Sisustus Tilaajille

Tuolisuunnittelun mestari Carl-Gustaf Hiort pakotti muutkin parantamaan laatua 

Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin linjakkaat tuolit tunnetaan paremmin kuin suunnittelija itse.

Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin (1911–96) sanottiin olevan suunnittelija, joka omalla tuotannollaan pakotti muut suomalaiset huonekalutehtailijat nostamaan kalusteidensa laatua 1950-luvulla. Näin kirjoittaa Anna-Kaisa Huusko kirjassa Hiort af Ornäs – Muotojen mestari (Fasetti 2016).

Ornäsin Puunveisto Oy ei tavoitellut kasvua, vaan hänen esikuvanaan oli tanskalainen kalustetuotanto, jossa modernit muodot ja viimeistelty käsityö kohtasivat.

”Nalle” Hiort af Ornäs syntyi Helsingissä aatelissukuun, mutta isän kuoltua lapsuus oli köyhä. Arkkitehtiopinnot katkesivat rahapulaan. Huonekalualaan tutustutti työ Keravan Puuseppätehtaassa Werner Westin opissa.

Sodan jälkeen oli vuorossa oma yritys, jossa Hiort af Ornäs pääsi kokeilemaan ideoitaan. Hän keskittyi erityisesti olohuoneen pehmeisiin huonekaluihin. Tyyli oli hillitysti uudistavaa, ja kalusteet näyttävät yhä ajattomilta. Tärkeä yhteistyökumppani oli Nupposen huonekalutehdas, jolle Hiort af Ornäs myös suunnitteli.

Julkisuus ei kiinnostanut vaatimatonta herrasmiestä, ja ehkä siksi hänen nimensä unohtui Puunveiston lopetettua 1970-luvulla. Silloin tuotantoa vielä vähän aikaa jatkoi Puunveistossa työskennellyt Rolf Mesterton, jolta Fasetti osti mallioikeudet 2015. Nyt tuotteista vastaa Ornäs Oy. 

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.