Sisustus Tilaajille

Lisa Johansson-Papen klassikkovalaisimista maksetaan maltaita – näitä valaisimia aletaan valmistaa uudestaan

Lisa Johansson-Papen intohimona oli valo. Hän suunnitteli valaisimista niin elegantteja, että niiden lumous kestää yhä. 

Lisa Johansson-Pape (1907–89) tunnetaan eleganttien valaisimien mestarina. Kauniit muodot syntyivät käyttötarkoituksensa ehdoilla. Orno – valaisinmuotoilua -kirjan (Siltala 2019) mukaan Johansson-Pape painotti, että valaisin ei ole koriste-esine.

”Itse valaisin palvelee valonlähdettä ja ne yhdessä palvelevat meitä ihmisiä”, hän määritteli.

Sama periaate päti niin kodin valaisimiin kuin katulamppuihin, kaikenlaisiin tiloihin joiden valoa hän suunnitteli, ravintoloista sairaaloihin ja laivoista kirkkoihin. Jopa Tamminiemen työpöydältä tutun Senaattorin taustalla on mahdollisimman hyvin valaisevan pöytälampun kehittely.

Lisa Johansson-Pape ajatteli siirtyvänsä Ornoon vähäksi aikaa, mutta valosta tulikin loppuiän intohimo.
Lisa Johansson-Pape ajatteli siirtyvänsä Ornoon vähäksi aikaa, mutta valosta tulikin loppuiän intohimo.

Lue myös: Löytyykö kaapistasi Saara Hopean värilaseja? Kurkkaa, mitä värejä keräilijät himoitsevat

Helsinkiläinen Lisa Johansson valmistui Taideteollisuuskeskuskoulusta huonekalupiirtäjäksi 1927. Työura vei Suomen Käsityön Ystävien kautta Werner Westin johtamaan Stockmannin piirustuskonttoriin. Kun Stockmanniin ­fuusioitu Orno etsi 1942 uutta valaisinpiirtäjää Gunilla Jungin kuoltua, Johansson-Pape ajatteli siirtyvänsä Ornoon vähäksi aikaa, mutta valosta tulikin loppuiän intohimo.

Pitkä ura jatkui pula-ajan puukruunuista moderneihin akryylivalaisimiin. Kansainvälistä mainetta toi opaalilasisen kulmikkaan Sipulin saama kultamitali Milanon triennaalissa 1954. Nyt monet Johansson-Papen klassikot ovat palanneet Innoluxin uustuotantona. 

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.