Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Härkäpapukulho

Härkäpapukulho on helppoa arkiruokaa ja näppärä napata myös töihin evääksi. Kulhoruoat saattavat tuntua työläiltä valmistaa. Jokaisen vaiheen voi kuitenkin esivalmistella etukäteen. Kukkakaali-kvinoa ja härkäpapurouhemuru säilyvät jääkaapissa hyvin muutamia päiviä.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Härkäpavut ja mausteseos

  • 4 dl keitettyjä härkäpapuja (keitä itse tai osta valmiita säilykkeitä Palkoset-tuotemerkki tai Jalo-tempeä)
  • 1–2 tuoretta chiliä
  • 2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 4 valkosipulia
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl kalakastiketta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 tl kookossokeria tai raakaruokosokeria
  • 2 rkl paahdettua seesamiöljyä

Härkäpapukulho, lisäksi

  • 4 porkkanaa
  • 8 retiisiä
  • 100 g  ituja
  • 100 g hapankaalia 
  • 4 rkl seesaminsiemeniä
  • 4 rkl sriracha-chilikastiketta
  • 4 paistettua kananmunaa

Kukkakaali-kvinoalisuke

  • 1 kukkakaali
  • 2 dl kotimaista kvinoaa 

Valmistusohje

Härkäpapukuho tehdään helposti näin:

  1. Jos käytät kuivia härkäpapuja, ne pitää liottaa yön yli ja keittää 25 minuuttia. Sen jälkeen ne ovat valmiita käyttöön. Tarvitset yhteensä neljä desilitraa keitettyjä härkäpapuja. Joissain kaupoissa myydään myös suolaliemeen säilöttyjä härkäpapuja Palkoset-tuotemerkin alla. Myös Jalo-tempe on hyvä vaihtoehto kiireiselle kokille. Se on fermentoitua härkäpapua ja se on helppo murustaa suoraan pannulle.
  2. Leikkaa veitsellä kypsät härkäpavut tai Jalo-tempe muruksi. Laita muru pannulle. Lisää joukkoon yhdestä kahteen hienonnettua tuoretta chiliä, kaksi ruokalusikallista raastettua inkivääriä, neljä hienonnettua valkosipulinkynttä ja kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä. Kuullota aineksia noin viisi minuuttia. Lisää pannulle kaksi teelusikallista kalakastiketta, kaksi ruokalusikallista soijakastiketta ja kaksi teelusikallista kookos- tai raakaruokosokeria. Sekoittele ja pidä pannu miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Mausta kahdella ruokalusikallisella seesamiöljyä. Siirrä sivuun odottamaan.
  3. Keitä kaksi desilitraa kotimaista kvinoaa pakkauksen ohjeen mukaan. Raasta tai leikkaa yksi kukkakaali pieneksi muruksi esimerkiksi sauvasekoittimen mukana tulevalla teholeikkurilla. Yhdistä kukkakaalimuru ja valutettu kvinoa.
  4. Kuori ja viipaloi neljä porkkanaa. Viipaloi kahdeksan retiisiä. Kokoa härkäpapukulho suoraan kulhoon laittamalla pohjalle kukkakaali-kvinoaa, päälle mausteista härkäpapurouhetta, porkkanoita, retiisejä, sata grammaa ituja, sata grammaa hapankaalia, neljä ruokalusikallista seesaminsiemeniä, kahdeksan ruokalusikallista sriracha-chilikastiketta ja neljä paistettua kananmunaa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 2/2021.

Lue myös: Härkäpapu – supertrendikäs proteiinipommi

Lue myös Anna.fi: Vege-poke


Kommentoi

Kommentoi juttua: Härkäpapukulho

Sinun täytyy kommentoidaksesi.