niin hyötykasveja kuin kesäkukkia.

Vertikaalinen viljely eli korkeussuuntaan viljeleminen on loistava vaihtoehto, jos oma piha tai parveke on pieni eikä viljelylaatikoille ole tilaa.

Kasviseinästä saa muodostettua myös näyttävän näkösuojan. Toisaalta pystysuuntaisen puutarhan voi rakentaa ihan vain silmäniloksi.

Mistä lähteä liikkeelle, jos vertikaalinen viljely kiinnostaa? Kysyimme vinkkejä puutarhasuunnittelija Marja Kärjeltä.

Mieti, mihin vertikaalinen viljelmä tulee

Tila voi asettaa rajoituksia viljelmän koolle, ja paikan valo-olosuhteet kasveille.

Viljelmä voi joko nojata seinään tai pysyä pystyssä itsestään. Sen rakenteena voi toimia esimerkiksi aita, puinen kuormalava, kasvituin varusteltu istutuslaatikko, harjateräsverkko kiinnitettynä parvekelaatikkoon tai kaariportti.

Jos vertikaalinen viljelmä tulee kerros- tai rivitalon parvekkeelle, tarkista taloyhtiöltäsi, millaisia painorajoituksia parvekkeelle on.

”Monista ruukuista tai isosta multatilasta koostuva viljelmä voi painaa paljon, kun multa on märkä ja kasvit täysikasvuisia”, Kärki muistuttaa.

Rakenna vertikaalinen puutarha itse tai hanki valmiina

Ruukuin varusteltu viljelyseinä on toimiva ratkaisu silloin, kun haluaa istuttaa pystysuuntaisesti kesäkukkia, perennoja tai yrttejä.

Viljely- tai kukkaseinän voi rakentaa itse vanhasta kuormalavasta. Vaihtoehtoisesti aitaan tai tukevaan säleikköön voi kiinnittää pitkiä parvekelaatikoita tai ruukkuja eri tasoihin.

Tarkista, että itse tehty viljelyseinä tuntuu kestävältä.

”Viljelyseinän tulee kestää kaikki se paino, joka siihen kohdistuu, kun multa on kasteltu märäksi ja seinälle on istutettu paljon kasveja.”

Pihalle vertikaalisen viljelmän saa pinoamalla ruukkuja päällekkäin ruukkutorniksiKukkatorni puolestaan sopii myös parvekkeelle.

Vertikaalinen viljely kotipuutarhassa.
Kesäkukat ja perennat sopivat hyvin ruukkuseinälle.

Myynnissä on myös valmiita viljelyseinäratkaisuja, mutta sellaista etsiessä ruukkujen kokoon kannattaa kiinnittää huomiota.

”Monissa valmiissa seinissä on todella pienet ruukut tai lokerot kasveille. Pienten ruukkujen multatila on pieni, joten multa kuivuu nopeasti ja sitä mukaa myös kasvit.”

Jos kasveja on mahdollista kastella päivittäin, pienetkin ruukut käyvät, mutta jos istutuksia ehtii kastella vain pari kertaa viikossa, multatilaa pitäisi olla kymmeniä litroja.

”Biohiili saattaa auttaa kasteluongelmassa ja on kevyttä.”

Oli kyseessä sitten itse tehty tai valmis seinä, Kärki suosittelee ruukkuja, joissa on reiät pohjassa. Tällöin ylikastelun vaaraa ei ole, eivätkä taivasalla olevat ruukut muutu rankkasateella uima-altaiksi.

”Mutta ymmärrettävästi, jos viljelyseinä on parvekkeella tai terassilla, ei ole kiva, että vesi valuu lattialle. Katetussa tilassa ruukut voivat olla reiättömiä, mutta silloin kastelijalta vaaditaan todellista tarkkuutta, ettei kasveja ylikastele.”

Lue myös Anna.fi: Tämä kesäkukka sopii sinulle parhaiten horoskooppimerkkisi perusteella

Vertikaalinen viljely: Kasvien valinta

”Vertikaalisesti voi kasvattaa melkeinpä mitä vain”, Kärki kertoo.

Valo-olosuhteet kuitenkin vaikuttavat kasvien valintaan.

Aurinkoiselle paikalle Kärki ehdottaa esimerkiksi hyötykasveista timjamia, kuukausimansikkaa, oreganoa, basilikaa ja lamopinaattia. Koristekasveista hyviä vaihtoehtoja ovat ajuruohot, sininata, koristeapila, keto- ja tarhaneilikka, keijunkukka sekä diana.

Varjoisalla paikalla menestyvät puolestaan koristekasveista saniaiset, hakoneheinä, harsotyräkki, muratti, ahkeraliisa, lankaköynnös ja lumihiutale. Hyötykasvit tuottavat satoa paremmin auringossa, mutta kuolemattomuuden yrttiä, salaattia, mangoldia, ruohosipulia, persiljaa ja basilikaa voi kokeilla viljellä myös varjossa.

Jos vertikaalinen viljelmä koostuu monessa kerroksessa olevista ruukuista, kasvit kannattaa istuttaa viljelyseinälle siten, että reheväkasvuiset ja roikkuvat kasvit ovat alempana ja vähemmän tilaa vaativat kasvit ylempänä, jotta kasvit eivät ala peittää toisiaan.

Hyötykasvit, kuten tomaatti, sopivat vertikaaliseen viljelyyn parvekkeelle.

Ylöspäin kohoaville köynnöksille riittää ruukku ja tuki

Köynnöskasveille rakenteeksi riittää ruukku sekä jokin tuki, jota pitkin kasvin on mahdollista lähteä kipuamaan ylöspäin.

Yksivuotisista kasveista köynnösmäisesti kasvavat esimerkiksi kelloköynnös, ruusupapu, köynnöskrassi, tuoksuherne ja mustasilmäsusanna.

Jos tilaa riittää, monivuotisista kasveista, kuten villiviinistä tai kiinanlaikkuköynnöksestä, saa kasvatettua näyttävän kasviseinän, joka toimii myös näkösuojana.

Osa hyötykasveista, kuten herneet ja kurpitsat, muodostavat köynnöksiä. Kasvihuonetomaatti, -kurkku ja paprika muodostavat korkealle kurkottelevan kasvuston, kun kattoon kiinnitetään naru, jota pitkin ne voivat kasvaa ylöspäin.

Pienet puut, rungolliset pensaat ja suurikasvuiset heinät tuovat korkeusvaihtelua

Aina vertikaalinen viljely ei vaadi erityisiä rakennelmia. Korkeusvaihtelua parvekkeelle tai pienelle pihalle voi saada ruukuilla, kun niihin istuttaa korkeita kasveja.

Pienistä puista ruukuissa voi koettaa kasvattaa esimerkiksi kurilienkirsikkaa. Talvehtiakseen se vaatii suojaisan paikan ja lämmikettä ruukun ympärille.

Rungolliset versiot pensaista toimivat myös. Esimerkiksi rungollinen pikkusyreeni, purppuraheisiangervo, syyshortensia, sirotuomipihlaja ja mirrinpaju sopivat parvekkeelle.

Koristekastikka, isosiniheinä, mammutti- ja elefanttiheinä tuovat korkeusvaihtelua. Kastikka on näistä talvenkestävin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vertikaalinen puutarha sopii pieneen tilaan – näin kasvatat kasvit korkeussuunnassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.