Paratiisi takapihalla

Keväiset terveiset Paratiisi takapihalla -blogista

Viimepäivät sää on hellinyt ainakin Etelä-Suomessa. Pääsiäisvapailla moni on nauttinut myös kevään tulosta puutarhaan.

Ihana kevät alkoi lintujen konserteilla, ja nyt lämpimät päivät ovat kannustaneet puutarhan hoitajat yhä useammin pihalle. Kun kiirastorstaina meillä Vantaalla oli vielä lunta, nyt I pääsiäispäivänä on alkanut jo vihertää.

Hyvää pääsiäistä kaikille tämän kuvasikermän kera tunnelmista pihallamme tänään.

 

Joka puolella puutarhaan maanpinnalle nousee nyt sipulikukkien lehtiä ja kukkanuppuja. Parhaimmillaan meillä kukkivat sinililjat, kevättähdet ja krookukset (kuvassa).

 

Lasiterassilla on sopivan viileää, että leikkotulppaanit, sipulikukat ja orvokit kukkivat pitkään. Pieni pakkanen ulkona ei ole haitannut kukintaa, mutta kiitos lämpimien päivien ruukkukukkia on saanut kastella kovasti!

Kasvihuoneita siivotaan nyt kesäkuntoon. Vanhat saviruukut siirrettiin pelargonihuoneesta yrttimaan reunalle odottamaan istutustarvetta ja samalla koristeeksi. Kun ruukut syksyllä huuhtaisiin, sen enempää emme niitä käyttöön otettaessa pesekään.

Huhtikuussa siirrämme sisällä talvehtineet pelargonit pikkuhiljaa kasvihuoneeseen. Kyllä niiden lannoittaminen on tehnyt hyvää, sillä kasvit ovat rehevöityneet jo kovasti. Ensimmäiset pääsivät tänään valkoiseen kasvihuoneeseen, joka on tosi tiivis. Sitä voi öisin lämmittääkin.

 

Lähes jokainen pelargoni pestään ennen kasvihuoneeseen siirtämistä.  Vähintään jokaisesta nypitään pois kellastuneet lehdet, ja tainta muotoillaan tarvittaessa.  Ruukun alle sujautetaan putipuhdas kukkatassi. Tästä se pelargonien kesäloma alkaa!

Lue myös: Istuta nyt pelargonien pikkutaimia

 

Lasiterassi talon toisella puolella täyttyy nyt taimista, jotka karaistaan ennen ulos istuttamista tai  siirtoa. Terassilla aurinkokylpyjä ottavat pelargonien, kurkkujen ja kurpitsojen pikkutaimet. Kylvöksillekin paikka on loistava: enemmän valoa mutta vähemmän lämpöä kuin sisällä.

Lue myös: Kevät terassilla – varo yhä pakkasta ja ahavaa!

Pääsiäiskukista tärkeimmät minulle ovat narsissit. Löysin vihdoin hollantilaisia leikkonarsissejakin, mutta haikailemaan jäin kotimaisilla puutarhoilla hyödettyjä lajikkeita. Piikkilankarenkaaseen askartelin pääsäiskranssin kuutamonkeltaisesta ruususta ja ikiviuhkosta sekä sisällä hyödetyistä mustikanvarvuista.

Lue myös: Kokoa kukkakimppu kevätpuutarhasta – pitkää ikää kukille

Lämpimiä päiviä toivotellen, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keväiset terveiset Paratiisi takapihalla -blogista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *