Hampurilaissämpylät

Nyt on pakko laittaa tämä ohje tänne! Löytyi nimittäin täydellinen hampurilaissämpyläohje. Tällä tulee todella hyvät sämpylät, isot ja kuohkeat ja maukkaat! Tekemiseen (tai pikemminkin taikinan nouseminen odottamiseen) menee aikaa, mutta odotus ehdottomasti kannattaa. Alkuperäinen ohje New York Times.

Parhaat hampurilaissämpylät ovat kuohkeita
Hampurilaisen välissä Cheddaria, mmmm..!

Parhaat hampurilaissämpylät

8 kpl

Aineet:
2,5 dl vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
2 rkl pehmeää voita
1 muna

Voiteluun:
1 muna
1 tl vettä
(seesaminsiemeniä)

Ohje:
Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.

Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikinaa yleiskoneella tai monitoimikoneen sekoitusterällä, kunnes se kiinteytyy. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se on suurin piirtein kaksinkertaistunut.

Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.

Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.

Vinkki:

* Lukijoiden vinkki: Hampurilaissämpylät onnistuvat loistavasti myös gluteenittomina. Lukijoiden vinkkien perusteella: lisää taikinaan 2 tl psylliumia ja korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella (esim. Sunnuntai tai Pirkka).

Kommentit (55)

Kiitos! Suosittelen tekemään! Nämä ovat iiiihania!

Nämä olivat tosi hyviä ja kuohkeita! 🙂 Laitoin puolet sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja.

Tuo jauhomuutos on varmasti fiksu veto. Ainakaan meillä valkonen amerikkalainen vehnäpulla ei oikein uppoa. Tosi pehmeitä ovat, mutta gourmeeta näistä ei pelkillä täytteillä tehdä. Rustiikkinen, murean pehmeä ennemmin, kiitos! 🙂

Tuo jauhomuutos on varmasti fiksu veto. Ainakaan meillä valkonen amerikkalainen vehnäpulla ei oikein uppoa. Tosi pehmeitä ovat, mutta gourmeeta näistä ei pelkillä täytteillä tehdä. Rustiikkinen, murean pehmeä ennemmin, kiitos! 🙂

Todella mukava kuulla, että onnistuit 🙂 Ja hienoa tietää, että jauhoja vaihtamallakin onnistui. Niin saa mukavasti hieman erilaista makua näihin. Tämä on kyllä ihan mahtavan hyvä ohje, vaikka hieman joutuukin odottomaan taikinan kanssa! 😀

Ihanan näköisiä sämpylöitä! Inhoan kaupan suojakaasu/hiiva käryisiä sämpylöitä ja olen etsinyt kivaa ohjetta. Tänään tykkäisin näitä kokeilla ja kokeilenkin onneani josko kerkeisit vastaamaan 😉 Tuota taikinaa ei siis kohottamisen jälkeen vaivata, vaan nopsasti jaetaan 8 osaan ja painellaan littanoiksi sämpylöiksi ja annetaan taas kohota?

Kiitos Sokeriperho, että tulit kertomaan kokemuksesi 🙂 Kiva, että olet pitänyt tästä sämpyläohjeesta! Ja aivan ihana kuulla, että olet viihtynyt blogini parissa enemmänkin ja pidät ohjeistani ja blogistani. Tuollaiset sanat lämmittävät aina mieltä ja tekevät blogin pitämisen vieläkin tärkeämmäksi.

Tuhannet, tuhannet kiitokset tästä hampurilaissämpyläohjeesta 🙂 Näitä on tullut tehtyä nyt jo useamman kerran ja aina vaan ne maistuvat maailman parhailta. Nam. Sulla on aivan mielettömän hieno ja kiinnostavia ohjeita täynnä oleva blogi. Seuraavaksi Daim ohje menee kokeiluun… Kiitos, että jaksat laittaa näin tarkkoja ohjeita ja "hioa" reseptejä meille muille valmiiksi. Kiitos ja kumarrus 🙂

Niin varmaan kävi. Pääasia kuitenkin, että maistuivat. Mutta kokeile ihmeessä vielä uudelleen 🙂 Kävin katsomassa blogikirjoituksesi, se nythöpossu vaikutti mielettömän herkulliselta täytteeltä 🙂

Kyllä nyt oli varmasti laskuvirheestä kyse, niin kuin heti alkuunsa arvelinkin. Kokeilen ehdottomasti joku kerta uudestaan näitä! Laitan ohjeen blogiinikin ja linkitän sitten tänne samalla 🙂

No niin. Viikonloppuna tuli tehtyä näitä sämpylöitä uudemman kerran. Punnitsin samalla jauhot ja tuo 8 dl näytti mulla olevan aika tarkkaan 480 g. Täytin mitat suht varovasti tasapintaisiksi, sillä pelkäsin, että laitan vanhingossa liikaa. Jauhoja olisi kuitenkin voinut olla ihan vähän enemmänkin, sillä taikina jäi mulla suht löysäksi ja valmiit sämpylät enemmänkin levisivät kuin nousivat. Hyviä ja ihanan pehmeitä niistä silti tuli ja olivat vielä seuraavana päivänä pehmeitä. Epäilen, että teidän apukokki aiheutti sekaannuksen laskuissa eli kannattaa ihmeessä kokeilla vielä uudemman kerran 🙂
Jätin testimielessä pari sämpylää pussiin ja nyt kolmantena päivänä ne eivät enää ole parhaimmillaan. Sämpylät kannattaa siis syödä samana päivänä, ja pakastaa loput myöhempää käyttöä varten, niin pysyvät tuoreenveroisina.

Itse muistan sämpylöiden olleen ihan mielettömän pehmeitä, juuri sellaisia täydellisen tuntuisia. Seuraavaan päivään niitä ei meillä jäänytkään, joten en tiedä mitä aika niille tekee.. Tuo on niin, totta, pikkuapulaiset välillä tuppaavat häiritsemään keskittymistä 😉 Katsotaan miten huomenna sujuu, kun meillä on suunnitelmissa näiden teko. Tulen sitten heti kertomaan miten kävi 🙂

Taikina oli todella kova, mutta ainakin tuoreena sämpylät oli ihania. Niin täyttä tavaraa kuitenkin, etten jaksanut kuin yhden syödä ;D Halusin orjallisesti noudattaa ohjetta ja luulinkin, että taikinan pitää olla tiivistä. Sämpylät oli isoja ja hyvin kohonneita ja taikinakin kohosi hyvin. Käytin ihan tavallisia sunnuntai-vehnäjauhoja. En ole enää jälkikäteen sämpylöitä syönyt, mutta tuntuvat nyt kovilta ja raskailta. Jospa laskin yhden desin liikaa jauhoja… apukokkikin aina häiritsee keskittymistä ;D Kerro ihmeessä jos teet näitä uudestaan!

Hmm. Mä en muista, että taikina olisi ollut mitenkään erityisen vahvaa. Itse asiassa suunnittelin tulevana viikonloppuna tekeväni näitä uudestaan. Tulen sitten uudestaan kertomaan millainen taikinasta tuli 🙂 Tajusin juuri, että ohje on siitä huono, että jauhojen määrä on mainittu deseissä, sillä jauhojen ikä, jauhatus, mittaamistapa ja muut muutamat seikat vaikuttavat siihen, paljonko niitä tarvitaan. Tuliko sun sämpylöistä myös kovia, vai olivatko ne pehmeitä ja ilmavia? Hienoa kuitenkin, että voittivat kaupan sämpylät! 🙂

Hyviä oli sämpylät, parempia kuin kaupan ehdottomasti! 🙂
Tuntui, että aika paljon taikinassa oli jauhoja. Yleiskone ei meinannut pysyä kasassa kun taikina oli niin vahvaa 😀 Oliko se sinulla vahvaa vai laskinkohan jauhot väärin? 😉

Ehdit hyvin 🙂 Mulla on nyhtöpossu uunissa puoli viiteen ja sitten paistan perään nämä sämpylät. Kerkeävät tässä ajassa kivasti nousemaan. Laitan kohta siis taikinan kohoamaan 🙂

Juuri noin. Eli taikina otetaan varovasti pöydälle, jaetaan osiin ja laitetaan kasat pellille kohoamaan. Näin ilmat pysyy taikinassa ja sämpylöistä tulee vieläkin kuohkeampia. Ehdeinkö? 😉

Hei! Olen nyt jo pari kertaa yrittänyt tehdä tällä ohjeella sämpylöitä, mutta taas, vaikka kuinka yritin olla varovainen etten rikkoisi ilmavuutta, sämpylät lässähtivät täysin. Ensinnäkin ne toisella nostatuskerralla jo levisivät niin että sämpylät olivat pellillä kiinni toisissaan, ja siinä vaiheessa kun aloin voitelemaan, ne lässähtivät aivan täysin. Yhdestä sämpylästä tuli pohja hampurilaiseen, ei mitään mahkuja halkaista sitä 😛 Pitää varmaan ensi kerralla testata suuremmalla jauhomäärällä?

-Pia

Moi Pia! Minulla on käynyt joskus aivan samoin. Laitoin tuolloin jauhoja varoen ja touhusin kuumassa keittissä. Sämpylät olivat nousemisen jälkeen todella höttöisiä ja painuivat kasaan. Tein silloin voitelun roiskimalla vesi-muna-seosta sämpylöiden päälle hyvin varoen ja koitin nostaa pellin uuniin niin varovasti kuin mahdollista.
Voitelu kannattaa ehkä muutenkin tehdä roiskimalla, ei siis pullasudilla, sillä nousseet sämpylät ovat aika höttöisiä, vaikka jauhoja olisi enemmänkin. Sun tosiaan kannattaa lisäillä jauhoja hieman, kun sämpylät leviävätkin noin hurjasti 🙂 Jos ongelmat siltikin jatkuvat, nostatusaikaa voisi hieman lyhentää, niin sämpylät eivät ehdi nousemaan liikaa, jolloin ne ehkä kestävät loppukäsittelynkin paremmin. Toivottavasti ensi kerralla onnistuu 😀

Uskaltaakohan näitä tehdä, vaikka ei ole yleis- tai monitoimikonetta käytössä? Löytyy käsivoimia ja sähkövatkaimen taikinakoukut…

Pahoittelen, että vastaus tulee myöhässä. Tai siis kommentti, vastasit hienosti itse itsellesi 🙂 En olekaan koskaan kokeillut näitä muuta kuin yleiskoneella, mutta hyvä tietää, että onnistuu taikinakoukuillakin. Kiitos itsellesi vastauksesta 🙂

Vastaanpa omaan kysymykseeni, eli taikinakoukuilla sekoitus sujui hyvin. Käsin ei olisi kovin pitkää jaksanut, taikina oli sen verran tujua. Tuli hyviä sämpylöitä, kiitos ohjeesta!

Kiitos tästä ohjeesta, tuli huippuhyviä sämpylöitä! Ihanan pehmeitä.

http://tonkeli.kuvat.fi/blog

<– tuolta osoitteesta löytyy mun tekemä burgeri näillä sämpylöillä 🙂 Laitoin sivuille linkin tänne alkuperäiseen ohjeeseen.

Hienoa, että onnistui ja pidit näistä! Ovat kyllä tosi hyviä itsestänikin, tosi pehmoisia, ja muutenkin ihanan makuisia. Pitääkin tulla katsomaan minkälaisia sulle tuli 🙂

Näyttävät tosi hyviltä, kiitos ohjeesta ja kommenteista. Olisikohan tuollaisella suihkepullolla hyvä hoitaa se "voitelu" jos vesi-munaseos on tarpeeksi hyvin sekoitettu? Täytyy kokeilla itse 🙂

Olipas muhkean näköinen sämpylä 🙂 Kiva, että suihkuttelu onnistui. Ehkä nyt innostun itsekin hankkimaan jonkin suihkepullon keittiöön 🙂 Noin minäkin aina teen pihvit, siis käsin painelen pellille tai pannulle. Tulee ainakin itsetehdyn näköisiä. Ja sipulikuuluu mielestäni aina pihveihin, se tuo mukavasti makua. Mutta jokainen tekee oman maun mukaan tietenkin. Mukavaa, että jaksoit laskea kaloritkin. Ei oo muuten pahat makrotkaan olleska 🙂

http://aijaa.com/Qmv7rd

Eipä onneksi jääneet kiinni 🙂 Vettä saa olla enemmänkin niin helpottaa suihkepullon käyttöä. Yllättävän suuriksi kohosivat nuo sämpylät, mahtuivat kuitenkin samalle pellille vaikka muutamaan tuli vähän hittiä.

Jauhelihapihvit tein Mysi Lahtisen "Isoäidin lihapullat" -ohjeen mukaan, tosin puolitin lihaliemikuutioiden määrän, valmiiseen taikinaan lisäsin kuitenkin valkopippuria sekä suolaa. Sipulin maku on aika voimakas ko. reseptin mukaan tehtynä, joten sitä voi itse kukin vaihdella makunsa mukaan.

Joku muotti pihvien tekoon olisi varmaan näppärä, mutta painelin pellille litteitä, toistakymmentä senttiä halkaisijaltaan olevia pihvejä, paistoin ehkä kymppiminuutin uunissa ja sitten ruskistin pannulla

Oli sitten joutoaikaa odotellessa: 1 hampurilainen sisältää keskim:

491,5 kaloria
proteiinia 20,8875 g
hiilarit 57,475
rasvaa 18,65
kuitua 2,925
suolaa 1,0875 mg

makrot:

rasvaa 33,8%
hiilihydraattia 48,5%
proteiinia 17,6%

Hiukan työläitä mutta syötäviä!

Voitelu onnistuisi luultavasti suihkepullollakin. Itselläni on ollut sama mielessä, mutten ole vielä saanut hankituksi suihkepulloa 🙂 Jos testailet, niin kerrotkos miten sujui, jäikö munat kiinni suuttimeen tms.? 😀

Todd Wilbur, joka nuuskii "salaisia" reseptejä, on julkaissut tuollaisen hampurilaispihvin maustamisohjeen:

2 tsp. (9.3g) paprika
1 1/2 tsp. (7g) ground black pepper
1/2 tsp. (2g) dark brown sugar
1/4 tsp. (1g) garlic powder
1/4 tsp. (1g) onion powder
1/4 tsp. (1g) ground cayenne pepper

Olen kokeillut (parikin kertaa) ja ihan hyvää tulee. Ihan rasvaisemmasta naudanjauhelihasta pihvi, n. 100g eikä isommin muokata sitä pihviä, vaan pannulle ja mausteet pintaan.

http://www.topsecretrecipes.com/Fuddruckers-Hamburger-Seasoning-Copycat-Recipe.html

Suihkupullo hajosi, mutta hellä ja päättäväinen miehen ote toimii, kun voitelen pullasudilla sämpylät. Kunhan kyllästyn näihin hampurilaisiin, niin kokeilen muitakin reseptejäsi, näyttävät nimenomaan syötävän hyviltä.

Kuullostaapa kokeilemisen arvoiselta ohjeelta. Pitääkin testailla itsekin. Kiitoksia vinkistä! 🙂

Kiva, että ohjeesta on ollut iloa. Kokeilepas ihmeessä muitakin ohjeita. Kuulisin mielelläni jatkossakin miten muut reseptit toimivat 🙂

Mietityttää että lisätäänkö kuivahiiva tosiaan nesteeseen? Innolla kokeilemassa

Oon aina lisännyt nesteeseen ja hyvin ovat onnistuneet 🙂 Ehkäpä hiiva saa siitä kunnon startin pitkää kohotusta varten.. 🙂

Niin helppo ohje ja aina toiminut! Paras ohje mitä löytyy 🙂

Nämä ovat kyllä ihania, pehmoisia ja maukkaita, ihan parhaita 😛 Kiva kuulla, että teilläkin on pidetty tästä ohjeesta 🙂

Pakko näin pitkä aika postauksen kirjoituksesta tulla kehumaan, että ai jumanskuikkeli miten hyviä tuli!! Taikina tosiaan jäi tosi jämäkäksi ja se jännitti melkolailla, sähkövatkaimella pyöritteli eikä senkään voimat meinannu riittää. Mutta ai jessus miten tuli kiihkeitä ja meheviä!

Mahtava kuulla, että sämpylät olivat noin hyviä sunkin mielestä! Heheh, kiihkeitä ja kuohkeita.. 😀

Oli tarkoitus kirjottaa kuohkeita, mutta kai niitä voi myös kiihkeiksi sanoa. Niin hyviä tuli 😀

Mitä tuo meinaa ku ohjeessa on että laita vettä kulhoon ja uuniin kuumenee niin mihin se vesi tulee?

Vesikulho pidetään uunissa koko paistamisen ajan. Kulhon on siis hyvä olla uunin kestävä. Kulhossa oleva vesi haihtuu kuumassa uunissa ja samalla kosteuttaa uunia. Tämä vaikuttaa sämpylöiden paistumiseen hyvällä tavalla 🙂

Minkälaisia tulee gluteenittomana?

Hyvä kysymys! Itselläni ei harmittavasti ole kokemusta gluteenittomista sämpylöistä. Onnistuisivatkohan ne, jos tekisi taikinan psylliumlisällä ja nostattaisi vain kerran, suoraan sämpylöinä.. Tämä on kuitenkin vain arvailua, johon en valitettavasti osaa vastata varmuudella,

Olen tehnyt useampaan otteeseen sämpylöitä gluteenittomina ja hyvin on onnistunut. Olen vain korvannut jauhot gluteenittomilla (Pirkan vaalea gton). Tänään kokeilin niin, että lisäsin hiiva/vesiseokseen 2tl psylliumia. Vähensin jauhoja desillä (yht 7dl), gton jauho turpoaa sen verran paljon. Nostatin taikinan valmiina sämpylöinä vain kerran ja en voidellut. Hyviä olivat!

Loistavaa! Hyvä tietää, että onnistuu myös gluteenittomina! 🙂 Ja kiva kun kerroit myös jauhoseoksen merkin, niillä on myös vaikutusta lopputulokseen.

Hei, kuinka monta sämpylää tästä reseptistä about tulee?

Hei! Tällä tulee 8 sämpylää. Huomasin juuri, että määrä lukee vain ohjeessa, lisään tiedon myös otsikon ja ainesosien väliin 🙂

Kiitos super hyvästä sämpylä ohjeesta. Tiedoksi että, toimii myös gluteenittomana. Vaihdoin vain jauhot sunnuntain vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisäsin psylliumia 2tl. Tuli kerrankin isot ja kuohkeat sämpylät.

Ole hyvä Harriet K. 🙂 Gluteenittomuus-vinkki on niin hyvä ja tarpeellinen, että laitankin sen suoraan vinkkeihin 🙂

Kommentoi juttua: Hampurilaissämpylät

Vastaa käyttäjälle Janne Oksanen Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X