Minä rakastan kaaliruokia. Tämä pata syntyy hetkessä kesän tuoreesta kaalista, mutta lopputulos on erinomainen sydäntalven kaalistakin, silloin vaan anna padan hautua huolella pehmeän täyteläiseksi. Voit tehdä hyvin tämän ruoan jo edellisenä iltana valmiiksi ja lämmittää vaan nälkäisille seuraavana päivänä. Minä en lisää omaan pataani riisiä ja tämä ilahduttaa varsinkin hiilihydraatteja vältteleviä, minä tykkään, että näin pataa voi syödä reilummin, tuntematta ähkyä.
Kaalipata
4 annosta
gluteeniton, maidoton, munaton
alle 1h
Noin 1 kg keräkaalia
400-500 g karitsan tai naudan jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl vettä
(1 lihaliemikuutio tai fondikuutio)
3-4 rkl siirappia
pari ripausta valkopippuria
1 tl meiramia tai kourallinen tuoretta
suolaa
loraus öljyä tai nokare voita
tarjoiluun: puolukkasurvosta tai hilloa
Silppua sipulit ja kuullota ne rasvassa kattilassa tai padassa. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista se. Jauhelihan ruskistuessa silppua kaali suikaleiksi ja lisää se pataan, kun jauheliha on kauniin ruskistunut. Pyörittele hetki ja kaada vesi kattilaan. Lisää joukkoon mausteet ja anna kiehahtaa. Laske lämpöä niin, että kattilassa porisee, mutta ei pala pohjaan. Laita kansi päälle ja anna kypsyä vähintään 45 -60 minuuttia, riippuen kaalin pehmeydestä. Tarkista välillä, ettei neste lopu ja sekoita. Tarvittaessa lisää vettä. Tarkista maku ja tarjoile puolukan kera.
Kommentit (1)
Meillä tämä on nimeltään pakkaspäivän pata. Ilman siirappia. Resepti jostain 70-luvulta. Kuuluu arkisiin lempiruokiin joita pitäisi useamminkin tehdä.
Kommentoi juttua: Kaalipata