Himahella

Pitäjänmäen Pho 17 tarjoaa vietnamilaista katuruokaa

pho-seina
© Tiina Rantanen

Loppiaisen jälkeisenä lauantaina ulkona on aikamoinen myräkkä,  kun tarvon Helsingin Pitäjänmäessä juuri avattuun vietnamilaiseen Pho 17 -ravintolaan. Ei olisi voinut ilmojen puolesta olla sopivampi päivä lämmittävälle pho-keitolle!

Pho-keitto (lausutaan faa) syntyi Vietnamissa jo viime vuosisadan alussa, mutta maailma tutustui siihen venepakolaisten rantauduttua eri puolille palloamme 1970-luvun lopussa. Pho-keittoon tiivistyy vietnamilaisen keittiön ydin: vähän lihaa, paljon mausteita ja yrttejä. Kotimaassaan sitä nautitaan katukeittiöistä aamusta iltaan.

Ensimmäiset pho-ravintolat avautuivat Yhdysvalloissa 1980-luvulla ja sopan suosio sen kuin kasvoi 1990-luvulla. Vuonna 2011 CNN valitsi pho-keiton maailman 50 herkullisimman ruoan listalleen. Tämän verran lienee syytä kertoa ruoan taustasta, joka on antanut nimensä uudelle katuruokaravintolalle. Numero 17 tulee osoitteesta, Pitäjänmäentie 17.

pho-syonti
© Tiina Rantanen

”Pho:ssa on viisi perusmakua eli hapan, suolainen, makea, tulinen ja karvas. Kiinalaisen lääketieteen mukaan elimistömme tarvitsee näitä kaikkia. Pho syödään tulikuumana, joten se poistaa myös kylmyyttä kehosta, joka useimmiten aiheuttaa kipuja ja flunssaa – varsinkin näin kylmässä maassa kuin Suomi”, Hani Rautakorpi, yksi ravintolan omistajista, sanoo.

Hän uskoo, että vietnamilainen ruoka sopii mainiosti suomalaisille. Suurin osa ruoasta on niin gluteenitonta kuin maidotonta ja sopii erityisesti näin juhlakauden jälkeen ruokavaliomme keventäjäksi.

Pho 17 tarjoaa vietnamilaista katuruokaa

Pitäjänmäen aseman vieressä sijaitsevan ravintolan ovi käy jatkuvasti ja kassalle muodostuu jo ruokiaan odottelevaa jonoa. Ravintolassa voi siis nauttia ruokansa joko paikan päällä, tai napata sen ohi kulkiessaan mukaan.

pho-perhe
© Tiina Rantanen

Pöytiin mahtuu istumaan parisenkymmentä asiakasta ja lauantaina lounasaikaan ne näyttävät olevan lapsiperheiden kansoittamia. Paikka on täysi, vaikka ravintola avattiin vasta muutama päivä sitten. Hyvin näyttää ruoat maistuvan vaahtosammuttimen kokoisillekin.

”Listalta on mennyt kaikkea ihan tasaisesti, mutta lihapulla-pho ja sushi näyttäisivät olevan lasten suosikkiruokaa”, Hani vastaa kysymykseen mikä lyhyehköllä listalla on ollut suosituinta.

pho_hani
© Tiina Rantanen

Hani Rautakorpi ja vietnamilaiset kesärullat. 

” Pho 17 -ravintola syntyi puhtaasti koti-ikävästä. Vaikka Suomi on ihana maa asua, meillä on kuitenkin joka päivä ikävä omaa kotimaatamme, vietnamilaista kulttuuria ja ruokaa” kertoo Hani Rautakorpi, joka saapui teinityttönä Vietnamista Suomeen 30 vuotta sitten.

Naisella on monta ammattia. Hän kutsuu itseään visualistiksi ja lifestyle-valmentajaksi, mutta on käynyt myös hotelli- ja ravintolakoulun. Lisäksi terveellisestä ruoasta kiinnostunut joogaopettaja on opiskellut itämaista ja länsimaista ravitsemustiedettä.

Vietnamilainen katuruoka on kuitenkin enemmän lohturuokaa kuin terveysruokaa, vaikka se kevyen herkullista onkin. Kyseessä ei ole pelkkä sopparavintola, vaan listalla on maailmallakin tunnettuja vietnamilaisia herkkuja kuten vietnamilaisia kesärullia (3,90-7,90) ja banhmi-patonkeja. (5,90 e) .

Vietnamilainen kesärulla, Cha gio, on pieni riisipaperiin kiedottu kääryle, jonka täytteenä yrttejä, kasviksia, nuudeleita ja esimerkiksi katkarapuja. Se on siis raakaruokaa, ei uppokypsennetty kuten kiinalaisista ravintoloista tuttu kevätkääryle.

pho-patonki
© Tiina Rantanen

Banhmi taas on kasviksilla, yrteillä ja esimerkiksi ohuilla liha- tai kalaviipaleilla täytetty ranskalaistyyppinen patonki. Ranskan siirtomaavallan vaikutus näkyy yhä edelleen vietnamilaisessa ruokakulttuurissa. Pho 17:n banhmissa on marinoitujen kasvisten lisäksi omaa maksapasteijaa, porsaanlihaa ja vietnamilaista makkaraa. Sillä lähtee isompikin nälkä.

Listalla on myös vietnamilainen jääkahvi (2,90 e), joka jo ajatuksena tammikuussa paleltaa. Mutta maistettuna osoittautuu aikamoiseksi herkuksi, aivan kuin alkoholitonta Baileys-likööriä olisi juonut. Kahvi sekoitetaan espressosta ja kondensoidusta maidosta ja tarjotaan kylmänä jäiden kera.

pho_kyltti
© Tiina Rantanen

Hani Rautakorven lisäksi ravintolan omistaa farmaseutti Hoang Vu, kokki Ngoc Le sekä kokki Ha Bui. Lisäksi keittiössä on kaksi palkattua työntekijää.

”Haluamme vain tuoda vähän lisää väriä ja makua Kaukoidästä tänne Suomeen, ei sen kummempaa ”, Hani Rautakorpi kiteyttää omistajien ruokafilosofian.

Juuri tällaista me kaipaamme elävöittämään suomalaista lähiöruokakulttuuria!

Pho 17, Pitäjänmäentie 17, Helsinki.

Avoinna ma–pe klo 8–18, la klo 11–17.

Vietnamilaisin lounasterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitäjänmäen Pho 17 tarjoaa vietnamilaista katuruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *