Sisustus Tilaajille

Ryijyt palaavat rohkeampina kuin koskaan: Niitä tehdään nyt savesta, lasista ja jopa rintaliivin olkaimista

Ryijyt poistuivat muodista 1980-luvulla raskaina ja pölyisinä turhakkeina. Nyt ryijyjä hamutaan taas. Se ei ole ihme, sillä ryijytaiteilijat ravistelevat perinteitä ja tekevät upeita teoksia.

Monet suomalaiset tunnistavat käsitteen ”mummolan ryijy”. Sisustuksessa ryijyt nousivat suosioon 1900-luvun alussa ja olivat aivan tavallinen näky kodeissa ainakin 1970-luvulle saakka.

2000-luvulla käsityöläisyys on kokenut uuden nousun, ja tekstiilitaide on jälleen valokeilassa. Mutta ryijy ei ole enää entisensä. Se on tempaistu irti juuristaan ja keksitty uudelleen.

Nykyään ryijyjä tehdään monella tavalla: tuftaamalla, käsin solmimalla ja erilaisilla sekatekniikoilla. Ryijyksi kutsutaan kaikenlaisia nukkatekstiilejä. Materiaalit eivät rajoitu villalankaan, vaan lähestulkoon mikä vaan helmistä ja paljeteista muoviosiin ja rintaliivin olkaimiin taipuu ryijyksi.

Äärimmäisissä määritelmissä jopa lasi- ja keramiikkateokset voivat olla ryijyjä. ­Marianne Huotarin keramiikkatyöt ja Renata Jakowleffin lasiteokset muistuttavat ulkomuodoltaan hämmästyttävän paljon ryijyjä. Ryijy voi myös olla liikkuva installaatio. Pia Männikön teoksessa ryijy kieppuu jatkuvassa liikkeessä kuin liukuhihna.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.