Hyvinvointi

Jos et meinaa saada illalla unta, sujauta jalkaan unisukat – aivotutkija kertoo, miksi sukat jalassa nukkuu paremmin

Illalla kannattaa jalkaan vetäistä unisukat ja etenkin naisten kannattaa heittää petikaveri pois vuoteesta. Parempi uni voi löytyä näiden keinojen avulla.

Auttavatko unisukat nukahtamaan illalla nopeammin ja nukkumaan paremmin, aivotutkija Minna Huotilainen? 

”Uni voi tulla nopeammin unisukat jalassa. Jalkojen lämmittäminen ennen nukkumaanmenoa on hyvä apukeino unettomalle. Lämmin jalkakylpy voi toimia yhtä hyvin kuin lämpimät villasukat. Myös saunomisen ja lämpimän kylvyn tiedetään rentouttavan kehoa ja valmistavan sitä unta varten.

Jaloista kulkeutuu viesti suoraan aivoihin: kehon lämpötilan muutos on aivoille signaali siitä, että on oikea aika nukahtaa. Villasukkien vetäminen jalkaan illalla nostaa kehon lämpötilaa juuri sellaisella tavalla, joka muutenkin väsyneenä ja sopivasti iltasella voi auttaa nukahtamaan.

Lue myösKertooko maksaläiskä maksan kunnosta? Ihotautilääkäri vastaa

Yöllä sukat auttavat pitämään jalat lämpiminä. Ihmiselle tärkeä unenvaihe on syvä uni, jonka aikana ruumiinlämpö ja verenpaine laskevat, syke hidastuu ja aivot puhdistuvat.

Nukkuja saattaa herätä ilman sukkia, jos jalat lipsahtavat yön aikana peiton ulkopuolelle ja viilenevät. Silloin sukat tulee myös potkittua herkemmin pois jalasta.”

Lue myös: Voiko likinäön aiheuttaa itselleen ruudun tuijottamisella? Silmätautien erikoislääkäri vastaa

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2021.

Lue myös Anna.fi: Unettava iltajumppa voi auttaa nukkumaan paremmin – valitse iltaisin 1–3 helppoa liikeharjoitusta, joiden avulla rauhoitat levottoman miele

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jos et meinaa saada illalla unta, sujauta jalkaan unisukat – aivotutkija kertoo, miksi sukat jalassa nukkuu paremmin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.