Himahella

Laskiaispullan uudet muodot

Monen pullaherkuttelijan lempilapsessa, laskiaispullassa, on kaksi oleellista osaa: itse pulla sekä täyte. Tänä talvena laskiaispulla on Ruotsissa tuunattu niin wrapin kuin hodarin muotoon.

Laskiaispulla, kuva:Kristiina Kurronen, copyright: Otavamedia

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti pelokas leipurioppilas. Leipurimestari uhkaili häntä selkäsaunalla, mutta lupasi säästää poikaparan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Niinpä oppilas täytti ison pyöreän pullan parhaalla herkulla mitä tiesi, ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla.

Mestarin mielestä lopputulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipaniskuilta. Niinpä nimettömäksi jäänyt kisälli loi tulevan klassikon, ruotsiksi semlan, ja ainoa palkkio innovaatiosta oli säästyminen pieksemiseltä. Elämä on. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla. Kermavaahto löysi tiensä pullan ja marsipaanin väliin vasta 1930-luvulla.

Tössellä on ihan omat wrapit

Laskiaispullat, ovat niin suosittuja, että niitä on myynnissä joulusta pääsiäiseen. Tänä vuonna svedut keksivät ihan uuden jutun, joka myy kuin häkä. Klassisen tukholmalaiskonditorian Tössebagerietin ovella on jo tammikuusta jonotettu uutuutta, wrapin muotoon tuunattua laskiaispullaa eli ”wrapsemlaa”. Tössebagerietilla semlasesonki alkaa perinteisesti 2. tammikuuta ja kestää pääsiäiseen.

Wrapsemla, kuva: kuvakaappaus Tössebagerietin Facebook-sivulta

Wrapsemla tai ”Semla-to-Go” oli Mattias Ljungbergin ja hänen isänsä Hansin jouluoivallus. Tössebagerietissa, osoitteessa Karlavägen 77, laskiaiswrapia on jonotettu jo tammikuusta.

Talouslehti Dagens Industrin mukaan Tössebagerietin omistajat Hans ja Mattias Ljungberg innovoivat uutuutensa joulunpyhinä. Somessa ja mediassa hehkutettua laskiaiswrappia Tössebageriet on parhaimpina päivinä myynyt 3000 kappaletta. Normivuosina semlaa myydään h-hetkenä eli laskiaistiistaina noin 6000 kappaletta. Nyt leipomo on joutunut palkkaamaan väliaikaisia lisäkäsiä, jotta pullataikina saadaan kaulittua wraplevyiksi. Wrapit ovat nimittäin alusta loppuun käsityötä. Wrapit ovat saaneet suureen mediahuomion Ruotsissa. Ekspressenin videolta näet, millaisia herkkuja ne ovat.

Täydellinen laskiaispulla

Paras laskiaispulla syntyy kuohkeasta pullasta, täyteläisestä kermavaahdosta ja hillo- tai mantelisydämestä. Kun laskiaispulla tuli tutuksi Suomessa 1950-luvulla, ruotsinherkun mantelimassa korvattiin usein hillolla mantelimassan vaikean saatavuuden ja korkean hinnan vuoksi.

Täydellisen laskiaispullan valmistaminen alkaa pullataikinasta. Muista käyttää riittävästi kardemummaa taikinan maustamiseen. Kardemumma kuuluu perinteisesti laskiaispullaan. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan muuten saksalainen keksintö. Olemme leiponeet Himahellassa pullaa juurimenetelmällä, jolloin taikina kohotetaan vain kerran. Tyyli sopii myös laskiaispullien pyöräyttämiseen. Käy katsomassa video ja pullaohje täältä.

Jäähtynyt pulla täytetään vaniljalla maustetulla kermavaahdolla ja mantelimassalla tai mansikkahillolla. Manteliversioon kannattaa käyttää nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania ylellisempi vaihtoehto.

Ja kuka kieltää taas sooloilemasta. Pullan voi kostuttaa punssivedellä tai vaihtoehtoisesti maustaa kerman sillä. Eräänä sesonkina tein laskiaispullia kinuskikastikkeella maustetulla kermavaahdolla ja lakkahillolla. Hyvin tekivät nekin kauppansa.

Laskiaispitko, kuva: Sampo Korhonen, copyright: Otavamedia

Isolle porukalle voi tehdä laskiaispitkon. Silloin pullapitko halkaistaan pituussuunnassa ja täytetään asianmukaisilla täytteillä. Pitkosta sitten leikellään sopivan kokoisia palasia halukkaille.

Lautaselta mahalaukkuun eli miten selviät laskiaispullan syönnistä

Monet tuskittelevat miten syödä pulla, joka on täytetty tursuavalla kermavaahdolla ja koko komeuden päälle on pistetty vielä pullalakki. Itse asiassa tyyli on vapaa. Kermavaahto nenässä tavallaan kuuluu tämän sesonkiherkun nauttimiseen. Mutta tässä ohjeet, jos asia tuntuu ylivoimaiselta. * Aloita ylhäältä hatusta: käytä laskiaispullan kantta mantelimassan lusikoimiseen. Syö sitten loput. *Jos haluat hienostella, käytä leivoshaarukkaa. Jos olet rennompi, ota kahvilusikka kauniiseen käteen. * Jos haluat nauttia pullasta kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, tilaa lautasellinen lämmitettyä maitoa ja laita pulla maitomereen saarekkeeksi ennen lusikoinnin aloittamista. Se on ruotsalainen tapa syödä semla. Mutta kaikki tyylit ovat sallittuja.

Pullantuoksuista laskiaista toivottaa

Blonditiina

Kuvat: Kristiina Kurronen ja Sampo Korhonen/Otavamedia, kuvakaappaus wrapsemlasta Tössebagerietin Facebook-sivulta


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laskiaispullan uudet muodot

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *