Sisustus Tilaajille

Saareke kuuluu monen unelmakeittiöön – millaiseen tilaan se sopii?

Saareke yhdistää keittiön ja oleskelutilat ilmavalla tavalla, sallii kokin seurustella ruoanlaiton lomassa - ja vaatii ympärilleen tilaa.

Unelmoitko leveästä ja pitkästä saarakkeesta, jolle laittaa ruoat tarjolle tai jonka ääressä juoda aamukahvi? Niin moni muukin.

Saareke avaa keittiön ilmavasti muihin tiloihin ja tarjoaa paljon tasopinta-alaa. Mutta jos saarekkeen rakentaa liian pieneen tilaan, se pienentää ympäröivää tilaa ja voi jopa vaikeuttaa keittiössä toimimista kaventamalla kulkureittejä.

Jos keittiön kaikki toiminnot sijoitetaan yhdelle seinälle, saarekkeesta saadaan pitkä yhtenäinen työtaso.
Jos keittiön kaikki toiminnot sijoitetaan yhdelle seinälle, saarekkeesta saadaan pitkä yhtenäinen työtaso. Kuva: Frida Steiner

Saareke vaatii ympärilleen vähintään 90 cm tilaa, mieluiten jopa 120 cm, jotta laatikoita on helppo käyttää vaikka keittiössä olisi toinenkin kokki takana. Ei siis turhaan sanota, että saareke on suurten keittiöiden ja tilojen ratkaisu.

Isossa tilassa saareke pääsee nousemaan edukseen, se keventää tilaa, tasapainottaa tilan mittasuhteita ja kolmiulotteisuutta, kun keittiökaapit eivät ole vain seinää vasten. Saarekkeen avulla isossa tilassa on helppo toteuttaa keittiön suosittu kolmiomalli, jossa jääkaappi, allas ja liesi ovat kolmion kärkinä. Jos tilaan voidaan tehdä iso saareke, voidaan muut keittiökaapit toteuttaa vaikka täysin korkeina kaappeina. Tällöin sekä liesi että allas sijoitetaan saarekkeeseen.

Suurikokoinen saareke voi tarjota kaiken tarvittavan työtason, jolloin sen taakse voidaan sijoittaa korkeiden kaappien rivi. Lisää työtasoa voidaan piilottaa ovien taakse esimerkiksi aamiaiskaappiin.
Suurikokoinen saareke voi tarjota kaiken tarvittavan työtason, jolloin sen taakse voidaan sijoittaa korkeiden kaappien rivi. Lisää työtasoa voidaan piilottaa ovien taakse esimerkiksi aamiaiskaappiin. Kuva: Krista Keltanen

Pienemmissä tiloissa toimii saareketta paremmin sen pikkuveli niemeke, joka on toisesta päädystään kiinni seinässä. Niemekettä ei voi kiertää, joten tilantarve pienenee kulkureittiin vaadittavat 90–120 senttimetriä. Niemeke voi pienessä keittiössä toimia myös ruokapöytänä, jos sen taso tehdään runkoa pidemmäksi niin, että baarituolilla istuttaessa jalat mahtuvat mukavasti tason alle.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.