Suklaapossu

Helppo omenasose ilman sokeria

Omenasose sopii loistavasti niin puuron, rahkan tai lettujen kanssa nautittavaksi, tai vaikkapa leivontaan. Se on helppo tehdä ja sen tekemiseen kuluu aktiivista tekoaikaa vain muutamia minuutteja. Tässä versiossa ei ole ylimääräistä sokeria, joten käyttömahdollisuudet ovat sokerillista versiota laajemmat.

Mein piti viettää lasten yhteisiä synttäreitä viime viikolla, mutta ne peruuntuivat viime hetkillä flunssan iskiessä yhteen juhlittavaan.. Ennen peruuntumista olin ehtinyt miettimään muutaman synttärileivonnaisen ja toteuttamaankin osan. Synttärileivonnaisia miettiessäni päähäni pälkähti porkkanakakun tyyppinen omenaleivonnainen, johon omenat voisi käyttää raasteen sijasta soseena. Samalla tajusin, ettei blogistani taida löytyä ohjetta omenasoseeseen, eikä varsinkaan sokerittomaan versioon.

© Irina Lisinen

Olin vähän aikaisemmin saanut anopiltani muutaman muhkean kotimaisen omenan, joten eipä muuta kuin ajatuksesta toimintaan eli soseen keittoon. Omenoiden valmisteluun upposi aikaa vain muutama minuutti.

Pesin omenat, ja pilkoin isohkoiksi paloiksi niin, että vain siemenkota jäi jäljelle. Omenat siis menivat kattilaan kuorineen, jolloin säästyi aikaa ja vaivaa, mutta samalla sose sai kuituja kuoresta. Kattilaan vielä tilkka vettä, jotta omenat eivät tartu kattilan pohjaan kiinni ennen kuin niistä alkaa irrota nesteitä.

© Irina Lisinen

Sillä välin kun omenat kiehuivat, pystyin keskittymään muihin puuhiin. Hetken päästä eli noin 20 minuutin kuluttua omenat olivat pehmenneet riittävästi soseuttamista ajatellen. Lopuksi hurautin omenat vielä soseeksi sauvasekoittimella, jolloin mahdolliset kovemmat kuorenpalatkin soseutuivat pehmeäksi mössöksi. Heh, kuullostipas mössö herkulliselta.. No mutta siis kuorenpalatkin uppoavat muun soseen joukkoon ilman, että niitä sieltä huomasi.

Ohje on siis ihanan helppo.

© Irina Lisinen

Omenasosetta voi halutessaan maustaa esimerkiksi lisäämällä kanelitangon omenoiden joukkoon keittämisen ajaksi, mutta itse jätin soseen maustamatta, sillä näin sitä on helpompi upottaa erilaisiin leivonnaisiin.

Tämä sose päätyi lopulta porkkanapiirakan tapaan valmistuvaan omenapiirakkaan, jonka ohjeen julkaisen lähipäivinä.

Helppo omenasose ilman sokeria

Aineet:

Kotimaisia omenoita

Vettä

Ohje:

Pese omenat ja pilko ne kuorineen isohkoiksi lohkoiksi. Nosta omenanpalat kattilaan ja lisää kattilan pohjalle hieman (kattilan koosta riippuen noin 1-2 dl) vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele omenoita miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes ne pehmenevät.

Kun omenat ovat pehmenneet kunnolla, hurauta omenat sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Kaada sose kuumana vaikkapa hyvin pestyihin lasipurkkeihin, tai anna jäähtyä hetki, kaada pakasterasioihin ja nosta pakkaseen.

Nauti lettujen, puuron tai rahkan kanssa tai käytä leivonnassa esimerkiksi kakun välissä tai taikinassa.

Vinkki:

* Mausta halutessasi omenasose esimerkiksi kanelilla tai vaniljalla.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo omenasose ilman sokeria

Oukkidoukki

Meillä vauva on ihan hurahtanut tähän, tein syksyllä ja vielä löytyy pakkasesta muutama purkki.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.