Kaalista ja jauhelista syntyy helposti maukas ja kevyt kaalipata.

Minä rakastan kaaliruokia. Tämä pata syntyy hetkessä kesän tuoreesta kaalista, mutta lopputulos on erinomainen sydäntalven kaalistakin, silloin vaan anna padan hautua huolella pehmeän täyteläiseksi. Voit tehdä hyvin tämän ruoan jo edellisenä iltana valmiiksi ja lämmittää vaan nälkäisille seuraavana päivänä. Minä en lisää omaan pataani riisiä ja tämä ilahduttaa varsinkin hiilihydraatteja vältteleviä, minä tykkään, että näin pataa voi syödä reilummin, tuntematta ähkyä.

Kaalipata

4 annosta

gluteeniton, maidoton, munaton

alle 1h

Noin 1 kg keräkaalia

400-500 g karitsan tai naudan jauhelihaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl vettä

(1 lihaliemikuutio tai fondikuutio)

3-4 rkl siirappia

pari ripausta valkopippuria

1 tl meiramia tai kourallinen tuoretta

suolaa

loraus öljyä tai nokare voita

 

tarjoiluun: puolukkasurvosta tai hilloa

 

Silppua sipulit ja kuullota ne rasvassa kattilassa tai padassa. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista se. Jauhelihan ruskistuessa silppua kaali suikaleiksi ja lisää se pataan, kun jauheliha on kauniin ruskistunut. Pyörittele hetki ja kaada vesi kattilaan. Lisää joukkoon mausteet ja anna kiehahtaa. Laske lämpöä niin, että kattilassa porisee, mutta ei pala pohjaan. Laita kansi päälle ja anna kypsyä vähintään 45 -60 minuuttia, riippuen kaalin pehmeydestä. Tarkista välillä, ettei neste lopu ja sekoita. Tarvittaessa lisää vettä. Tarkista maku ja tarjoile puolukan kera.