Ruoka

A.W. Yrjänä on tarjonnut vierailleen jo vuosikymmenet ”pizzamestarin perunoita” – edullinen valmistaa

Rokkarin keittiössä uudet perunat taipuvat italialaisen pizzaiolan tyyliin uunissa paahdetuiksi perunoiksi. Makumaailma on tuttu napolilaisesta pizzasta, jossa maukkaan tomaatin kanssa yhdistetään suolaista sardellia. Todellinen umamipommi siis.

Muusikko-kirjailija A.W. Yrjänä tunnetaan herkkusuuna, jolle ruoanlaitto on kokonaisvaltainen kokemus, eikä vain nopea nälän viejä. Ruokaa hän laittaa hartaudella, hyvistä raaka-aineista ymmärtäen raaka-aineen syvintä olemusta.

Kesällä muusikko pyrkii valitsemaan sesongin raaka-aineita. Sesongin kasviksista suosikki on kaali. Kaalista muusikko tekee erilaisia salaatteja kuten coleslawta omalla reseptillään. Kaalia voi myös grillata.

Erikoisin kaaliruoka repertuaarissa on turkkilainen hapankaali.

”Turkkilainen hapankaali ei ole semmoista pehmoiseksi käytettyä hapankaalia, vaan raikkaampi versio siitä, joka sopii monelle ruoalle lisukkeeksi. Ylikypsäksi savustetulle riistapaistille esimerkiksi.”

Kesällä muusikko ei kaipaa mausteista ruokaa, vaan kesän kokkailut saavat olla hyvinkin simppeleitä. Yksi bravuureista on kesäkeitto, johon maidon sijaan laitetaankin sulatejuustoa.

”Lapsena inhosin kesäkeittoa, mutta eräisiin juhannusjuhliin valmistin kesäkeiton sulatejuustolla. Sitä ei voinut vastustaa, niin hyvää se oli.”

Lue myös: Kaisun perunakierteet ovat perunan ystävän unelma – täytetään juustolla ja rullataan kuin kääretorttu

Intialainen keittiö lähellä sydäntä

Tarpeen vaatiessa Yrjänä on hyvinkin monipuolinen kokki.

”Harvemmin teen mitään ihan perusruokaa. Jos saan itse päättää, teen mieluusti suuria kokonaisuuksia ja paneudun kyseiseen keittiöön pohjia myöden.”

Häneltä taittuvat helposti niin eri Aasian maanosien keittiöt ja meksikolainenkin, mutta intialainen keittiö on hänellä erityisen lähellä sydäntä.

”Olen ottanut oikein asiakseni opiskella intialaisen keittiön salaisuuksia kirjallisuudesta. Teen mielelläni suuria intialaisia ateriakokonaisuuksia, jossa on viittä-kuutta erilaista currya lisukkeineen ja tietysti itse tehtyä naanleipää kyytipojaksi.”

Uudet perunat taipuvat italialaisen pizzaiolan tyyliin

Kesällä lautasella on tietenkin paljon uusia perunoita. Kuuluvathan perunat suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiviin.

Kun perunaa ja voita on syöty yksinkertaisimmillaan tarpeeksi, niistä voi kokeilla tehdä kesän edetessä jotain muuta.

Rokkarin keittiössä uudet perunat taipuvat italialaisen pizzaiolan tyyliin uunissa paahdetuiksi perunoiksi.

Tätä ruokaa Yrjänän perheessä on tehty jo parikymmentä vuotta aina joihinkin kesäjuhliin. Se on yksinkertainen ja edullinen valmistaa.

Makumaailma on tuttu napolilaisesta pizzasta, jossa maukkaan tomaatin kanssa yhdistetään suolaista sardellia. Todellinen umamipommi siis.

Napolilaisen makumaailman takia ruokaa kutsutaankin nimellä pizzaiolan perunat eli pizzamestarin perunat ”patate alla pizzaiola”.

Tätä ruokaa Yrjänän perheessä on tehty jo parikymmentä vuotta aina joihinkin kesäjuhliin. Se on yksinkertainen ja edullinen valmistaa. © Pia Inberg

Lue myös Anna.fi: Manchego on tapaspöydän suosikkijuusto, joka mehevöittää perunat taivaalliseksi herkuksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: A.W. Yrjänä on tarjonnut vierailleen jo vuosikymmenet ”pizzamestarin perunoita” – edullinen valmistaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.