Terveys

6 asiaa, joita uniasiantuntija ei tee, jotta hyvä yöuni ei vaarannu – ja yksi, johon hänkin sortuu

Uneen voivat vaikuttaa monet eri asiat, joillakin ihmisillä enemmän ja toisilla vähemmän. Uniasiantuntija itse välttää näitä 6 asiaa.

Parhaiten ihminen nukkuu silloin, kun menee rauhallisena ja levollisin mielin nukkumaan.

Unta ei kannata liikaa miettiä päivän aikana, sillä unesta stressaaminen voi vaikeuttaa nukahtamista illalla, kertoo Terveystalon uniasiantuntija Eevert Partinen.

Partinen kertoo kuusi asiaa, joihin ei itse sorru, jotta hyvät yöunet eivät vaarannu.

1. Ei joisi kahvia enää kello 16 jälkeen

Kofeiinilla on virkistävä vaikutus. Vaikutus on yksilöllistä, mutta valtaosaan ihmisistä se vaikuttaa noin 5–6 tuntia juomisen jälkeen. 

”Itselleni sillä on suhteellisen voimakas vaikutus eli itse en pysty juomaan kahvia iltaisin. Nukkumaanmeno venyy tällöin usein yli puolen yön.”

Ihminen kerryttää päivän mittaan adenosiinia, joka on meidän ”unihiekkaa”.

Sen kertyminen tuottaa ihmisille unipainetta, joka mahdollistaa nukahtamisen. Kofeiini näyttäisi estävän adenosiinin vaikutuksen, jolloin unipainetta ei enää kerry. 

2. Ei katsoisi työsähköpostia tai miettisi työasioita nukkumaan mennessä

Jos ei ole todella kiireistä tarvetta, kannattaa työasiat unohtaa jo hyvissä ajoin ennen iltaa.

”Itse pyrin välttämään työsähköpostien lukemista kello 8 jälkeen illalla tai muuten aivoni alkavat käymään ylikierroksilla, ja pohdin työasioita vielä nukkumaan mennessä.”

Negatiiviset tai stressaavat tunteet aiheuttavat ihmisen hermostossa sen, että rentouttava puoli meistä vaihtuu sympaattiseen puoleen eli taistele tai pakene -puoleen. Sen seurauksena nukahtaminen vaikeutuu huomattavasti.

Nukkumaan olisi hyvä mennä mahdollisimman levollisin mielin. Tietyt asiat valmistavat ihmistä levolle. Esimerkiksi hampaiden peseminen ja iltapalan syöminen voivat olla tällaisia asioita, joiden jälkeen ei kannattaisi tehdä enää mitään stressaavaa.

Lue myös: 18 yleistä unta ja niiden selitykset – tätä unesi tarkoittavat!

3. Ei käsittelisi parisuhdeasioita juuri ennen nukkumaanmenoa

Parisuhdeasiat olisi hyvä käsitellä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Näin asiat eivät jää pyörimään mieleen juuri kun pitäisi mennä nukkumaan.

Usein parisuhdeasiat kiihdyttävät mieltä ja estävät ihmisiä saamasta unenpäästä kiinni ja unen laatu heikkenee.

Jos keskustelet vaikeista asioista kumppanin kanssa ennen nukkumaanmenoa, olisi ongelmatilanteisiin hyvä löytää ratkaisu ja molemmille levollinen olo ennen kuin menee sänkyyn.

Nainen pyyhkii silmiään herätesään
© iStockphoto

4. Ei harrastaisi raskasta liikuntaa illalla

Raskaan liikunnan harrastaminen ennen nukkumaanmenoa ei ole kannattavaa. Raskaan liikunnan ja unen välissä olisi hyvä olla ainakin kaksi tuntia.

Tutkimusten mukaan kevyttä liikuntaa voi harrastaa hyvillä mielin mihin aikaan tahansa.

”Minulle liikunta on tärkeä osa palautumista ja omaa hyvinvointia. Liikunta on itselleni henkireikä ja samalla saa nollattua oman mielen.”

Unen osalta on tärkeää, että ihminen liikkuisi vähintään 3 tuntia viikossa hikiliikuntaa ja sen lisäksi päivittäin hyötyliikuntaa noin puoli tuntia.

5. Ei menisi sänkyyn virkeänä

Unta ei voi pakottaa, ja on turha mennä sänkyyn vain pyörimään. Jos uni ei tule, kannattaa tehdä jotain, mikä rentouttaa omaa kehoa ja mieltä.

”Itse tykkään lukea kirjoja. Joskus luen viisi minuuttia, ja yhtäkkiä uneliaisuus tulee ja joskus siinä saattaa mennä tunti tai puolitoista tuntia.”

Älylaitteita ei kannata iltaisin käyttää, sillä niiden käyttö on usein aktivoivaa. Sinivalo voi estää melatoniinin eritystä, mikä saa ihmisen ylivirittyneeseen tilaan.

Kun uneliaisuuden tunne tulee, kannattaa mennä sänkyyn. Silloin nukahtaa nopeammin ja nukkuu paremmin.

Suotavaa olisi myös pyrkiä heräämään aina suunnilleen samaan aikaan aamulla. Unirytmi on tärkeä säilyttää, sillä jos aamulla nukkuu kovin paljon pidempään kuin yleensä, voi illalla olla vaikeampi nukahtaa.

6. Ei joisi alkoholia iltaisin

Alkoholi on sedatiivinen aine eli se rentouttaa ja rauhoittaa ja jopa pikkuisen väsyttää.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, että jo yksi annos voi vaikuttaa unen laatuun. Alkoholi voi esimerkiksi heikentää syvää unta ja lisätä yöllisiä hengityskatkoksia.

”Jos alkoholia haluaa nauttia, kannattaa se tehdä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja spesiaalitapahtumissa, esimerkiksi päivällisellä tai after work -tapahtumissa. Alkoholin juomisen ei kannata missään nimessä olla säännöllistä tai runsasta.”

Lue myös: Sinunkin unesi kulkee joka yö neljän eri vaiheen läpi sykleissä – lue, mitä unen vaiheet ovat ja mitä niistä pitää tietää

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 asiaa, joita uniasiantuntija ei tee, jotta hyvä yöuni ei vaarannu – ja yksi, johon hänkin sortuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.