Sisustus Tilaajille

Löytyykö kaapistasi vanha Arabian tai Kupittaan kukkaruukku? Ne viedään nyt käsistä – katso kooste ihanista ruukkumalleista

Arabian lasitetut kukkaruukut nousivat suosioon 1950-luvun lopulta lähtien. Richard Lindh suunnitteli monta klassikkomallia, jotka ovat nyt kysyttyä vintagea.

Huonekasvien mullanvaihtoajan lähestyessä on hyvä hetki luoda silmäys ruukkuihin. Tarvittaisiinko uusia? Lasi ja keramiikka -lehti kirjoitti vuoden 1957 ensimmäisessä numerossaan aiheesta näin:

”Tänä keväänä, kun kohennamme kukka­ikkunamme kevätkuntoon, on meillä tilaisuus pukea kasvimme todella uuteen pukuun. Fajans­sista valmistetut, lasitetut istutus- ja suojaruukut edustavat uutta linjaa tällä alalla.”

Lehteä julkaisi Wärtsilä, joka tuolloin ­omisti Arabian. Lasitetuista ruukuista esiteltiin jo myynnissä ollut välipohjallinen SA-ruukku ­sekä uutuus, Richard Lindhin suunnittelema SD, jolle kuului alusvati.

LL-malliin mahtuu useampi kasvi. Lindhin 1950-luvun lopun ruukussa on päissä kasteluaukot. 70 e, FourSeasons.
LL-malliin mahtuu useampi kasvi. Lindhin 1950-luvun lopun ruukussa on päissä kasteluaukot. 70 e, FourSeasons.

Uudet lasitetut ruukut haastoivat huokoiset saviruukut, joita oli pidetty hengittävinä ja ­siksi parempina. Nyt kuitenkin oli tutkittu, että kasvit voivat hyvin lasitetussa ruukussa, kunhan kastelu on sopivaa. Lasitetun valtti oli homeh­tumattomuus.

Vuosikymmenet ovat vahvistaneet lasitettujen ruukkujen toimivuuden, ja parhaillaan 1950–60-lukujen ruukkujen tyyli vetoaa vintage-markkinoilla.

Hinnat liikkuvat kohtuullisesti muutaman kympin paikkeilla. Kunto, koko ja väri vaikuttavat hintaan. Ruukun ja alusvadin kokonaisuus on pelkkää ruukkua arvokkaampi. Jos kaapista löytyy irrallisia alusvateja, niillekin on kysyntää.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.