Himahella

Vihersmoothie saa nesteet liikkeelle

vihersmoothie2
© Tiina Rantanen

Mikä  on maukas ja terveellinen aamupala, välipala tai iltapala, joka maistuu myös junnuosastolle?  Smoothiehan se on. Kun sellaisen tekee itse tuoreista raaka-aineista, tietää myös mitä tehopirtelö sisältää. Vihersmoothie varsinkin saa nesteet liikkeelle.

Smoothie on kotoisin Kaliforniasta, terveystietoisten ihmisten Mekasta. Siellä harrastetut voimasmoothiet eroavat pirtelöistä siten, että maidon tai jäätelön sijaan niihin käytetään soijamaitoa, tofua tai luomujogurttia mitä ihmeellisimpien hedelmä- ja kasviskombojen kanssa. Ja jos makeutta juomaan lisätään, se on hunajaa tai terveellisenä pidettyä intiaanisokeria.

Smoothien tekemisessä ei kauaa nokka tuhise, sillä se syntyy tehosekoittimella hetkessä. Smoothie syntyy lähes mistä tahansa hedelmistä, kasviksista, siemenistä ja pähkinöistä. Kunhan ne vain hienontuvat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Smoothien pyöräyttämisessä on vain mielikuvitus rajana, mutta tässä sellainen viherkeitto, joka iskee minun makuuni!

Blondin vihersmoothie

2-3 annosta

1 iso omena (Granny Smith)

100 g lehtikaalia

1 dl silputtua tuoretta minttua

1 iso banaani

100 g kurkkua

1/2 limetin mehu

4 dl vettä

(sokeria tai Steviaa)

  1. Revi lehtikaali tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori omena, poista siemenkota, paloittele ja lisää omena kulhoon. Lisää joukkoon myös minttu, kuorittu banaani sekä paloiteltu kurkku. Anna koneen käydä täydellä teholla, kunnes seos on hienoa.
  2. Lisää seokseen limetinmehu ja lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes seos on sopivan paksua.
  3. Tarkista maku. Jos kaipaat makeutta lisää sokeria tai steviaa. Tarjoa vihersmoothie kylmänä aamu- tai välipalana.

Himahellassa on jo aikaisemmin kuvattu video smoothien tekemisestä. Tsekkaa sekin, sillä se sisältää kotimaisia pakastemarjoja, joilla voi nostaa maljan Suomineitomme kunniaksi. 

 

Tässä pieni lisäjippo. Laita paloitellut hedelmät tai kasvikset tunniksi tai pariksi pakastimeen. Jäädytetyillä aineksilla juomasta syntyy paksumpaa. Pakastemarjat ovat oikotie onneen, sillä ne ovat jo valmiiksi jäässä. Tietty juoman voi valmistaa huoneenlämpöisistä aineksista ja lisätä sekoittimeen jääpaloja, mutta rakenne on silloin vetisempi.

Kokkimaajoukkueen Aiki Kinnunen pyöräytti superfoodsmoothien!

Luonnon parhaat nesteenpoistajat

Mikäli haluat saada nesteet liikkeelle, näillä lähtee. Tosin luonnollisia nesteenpoistajia kannattaa käyttää varsinkin silloin, kun ne ovat sesongissa.

meloni

Vesimeloni

Vesimeloni sisältää paljon vettä, mikä tekee siitä luonnollisen nesteenpoistajan. Siitä saa samalla lykopeeneja, antioksidantteja, jotka auttavat kehoa taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan. Ja se on vielä herkkuakin. Ei huono luonnonlääke ollenkaan.

Lehtisalaatti ja lehtikaali

Lehtisalaatti lisää salaatteihin makua samalla kun se avustaa virtsan muodostamisessa korkean vesipitoisuutensa ansiosta

Vihreää parsaa ja minttua
© Tiina Ratntanen

Parsa

Parsa on huhtikuussa sesongissa, joten voihan senkin nauttia silloin kylmänä keittona. Ehkä kuitenkin höyryyttäisin sitä vähän ennen soseuttamista. Parsassa on asparagiinia, joka tekee siitä vähäkalorisen ruoan sekä aminohappopitoisen, tehokkaan nesteenpoistajan. Korkean kuitupitoisuutensa ansiosta se puhdistaa suolet tehokkaasti.

kurkku

Kurkku

Kurkku sisältää paljon vettä, mikä tekee siitä erinomaisen nesteenpoistajan. Kurkusta saa myös rikkiä ja piitä, jotka auttavat munuaisia poistamaan virtsahappoja. Kurkku auttaa kehoa vähentämään nesteen kertymistä.

Porkkana

Porkkanasta keho saa paljon antioksidantteja, mineraaleja ja vitamiineja, mikä tekee siitä yhden suositeltavimmista luonnollisista nesteenpoistajista.

Selleri

Sellerin siemenet lisäävät virtsahapon eritystä samalla kun virtsan määrä lisääntyy.

tomaatti

Tomato

90 prosenttia  tomaatista on vettä ja se sisältää monia antioksidantteja (C-vitamiini, seleeni, beetakaroteeni ja lykopeeni).  Gazpachon tyylinen smoothie ei ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto, vaikka vihreänä sen smoothien näkee vain värisokea.

Viinirypäleet

Viinirypäleissä on paljon vettä ja kaliumia, mikä tekee niistä kyvykkään nesteenpoistajan.

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vihersmoothie saa nesteet liikkeelle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *