Reseptit

Marjan kaalikääryleet

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
24  annosta

Ainekset

  • 1-2 keskikokoista, löyhää kaalia

täyte:

  • 1 dl raakaa riisiä tai kokonaisia ohrasuurimoita (3 dl keitettynä)
  • 600 g jauhelihaa (mieluiten karkeaksi jauhettua, lihaista lammasta)
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl vettä
  • (keltuainen)
  • 1 tl suolaa, valkopippuria
  • siirappia
  • (meiramia, valkosipulia)

Valmistusohje

Marjan kaalikääryleet
  1. Koverra kaalin kantaa pois. Keitä kaali suolalla maustetussa vedessä kantapuoli alaspäin, niin että lehtien paksuimmat osat pehmenevät nopeasti sen verran, että lehdistä tulee taipuisia.
  2. Huuhdo riisit tai ohrasuurimot. Laita ne runsaaseen, kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kypsymään puolipehmeiksi. Riisit eivät saa kiehua puuromaisiksi. Huuhdo riisit kylmällä vedellä irrallisiksi.
  3. Nosta kaali valumaan.
  4. Sekoita ja mausta täyte.
  5. Irrota kaalin lehdet yksitellen. Ohenna veitsellä paksuimpia lehtiruoteja ja levitä ne pöydälle. Silppua sisimmät lehdet ja sekoita ne lihamurekkeeseen. Jaa ruokalusikallinen täytettä lehdille, kiedo kääryleiksi ja nosta ne uunivuokaan saumakohta alaspäin. Valuta kaalikääryleille siirappia ja paista ensin kuumassa 225 uunissa noin 10-15 minuuttia. Säädä lämpötila 160 asteeseen. Kääntele ja valele kääryleitä kypsymisen aikana. Kaalikääryleet saavat kypsyä runsaan tunnin.
  • Ellet kuumenna uunia, paista kaalikääryleet ensin paistinpannussa ja anna niiden hautua padassa kannen alla miedolla lämmöllä.
  • Mausta paistoliemi kastikkeeksi ja lisää kermaa.
  • Kun pula-ajan jälkeen alkaa riisinjakelu, neuvoo Kotiliesi keittokoulussaan ”Marja valmistaa” vanhanajan kaalikääryleiden valmistuksen. Mausteita ei kaalikääryleissä juuri ollut. Nykyistä makusuuntausta vastaa se, että jauheliha on lampaanjauhelihaa ja kaalikääryleiden mausteeksi lisätään vaikka valkosipulia ja tuoretta meiramia.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Marjan kaalikääryleet

singo

Hyviä tuli !

Sinun täytyy kommentoidaksesi.