Paratiisi takapihalla

Kevätkonsertti pihatalon ikkunoista

pihatalo
Kierrätyslasikasvihuoneesta on tehty ennen kaikkea oleskelutila.

Kevätkonsertti pihatalon ikkunoista

Pikkuruisessa kaupunkipuutarhassamme on paljon katettua tilaa. Siellä voi viettää aikaa lämpimässä ja sateensuojassa vaikkapa lintujen kevätkonserttia kuunnellen.

Kun muutimme vantaalaiseen paritaloomme kaksikymmentä vuotta sitten, olimme nelihenkinen lapsiperhe. Perhe-elämämme on vuosien vieriessä muuttunut lapsiperheen arjesta aikuisten taloudeksi.

Myös 200-300 neliömetrin suuruinen puutarhamme on kokenut suuria muutoksia.

Helppohoitoisuutta kasvuston kerroksellisuudella

linnunlaulua huoneessa
Ikkunat auki puutarhaan, satoi tai paistoi.

Aluksi pihaa peitti sammalen pehmittämä nurmimatto, jossa lasten oli mukava kelliä. Enää siitä ei ole jäljellä korttakaan. Maata peittävät nyt kerrokselliset istutukset, puut, pensaat ja perennat.

Lasten ollessa pieniä tarvittiin ennen kaikkea avaraa leikkitilaa, nyt pihaan on rakennettu oleskelutiloja, joissa aikaa voi viettää myös huonolla säällä.

Ensin tuli huvimaja, sitten kasvihuone ja viimeisin on kierrätyslaseista rakennettu Linnunlauluhuone.

hyötykasvit ja kierrtyshuone
Hyötykasvit ovat löytäneet tiensä pelargonien seuraksi.

Huonemaiset tilat tekevät pihastamme olohuoneen ulkona, vihreyden keskellä. Rakenteet toimivat samalla tilanjakajina, jolloin pienessäkin puutarhassa säilyy yllätyksellisyys.

Kaikkea ei näe kerralla, vaan Paratiisi takapihalla on täynnä salaisia sopukoita.

Avoimet ovet terassille

IMG_3602
Kasvihuoneessa viihtyvät myös perheemme kissat, mutta ikkunat on suljettava ennen kuin ne päästää irti.

Nimensä Linnunlauluhuone sai siitä, että se on oivallinen paikka kuunnella rehevässä pihassamme viihtyvien lintujen kevätkonsertteja. Usein suojaisaan pihaamme hiippailevat myös naapurien kissat. Siilit kahisuttavat maanpeitekasvustoja keskemmällä.

Linnunlauluhuoneeseen on avoimet ovet lasiterassiltamme, mutta ikkunat pidämme visusti kiinni, kun kissamme Hulda (5 kk) ja Rölli (6 v) käyskentelevät tilassa.

Välillä meillä on seurattavaa jo siinä, kun lajitoverit jähmettyvät lasin molemmin puolin tuijottamaan toisiaan. Kunnes toinen luovuttaa ja kääntää katseensa pois.

vanhoja tavaroita
Kreetalainen oliiviöljykanisteri uppoaa lehtevän pelakuun kasvustoon.

Linnunlauluhuoneen pöydät ja hyllyt täyttyvät pelargoneista ja vanhoista, tunnelmallisista esineistä. Keväämme käyttötavaroita, emme  koristeena pidettävää antiikkia.

pelargoni kierrätyshuoneessa
Huoneen katonrajassakin on hylly kukkiville pelargoneille.

Linnunlauluhuone on kesälläkin vilpoisa, koska tonttia ympäröivät puut varjostavat sopivasti. Keittiön ikkunalla talvehtineet pelargonit saavat kuitenkin riittävästi valoa kasvuun ja kukintaan.

Kukkien kesäloma alkaa yleensä toukokuussa. Jos tulee hallaöitä, ne peitellään kasvuharsolla.

Kierrätyslasikasvihuone jatkaa kesää

pelargonit ja työkalut
Työkalujen keräilyharrastus on saanut oivallisen paikan kasvihuoneen seinältä.

Kierrätyslasihuoneen meille rakensi kokenut kirvesmies, sillä halusimme perustuksista ja rakenteesta varmasti vakaat. Yhtä hyvin sellaisen rakentaa itse, jos on kokemusta rakentamisesta ennestään – tai haluaa hankkia sitä.

Vinkkejä kierrätyslasihuoneen rakentamiseen

  1. Mittaa käytettävät lasit tarkasti ennen kuin aloitat piirustusten teon. Mitä tarkemmat suunnitelmat, sitä helpompi niitä on rakennusvaiheessa vielä muunnella.
  2. Kunnosta lasit ennen kuin alat rakentaa. Lasit saattavat vaatia maalinpoiston, uudelleen maalaamisen ja kittaamisen. Myös valmiin rakenteen viimeistelymaalaus saattaa olla paikallaan.
  3. Valitse kattomateriaali ulkonäkö ja turvallisuus mielessäsi. Muovikaton voi maastouttaa istuttamalla huoneen viereen köynnöksiä.
  4. Suunnittele tilaan avattavia ikkunoita ja ovia, jotta ilma kiertää. Se laskee lämpötilaa ja vähentää seisovassa ilmassa viihtyviä tuholaisia.
  5. Hanki lämmitin, jos haluat viettää huoneessa aikaa varhain keväällä tai syksyllä. Kesällä riittää, että suljet ovet ja ikkunat päivällä, niin lämpötila nousee.

Ihastu puutarhaideoihin kaupunkipuutarhan suunnittelemisesta ja rakentamisesta Nykyaikainen kaupunkipuutarha (Minerva 2016).

9789523122680

Mukavia rakennusprojekteja kesäksi!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevätkonsertti pihatalon ikkunoista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *