Vappu keittiössä

Juustokohokas

Kohokas on ranskalaisen keittiön klassikkoja. Kohokkaat olivat kuuminta hottia joitakin vuosia sitten, mutta nykyään niitä harvemmin ravintoloiden listoilta löytää, mikä on sääli. Kohokas on arvokas ruoka, josta on niin suolaisia kuin makeitakin versioita. Moni mieltää kohokkaan haastavaksi, turhaan. Tärkeintä on vaan muistaa, että kohokas ei koskaan odota vieraita, vaan vieraat kohokasta! Juustokohokas on ihana herkku aloittamaan vieraiden juhlavan päivällisen, mutta minä laitan sitä monesti itselleni ja miehelleni viikonlopun herkuksi. Salaatin kera nautimme sen pääruokana ja laseihin kaadamme  sauvignon blancia tai gruner veltlineriä.

Juustokohokas on ihana syksyn herkku, joka ei taatusti jätä kylmäksi!

Juustokohokas

2 annosta pääruokaa tai 4 annosta alkupalaa

Ainekset:

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl maitoa (sininen)

150 g emmental juustoraastetta (mustaleima)

4 kananmunaa

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

(hyppysellinen cayennepippuria)

 

voita tai öljyä vuoan voiteluun

 

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Sulata voi paksupohjaisessa (mielellään teflon) kattilassa. Lisää jauhot ja pyörittele hetki, niin että jauhot kypsyvät, mutta eivät ruskistu. Lisää joukkoon maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa. Siirrä kattila pois liedeltä. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset maitoseokseen yksi kerrallaan, lisää joukkoon myös juustoraaste ja mausteet.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti maitoseokseen. Kaada seos voideltuun korkeareunaiseen pyöreään uunivuokaan. Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Älä avaa uuni paiston aikana, sillä se lässäyttää kohokkaan. Tarjoa kohokas heti!

 


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustokohokas

feelgoodkitchen

Erittäin hyvä! tulee mieleen ihan yksi georgialainen juustoleipä

turvallisetkasinot

Kiitos tästä reseptistä, voidaan tehdä lasten kanssa nyt turvallisesti juustokohokkaita.

pelisivut

Hyvä resepti. Tehtiin eilen Sunnuntaina tämä miehen kanssa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.