Suhteet Tilaajille

Äidin kuolema korona-aikaan rikkoi siskosten välit – riitaa tuli hautajaisista ja koko elämästä 

Kun äiti kuolee, aikuiset lapset käyvät toistensa kimppuun ja välit napsahtavat poikki. Tarina on valitettavan tavallinen. Psykologi neuvoo, miten tällaisen katastrofin voisi estää.

Nuorempi sisar kertoo: Äitini kuoli alkuvuodesta tiukimpien koronarajoitusten aikaan. Hautajaisia järjestäessäni jouduin arpomaan, ketkä sukulaisista mahtuisivat mukaan, koska kirkkoon sai tulla vain muutama. Sisareni asuu ulkomailla. Hänen kotimaassaan korona levisi tuolloin vauhdilla. Pyysin, että sisareni jäisi pois hautajaisista, koska maahan tuloakin oli rajoitettu Suomessa. Hän suostui.

Mietin muistotilaisuuden järjestämistä, mutta rohkeuteni petti. Päätin olla järjestämättä koko tilaisuuden, etten riskeeraisi sukulaisten terveyttä.

Sisareni närkästyi päätöksestäni. Hän syytti minua siitä, etten antanut hänen surra yhdessä sukulaisten kanssa. Hänen mielestään olin ylivarovainen koronan suhteen. Hän sanoi minulle puhelimessa, että tauti oli jo kohta voitettu rokotusten avulla. Väitin vastaan, koska omia ystäviäni ja läheisiäni sairastui tautiin.

Kannoin huonoa omaatuntoa ja koin oloni ristiriitaiseksi. Hyvästijättö äidille olisi ollut tärkeää, mutta mietin, millaista syyllisyyttä joutuisin kantamaan, jos joku altistuisi muistotilaisuudessa.

Psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru, mitä tämä lähtökohta kertoo sisarten välisestä suhteesta?

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.