Ihana runkoruusu on monivuotinen ilo

Aurinkoinen kasvupaikka on kaikille ruusuille mieleen.

Runkoruusu on toivottu äitienpäivälahja. Sen voi myös talvettaa monin tavoin.

Rakastan runkoruusuja! Välillä olen talvettanutkin niitä ystäväperheen kellarissa, mutta myös lehtien peittämässä kuopassa olen saanut runkoruusun talvehtimaan.

Lue lisää Äitienpäiväruusujen hoitamisesta

Kellarista nostettiin pirteä yksilö, mutta kirvat pitää huuhdella pois.

Keväthoitoon kuuluu leikkaaminen

Viime kesänä ostetun runkoruusun vein Liisa-mummon kellariin myöhään syksyllä lehtien pudottua. Siellä se vietti viileässä ja pimeässä puolisen vuotta, kunnes hain sen kotiin huhtikuussa. Talvehtiminen sujui hyvin, ja kasvissa oli kutkuttavasti nuppujakin.

Kirvat eivät ole ongelma, ne huuhtelen pois vesisuihkulla. Ikävä kyllä, nuputkin saavat mennä, sillä kasvun voimistamiseksi typistän kaikki ”latvapallon” jaloversot 10-15-senttisiksi. Annan talvehtineen ruusun aluksi olla viileässä kasvihuoneessa, että se tottuu valoon ja lämpöön pikkuhiljaa.

Kukkivat runkoruusut ovat upeita jo ostettaessa ja hintansa väärtejä.

Hoida runkoruusua kesällä

Kaupassa myydään juuri nyt runkoruusuja äitienpäiväksi. Rungolliset ruusut ovat niin arvokkaita, että niistä kannattaa pitää hyvää huolta kesälläkin:

  • aurinkoinen kasvupaikka
  • säntillinen kastelu
  • viikottainen lannoitus

takaavat läpi kesän kukinnan. Kuihtuneita kukkia kannattaa poistaa leikkaamalla versoja välillä vähän syvemmältäkin kuin vain kukkaperän alta. Kukkia tulee silloin vähemmän, mutta ne ovat isompia.

Kokeile runkoruusun talvetusta

  1. Runkoruusut eivät selviä talvesta noin vain. Vähennä lannoitusta ja kastelua syksyllä, että kasvi alkaa varautua lepotilaan ja pudottaa lehtensä.
  2. Vie runkoruusu kellariin tai varastoon, jossa lämpötila laskee muutamaan lämpöasteeseen. Paikka saa olla lehtensä pudottaville kasveille pimeä.
  3. Hautaa runkoruusu myöhään syksyllä lehtikompostiin tai maakuoppaan. Peittele kasvi huolella lehdillä, ja nosta se keväällä uuteen kasvukauteen.
  4. Onko teillä viherhuone? Viherhuoneessakin voi talvettaa monivuotisia kasveja, jos raatsii laskea  se lämpötilan talveksi muutamaan lämpöasteeseen.
  5. Keväällä typistä runkoruusun jaloversot, jotta kasvusta tulee tukevampaa. Totuta kasvi valoon ja lämpöön pikkuhiljaa.

Lue lisää muista kestävistä äitienpäiväkukista

Hyvää kevättä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

Pieni pala maata kannattaa pitää avoinna, jotta voi talvettaa kasveja.

Kommentit

Kommentoi juttua: Ihana runkoruusu on monivuotinen ilo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X