Sisustus Tilaajille

Paavo Tynellin valaisimien hinnat huitelevat jopa 300 000 eurossa – löytyykö nurkistasi näitä designaarteita?

Paavo Tynellin valaisimissa yhdistyvät upeasti pelkistetty ja koristeellinen. Niistä maksetaan nyt huippuhintoja, mutta muotoilijasta itsestään tiedetään yllättävän vähän.

Suomalaisen designin kovimpia hintoja on maksettu Paavo Tynellin Lumihiutale-valaisimesta: kalleimmillaan se on noussut huutokaupoissa lähelle 300 000 euroa. Myös muut Tynellin valaisimet kiinnostavat ostajia.

Tynelliä ei kuitenkaan tunneta samanlaisena muotoilun kansallissankarina kuin vaikkapa Alvar Aaltoa ja Tapio Wirkkalaa. Miksi näin?

”Paavo Tynell on edelleen aliarvostettu verrattuna moniin eri maiden vastaaviin muotoilijoihin ja joissakin tapauksissa myös alihinnoiteltu”, sanoo Tynellistä kirjan tehnyt antiikkikauppias Ville Linna.

Muotoilija Paavo Tynell työskenteli Taito Oy:n toimitusjohtajana sen lakkauttamiseen saakka. Kuvassa työhuoneellaan  vuonna 1953.
Muotoilija Paavo Tynell työskenteli Taito Oy:n toimitusjohtajana sen lakkauttamiseen saakka. Kuvassa työhuoneellaan vuonna 1953. Kuva: Tuovi Nousiainen/Otavamedia

Voisi sanoa myös alitutkittu. Designmuseon vuoden 2005 Tynell-näyttelyn julkaisun jälkeen Linna jäi odottamaan laajempaa kirjaa.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.