Sisustus Tilaajille

Tuoksuuko talo mummolalta tai maakellarilta? Perinnemestari kertoo, mistä hajuista pitää huolestua – ja miten tuoksahduksista pääsee eroon 

Vanhan rakennuksen epämääräiset hajut voivat johtua useasta eri syystä, mutta lähes aina niihin liittyy kosteus. Hajuja vastaan ei pidä taistella myrkkyjen avulla. Rakennus on saatava ­alapohjasta vintille täysin kuivaksi, eikä ilma saa virrata talon alta sisälle.

Vanhassa rakennuksessa on usein erilaisia hajuja, ja hajun lähdettä voi olla vaikea löytää. Usein syy on alapohjassa, mihin on vuosikymmenten kuluessa muodostunut kosteutta.

Pienikin määrä kosteutta synnyttää hometta. Materiaalien pinnalla elävä home ei pääsääntöisesti ole haitallista rakenteille, mutta ihmiselle mikrobien aineenvaihduntatuotteet, itiöt ja mahdolliset myrkyt ovat haitallisia. Lahottajasienet syövät puuta, mutta aiheuttavat harvemmin allergiaoireita.

Hajuista ei pääse eroon ilman perusteel­lista remonttia, joka alkaa jo talon ulkopuo­lelta. ­Jotta alapohja pysyy kuivana, on sadevedet ohjattava pois talon luota. Salaojakin voi olla tarpeen, mutta huteran kiviperustuksen vierellä ei saa kaivaa. On myös huolehdittava, että lumien sulamisvedet eivät valu talon alle. Talon alla ei saa olla muuta kuin kuivaa soraa.

Kun alapohja rakennetaan uudestaan, ­siitä on tehtävä ilmatiivis. Villa pitää lämmön ­sisällä, ja paperointi vuotoilman ulkona.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.