Sisustus

Tiina ja Tapani rakensivat saareen hurmaavan mökin – tarvikkeet kuskattiin moottorikelkalla jään yli

Saaressa sijaitseva 47 neliön moderni kesämökki on kirjaimellisesti vaatinut hartiavoimin töitä. Tapani ja Tiina ovat tehneet itse kaiken materiaalien kuljetuksesta rakentamiseen.

Vain muutaman minuutin venematkan päässä rannikosta Hangossa. Siellä, suojaisalla kalliotontilla sijaitsee pieni musta mökki, jota voisi kutsua kahden ihmisen valtavaksi ponnistukseksi.

Helsinkiläispariskunta Tiina Riippa ja Tapani Eronen ovat rakentaneet talon saarelle kahdestaan. Kesällä vuonna 2022 valmistunut mökki on kakkoskoti heille ja 11-vuotiaalle Eemulle.

Lue myös: Atte Kilpinen syö munakkaan hopea-aterimilla ja säästää design-huonekaluihin: ”Olen materialisti, mutta en siinä mielessä, että shoppaisin ja kuluttaisin kauheasti”

Ajatus kakkoskodista alkoi poltella jo ennen koronapandemian puhkeamista. Olihan perhe asunut pitkään kerrostaloasunnossa Helsingin kantakaupungissa.

”Ulkomaille lentäminen ei tuntunut enää luonnolliselta, joten ajatus omasta mökistä kypsyi. Olisi joku kesienviettopaikka ja tukikohta, jonne kiinnittyä”, Tiina sanoo.

Tapani bongasi kiinnostavan ilmoituksen saaressa sijaitsevasta kalliotontista, jolla oli vanha rakennus. Talo oli Tiinan ja Tapanin mukaan hyvin ”rustiikkisessa” kunnossa, mutta se ei heitä haitannut – päinvastoin. Rakentaminen ja itse tekeminen oli tavoite alusta asti.

Lue myös: Janni ja Tommi remontoivat vanhan puutalon ilman aiempaa kokemusta – ensimmäisen vuoden ajan kodin yläkerta oli varattu bilettämiselle

Uusi mökki

Mökkikauppojen jälkeen suunnitelmat kirkastuivat: tilavalle tontille päätettiin rakentaa uusi mökki. Kestävästi, energiatehokkaasti ja mahdollisimman luonnonmukaisista materiaaleista. Siihen arkkitehtina työskentelevä Tapani saisi upottaa kaikki visionsa.

Vanha talo säästettäisiin, ja se toimikin tukikohta rakennusprojektin ajan. Kun Suomi sulkeutui koronan myötä keväällä vuonna 2020, perhe siirtyi asumaan mökille ja ryhtyi hommiin.

”Aluksi mielessä kävi, olisiko projektiin pitänyt hankkia urakoitsija, mutta kun hommat lähtivät rullaamaan, näytti siltä, että kyllä me tästä selvitään”, Tapani kertoo.

Ei yhtään hukkaneliötä

Suurin osa rakennustarvikkeista tuotiin talvella jäitä pitkin moottorikelkalla naapureiden avustuksella. Lisäksi kuormalavoista tuunattiin kelkka, jolla mökin osia kuljetettiin kävellen, pala kerrallaan.

Tapani laski rakennusmateriaalien määrän lähes millintarkkaan, ettei saarelle kannettaisi mitään ylimääräistä. Huolellinen suunnittelu onkin ollut tärkein keino säästää itseä urakassa.

”Mitään ei loppunut kesken, mutta juuri mitään ylimääräistäkään ei jäänyt”, Tapani sanoo.

Perhe päätyi rakentamaan kompaktit 47 neliötä. Hukkaneliöitä ole. Alkuperäinen talo palvelee, kun tarvitaan lisää tilaa.

Lue myös Anna.fi: Rohkeat tapettikuosit kruunaavat Ellan kodin sisustuksen: ”Olen taipuvainen minimalismiin, mutta pyrkinyt siitä eroon”

Kalusteissa pihisteltiin

Toiveissa oli saada puupintaa – päältä mustaa, sisältä vaaleaa. Tiina oli ihastunut vaneriin, jota haluttiin seiniin ja kattoon.

Mökin sisustus puolestaan on oodi uniikeille kierrätysaarteille. Uusia huonekaluja ei haluttu ostaa, joten kalustus on ollut se kulu, jossa on suosiolla pihistelty.

Moni alkuperäisen mökin kaluste löysi paikkansa uudesta mökistä tuunattuna.

”Vakosamettisesta kulmasohvasta tuunattiin divaani, vanhat vaatekaapit löytyivät Facebookin purkutavararyhmästä”, Tiina kertoo.

”Me oltiin todella onnekkaita, että oltiin hankittu tämä paikka jo ennen koronaa. Juuri silloin mökkimarkkinat kuumenivat. Täällä oli tilaa hengittää, kun muualle ei voinut mennä”, Tiina sanoo. Mökin arkkitehtuurissa ihastuttavat katon suojaisa linja ja persoonalliset terassialueet.
”Me oltiin todella onnekkaita, että oltiin hankittu tämä paikka jo ennen koronaa. Juuri silloin mökkimarkkinat kuumenivat. Täällä oli tilaa hengittää, kun muualle ei voinut mennä”, Tiina sanoo. Mökin arkkitehtuurissa ihastuttavat katon suojaisa linja ja persoonalliset terassialueet. © Suvi Laine

Viimeisenä kohosi sauna

Perhe on ehtinyt myös nauttia mökkiarjesta rakentamisen lomassa. Tapani ja Tiina toivovat, että jatkossa mökillä vietetään paljon aikaa ystävien kesken. Omalla poppoolla saarella ei nytkään tarvitse olla, vaan mökkinaapureita on kymmeniä. Saarella on jopa oma huvilayhdistys.

”Varsinkin Eemu on todellinen kyläilijä. Hän on painanut ympäri saarta ja tunsi jo monet, ennen kuin me Tapanin kanssa tunnettiin”, Tiina sanoo.

Viimein, kesän 2023 lopussa, alkuperäiseen taloon valmistui myös sauna. Sitä ennen perhe saunoi neljä vuotta telttasaunassa, joka on nyt saunottu puhki.

”Sissihenkeä on ollut, mutta se kuuluu osaksi tätä hommaa”, Tiina sanoo.

Juttu on julkaistu Dekossa 5/2024. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiina ja Tapani rakensivat saareen hurmaavan mökin – tarvikkeet kuskattiin moottorikelkalla jään yli

Sinun täytyy kommentoidaksesi.