Hyvinvointi

Saako hiukset märkänä mennä nukkumaan? Kampaajan tyrmäävä vastaus ei jätä varaa arvuuttelulle

Oletko miettinyt, saako hiukset märkinä mennä nukkumaan? Kampaaja Mira Aarnipuron mielestä tapa voi olla jopa kohtaloksi haaveille pitkistä hiuksista.

Iltatreenien tai -saunan jälkeen tekee mieli pestä hiukset. Mutta saisiko märillä hiuksilla mennä nukkumaan? Tämä on ikuisuuskysymys, johon hiusalan ammattilaisetkin vastaavat eri tavoin.

Hair Design Helsingin kampaaja Mira Aarnipuro on sitä mieltä, ettei hiukset märkänä saisi laittaa päätä tyynyyn.

”Olen nähnyt, mitä se aiheuttaa hiuksille ja miten hiukset hyötyvät siitä, ettei sitä enää tee”, Aarnipuro sanoo.

Mira keskustelee aiheesta asiakkaidensa kanssa joka päivä. Vaikka asiakas ei kysysi asiasta, Mira ottaa sen puheeksi. Hän kokee, että aihe on niin tärkeä, että kaikkien tulisi tietää siitä.

Lue myös: Älä tee näitä karhunpalveluksia hiuksillesi! Asiantuntija listaa yleisimmät mokat hiustenhoidossa – ja jakaa parhaat vinkkinsä

Märillä hiuksilla nukutun yön jälkeen hiukset tarvitsevat usein takkujen selvitystä. Jo tämä voi vaurioittaa hiuksia, mutta vaaroja on muitakin. Kuva: iStockphoto
Märillä hiuksilla nukutun yön jälkeen hiukset tarvitsevat usein takkujen selvitystä. Jo tämä voi vaurioittaa hiuksia, mutta vaaroja on muitakin. Kuva: iStockphoto

Hiukset märkänä nukkumaan – mitä haittaa siitä voi olla?

Kun tuttu asiakas istuu Aarnipuron kampaamotuoliin, hän näkee heti, jos asiakas on mennyt edellisenä iltana märillä hiuksilla nukkumaan. Hiukset ovat pörröisemmät ja karheammat kuin yleensä ja niissä saattaa olla painaumia ja takkuja.

”Tällaisena päivänä asiakas haluaa herkästi pitää hiuksiaan kiinni, mutta ei ehkä itse hoksaa syytä.”

Haitat eivät kuitenkaan rajoitu vain ulkonäöllisiin seikkoihin. Märillä hiuksilla nukkuminen voi Aarnipuron mukaan aiheuttaa hiuksille myös todellisia vaurioita, koska märkä hius on herkkä. Vaurio voi syntyä aamulla takkuja selvitellessä tai jo yöllä. Märät hiukset saattavat katkeilla, kun ne hankautuvat tyynyä vasten.

Tähän voi kaatua haaveet pidemmistä hiuksista.

”Jos nukkuu märillä hiuksilla esimerkiksi selällään, takaraivoon saattaa jäädä alue, jossa hiukset eivät koskaan kasva pitkäksi, koska ne hankautuvat aina poikki.”

Erityisen herkkiä vaurioille ovat pitkät hiukset, joihin on tehty jokin käsittely, esimerkiksi vaalennus tai raidoitus. Mutta Aarnipuro ei suosittele ketään nukkumaan märillä hiuksilla, koska haitat voivat näkyä myös hiuspohjassa.

”Jos pää on tyynyä vasten ihan märkä, hiuspohja ei pääse hengittämään. Siitä voi seurata hiuspohjan ongelmia, kuten hilseilyä.”

Lue myös Anna.fi:n juttu: Näin saat hiukset hyvään kuntoon – asiantuntijan 5 vinkkiä

Mitä jos on pakko mennä nukkumaan märillä hiuksilla?

Hiusten terveyden ja ulkonäönkin kannalta paras vaihtoehto olisi antaa hiusten kuivua itsestään ilmassa. Hiukset kannattaa siis pestä ajankohtana, jolloin ne ehtivät vielä kuivua ennen nukkumaanmenoa.

Jos hiukset on kuitenkin pakko pestä juuri ennen nukkumaanmenoa, Aarnipuro suosittelee föönaamaan hiukset, kunhan muistaa suojata hiukset lämpösuojasuihkeella.

”Föönaaminen on minun mielestäni pienempi paha kuin märillä hiuksilla nukkuminen.”

Jos föönaaminen ei ole jostain syystä mahdollista, Aarnipuro suosittelee laittamaan hiukset yöksi löysälle letille ja valitsemaan pehmeän, esimerkiksi satiinisen tai silkkisen tyynyliinan. Hiuksia kannattaa myös helliä ja huoltaa käyttämällä kosteuttavia hiusnaamioita.

Mutta onko peli peli menetetty, jos on jo vuosikaudet mennyt märillä hiuksilla nukkumaan? Ei ole, Aarnipuro lohduttaa. Hän on nähnyt merkittävän parannuksen asiakkaidensa hiusten laadussa, kun hiustenpesun ajankohtaa on aikaistettu.

”Kun syy on löydetty ja asia korjattu, hiukset ovatkin yhtäkkiä lähteneet kasvamaan.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako hiukset märkänä mennä nukkumaan? Kampaajan tyrmäävä vastaus ei jätä varaa arvuuttelulle

Mirkku

Höpö, höpö…yli 40v näin tehnyt ja minulla on todella paksut ja pitkät hiukset. Ei ainakaan minuun vaikuta.

KP

Minulla on vyötärölle ulottuvat hyväkuntoiset hiukset. Pesen ne pari kertaa viikossa ja nukun märillä hiuksilla, tyynyn päällä pyyhe. Hiusteni hyväkuntoisuus johtunee siitä että en koskaan käytä fööniä ja lämpösuojia sun muita tököttejä😃

Veronica

Höpöhöpö….
Puoleen pohkeeseen, todella hyväkuntoiset ja vahvat hiukset ja pesun jälkeen kosteilla hiuksilla nukkumaan jo 40 vuotta…. hiukset vaan sängyn laidan yli ja unta palloon..
Enemmän on itsellä ainakin ollut haittaa föönaamisesta yms jutuista. Luonnollinen kuivuminen paras vaihtoehto.
Vai tarkoittaneeko kyseinen kampaaja sellaisia ihmisiä jotka vasta haaveilevat pitkistä hiuksista eli yrittävät kasvattaa pitempiä? Silloin ne voi takkuun mennäkin…

Paksuhiuksinen

Kun olin nuori, minulla oli pitkät ja paksut hiukset, lähes vyötärölle. Hiuksia en useinkaan ehtinyt pesemään ennenkuin illalla, joten melko märillä hiuksilla menin nukkumaan, pyyhe tyynyn päälle. Aamulla olivat vielä kosteat, mutta eivät kärsineet mitenkään, eivätkä takkuuntuneet. Huvittaa nämä ”asiantuntijat” näissä lehtikirjoitteluissa!

Takkutukka

Itselläni hennot ja pehmeät hiukset ja silloin kun olivat pitkät niin nimenomaan märillä hiuksilla nukkumaan.
Kuivilla hiuksilla jos nukahti niin takut oli kyllä niin kamalat että piti melkein leikata pois.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.