
Juustokohokas

Kohokas on ranskalaisen keittiön klassikkoja. Kohokkaat olivat kuuminta hottia joitakin vuosia sitten, mutta nykyään niitä harvemmin ravintoloiden listoilta löytää, mikä on sääli. Kohokas on arvokas ruoka, josta on niin suolaisia kuin makeitakin versioita. Moni mieltää kohokkaan haastavaksi, turhaan. Tärkeintä on vaan muistaa, että kohokas ei koskaan odota vieraita, vaan vieraat kohokasta! Juustokohokas on ihana herkku aloittamaan vieraiden juhlavan päivällisen, mutta minä laitan sitä monesti itselleni ja miehelleni viikonlopun herkuksi. Salaatin kera nautimme sen pääruokana ja laseihin kaadamme sauvignon blancia tai gruner veltlineriä.
Juustokohokas
2 annosta pääruokaa tai 4 annosta alkupalaa
Ainekset:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa (sininen)
150 g emmental juustoraastetta (mustaleima)
4 kananmunaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
(hyppysellinen cayennepippuria)
voita tai öljyä vuoan voiteluun
Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Sulata voi paksupohjaisessa (mielellään teflon) kattilassa. Lisää jauhot ja pyörittele hetki, niin että jauhot kypsyvät, mutta eivät ruskistu. Lisää joukkoon maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa. Siirrä kattila pois liedeltä. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset maitoseokseen yksi kerrallaan, lisää joukkoon myös juustoraaste ja mausteet.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti maitoseokseen. Kaada seos voideltuun korkeareunaiseen pyöreään uunivuokaan. Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Älä avaa uuni paiston aikana, sillä se lässäyttää kohokkaan. Tarjoa kohokas heti!

Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustokohokas
Erittäin hyvä! tulee mieleen ihan yksi georgialainen juustoleipä
Kiitos tästä reseptistä, voidaan tehdä lasten kanssa nyt turvallisesti juustokohokkaita.
Hyvä resepti. Tehtiin eilen Sunnuntaina tämä miehen kanssa.
Toimi, täytyy myöntää. Laitoin ohjetta vähemmän suolaa ja silti piisasi.
Erinomainen resepti! Nopeasti valmistuu eikä kuluta paljon sähköä.
Tämä on kyllä hyvä resepti. Testasin viime viikolla ja voin suositella kaikille.
Kiitos tästä, on todellakin hyvää!
Tämä ei sopinut meikäläiselle, veti vattan kuralle ja jälkimaku liian tymäkkä. Kiitos kuitenkin Vapulle!
Oli kyllä tymäkkää tavaraa.
Olipas se pahaa…
Oli minun mieleeni. 7/5 🙂
Aiva upeeta
Kyllä menee testiin tämä. Saanut niin paljon positiivista palautetta 🙂
Aivan 5/5
Hyvä artikkeli ja resepti.
Juuri kävin hakee reseptin leivonta-ainekset kaupasta. Tänään lähtee testiin!!
Aivan mahtava toimii myös lahjana hyvälle ystävälle
Todella hyvä ja herkullinen tarjottava
Erittäin hyvä ja suosittelen kaikille!
Suosittelen testamaan tätä! Sopii kaikille!
Kannattaa testata näitä! Suosittelen todellakin ja hyvää tuli!
Tuli kyllä todella hyviä näistä!
Kirjoissa on muuten todella hyviä reseptejä. Jos tästä tykkäsit niin kannattaa hankkia kirja. Ovat olleet alennuksessa, eli ei tartte ”täyttä” hintaa maksaa.
Kirjoissa on muuten todella hyviä reseptejä. Jos tästä tykkäsit niin kannattaa hankkia kirja. Ovat olleet alennuksessa, eli ei tartte ”täyttä” hintaa maksaa.
Hyvää oli ja Vappu on ihana 🙂
Hyväähän se!
Onpas herkullista. Suosittelen!
10/10 erinomaista!
Todella hyvä 5/5
Ihana uusi resepti, herkkua oli! Kiitos Vappu
Hyvin pelaa tämä, todellinen voittoresepti
Laitoin enemmän suolaa ja maistui oivalta!
Tämä maistu paremmalta kuin 66666x mentalista..
Tämä maistu paremmalta kuin 666x mentalista..
Super
Uskomattoman maukasta!