Sisustus Tilaajille

Vanhat valaisimet kiinnostavat nyt keräilijöitä – tarkistuta laitteen kunto ennen kuin otat käyttöön

Kaunis vanha valaisin tuo tunnelmaa pimenevään syksyyn. Jos johto on hapertunut tai kanta murenee, korjauta sähkölaite ennen käyttöönottoa. 

Vanha valaisin on sisustuselementti, joka syttyy loistoonsa käytössä. Valaisin voi olla eleetön tai koristeellinen, se voi luoda tunnelmaa ympärilleen tai kiinnittää huomion itseensä.

Moni nimekäs suomalainen muotoilija on suunnitellut valaisimia. Joillekin, esimerkiksi lasitaiteilija Gunnel Nymanille, ne ovat olleet vähemmän tunnettu osa uraa. Toisille taas valaisimet ovat olleet päätyö, kuten Paavo Tynellille. Hän suunnitteli Taito Oy:lle yrityksen koko toiminnan ajan vuosina 1918–54 ja vielä senkin jälkeen Taidon ostaneelle Idmanille sekä Amerikkaan.

Tynell on viime aikona ollut esillä erityisesti silloin, kun hänen Lumihiutale-valaisimistaan on maksettu huutokaupoissa satoja tuhansia euroja. Laajaan tuotantoon kuuluu kuitenkin myös tavallisiin koteihin sopivia valaisimia. Olisitko arvannut, että alla oleva sinertävä pöytävalaisin on Tynellin?

Gunnel Nyman tunnetaan lasitaiteilijana, mutta hän suunnitteli myös valaisimia. Idmanin lasivalaisin 1940-luvulta.
Gunnel Nyman tunnetaan lasitaiteilijana, mutta hän suunnitteli myös valaisimia. Idmanin lasivalaisin 1940-luvulta.

”Varhaisia Tynellin valaisimia, jotka eivät ole niin tunnistettavia, on vielä mahdollista löytää. Niitä on todennäköisesti päätynyt metallinkeräykseenkin. Tämän pöytälampun nykyarvo on noin 300–400 euroa”, kertoo valaisimia keräilevä valokuvaaja Sami Perttilä. Kuvien valaisimet ovat Perttilän ja hänen kaverinsa kokoelmista.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.