Suklaapossu

Muhkea omenapiirakka porkkanapiirakan tapaan

Muhkeaan, ilman vatkaimia valmistuvaan, helppotekoiseen, porkkanakakun tyyliseen piirakkaa uppoaa reilusti omenasosetta. Miedosti mausteinen piirakka sopii mausteita muuttamalla ja lisäämällä loistavasti vaikkapa joulunaikaan.

Sain käsiini muutaman happaman omenan muutama viikko sitten. Sain päähäni tehdä niistä porkkanakakun tyylisen omenapiirakan. Ohjeen pohjaksi nappasin ihanan, rakastetun porkkanakakku-ohjeen, jossa on käytetty porkkanaraasteen sijasta porkkanasosetta. Sose tekee kakusta ihanan mehevän ja kostean, ja samalla säästyy myös raastamisen vaivalta.

© Irina Lisinen

Keittelin piirakan leipomista silmällä pitäen saamistani omenoista sokeroimattoman omenasoseen. Tuo sose sopii sokerittomuutensa ansiosta moneen paikkaan, esimerkiksi tällaiseen kakkupohjaan tai vaikkapa puuron kanssa nautittavaksi.

© Irina Lisinen

Valmiissa pohjassa omenan maku oli niin mieto, ettei sitä oikeastaan erottanut. Mehevyyttäkin tuli hieman porkkanasosetta vähemmän, mutta muhkeutta sitäkin enemmän. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut makunautintoon, sillä maku oli kivan mausteinen ja piirakka sopisi mausteittensa puolesta vaikkapa lähestyvään jouluun. Varsinkin, jos joukkoon lisäisi vielä hieman neilikkaa ja inkivääriä, nam!

© Irina Lisinen

Pohja valmistui jälleen tapani mukaan helposti ilman vatkaimia, sillä aineet vain sekoitettiin pikaisesti keskenään ja sen jälkeen taikina olikin valmis. Ainoastaan valkosuklaista kuorrutetta varten vatkaimet on hyvä kaivaa esille, mutta sekin on helppotekoinen ja valmistuu hetkessä.

Tässä vihdoinkin ohje muhkeaan, miltei höttöiseen, miedon mausteiseen piirakkaan valkosuklaisella tuorejuustopäällisellä, olkaa hyvät.

Muhkea omenapiirakka porkkanapiirakan tapaan

Aineet:

1.5 dl sokeria

1.5 dl fariinisokeria

4 dl itse tehtyä omenasosetta (TAI valmista, sokeroimatonta omenasosetta)

2 dl auringonkukkaöljyä (tai rapsiöljyä)

3 munaa

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1 tl inkivääriä

0.75 tl suolaa

Kuorrutus:

300 g maustamatonta tuorejuustoa (ks. vinkkiosio alempaa)

1 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

150 g valkosuklaata sulatettuna

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Vuoraa noin 30 cm x 20 cm kokoinen korkealaitainen uunipelti leivinpaperilla.

Sekoita sokerit, omenasose, öljy ja munat sekaisin vispilällä vispaten isohkossa kulhossa. Lisää kulhoon jauhot ja nostatusainet ohjeen mukaisessa järjestyksessä.

© Irina Lisinen

Vispaa kaikki aineet nopeasti sekaisin. Kaada taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle ja tasoita.

Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. Kokeile kypsyys tarvittaessa tökkäämällä hammastikku tms. keskelle pohjaa. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä.

© Irina Lisinen

Jäähdytä pohja leivinliinalla suojattuna.

Tee kuorrute: Sulata valkosuklaa mikron kestävässä kulhossa noin 15 sekunnin välein sekoittaen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut.

Lusikoi tuorejuusto kulhoon ja lisää joukkoon tomusokeri sekä vaniljasokeri. Vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella (tai yleiskoneella), kunnes tuorejuusto hieman kuohkeutuu eli noin 2 minuuttia. Lisää joukkoon sulatettu valkosuklaa ja vatkaa sekaisin. Jos seos on liian jäykkää levitettäväksi, lämmitä sitä mikrossa n. 10 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes se notkistuu.

© Irina Lisinen

Levitä kuorrute pohjan päälle.

Vinkit:

* Käytä maustamattomana tuorejuustona mahdollisimman miedon makuista versiota. Esim. Philadelphia saattaa olla tähän vähän liiankin suolaista.

* Piirakka on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä, joten jos piirakka on ehtinyt jääkaappiin, nosta se huoneenlämpöön noin 1-2 tuntia ennen syömistä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muhkea omenapiirakka porkkanapiirakan tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *