Elämäntavat uusiksi - Alkoholi ja sosiaalinen juominen
Uudenvuodenpäivänä aloitin tipattoman tammikuun. Se on asia, joka omassa, alkoholiliberaalissa kuplassani saa aikaiseksi naureskelua tai kulmien kohottelua. Tipaton tammikuu kun on tarkoitettu persaukisille tai niille, joille alkoholi on ongelma!
Aloitin elämäntaparemonttini jo viime keväänä pääsiäisen jälkeen. Näiden kolmen kvartaalin aikana olen pohtinut myös suhdettani alkoholiin. Pidän itseäni kohtuukäyttäjänä; en juo itseäni koskaan humalaan (korkeintaan pieneen hiprakkaan), olen sairastanut eläessäni vain muutaman krapulan ja en ole koskaan tarvinnut, saati nauttinut, korjaussarjaa eli krapularyyppyä. Mitään ei ole alkoholin takia jäänyt tekemättä eikä onnettomuuksia ole sattunut. (Paitsi yksi: valkkaripullo tuli viinikaapin ylähyllyltä päähäni ja sain keskivaikean aivotärähdyksen. Tosin olin siinä vaiheessa täysin selvä!) Lisäksi lääkärini mukaan maksa-arvoni ovat kuin lapsella. Ei siis huolta?
Alkoholin riskirajat
Käypä hoito -suosituksen mukaan alkoholin riskirajat on määritelty miehillä maksimissaan 7 annokseen ja naisilla enintään 5 annokseen päivässä, mutta tällä määrällä kolkutellaan jo terveysriskejä. Viikkotasolla miesten alkoholinkäytön korkeaksi riskitasoksi on määritelty 24 annosta ja naisilla 16 annosta. Kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Mutta mikä on annos?
Yksi annos on
1 pullo keskiolutta tai siideriä (HUOM!: IV-tuoppi (0,5 l) = 2 annosta 1 pullo A-olutta = 1,3 annosta)
1 lasillinen (12 cl) viiniä
1 Gin & tonic tai viski jäillä
Ja kun puhutaan pulloista
Pullossa mietoa viiniä (75 cl) = 6 annosta
Pullossa väkevää viiniä (75 cl) = 10-11 annosta
Pullossa viinaa (50 cl) = 13 annosta
Alkoholiviestit ovat osa someaikaa
Tammikuun 4. päivänä 2019 luin Helsingin Sanomista toimittaja-tietokirjailija Anni Kellomäen haastattelun. Vuosi sitten hän alkoi tutkia alkoholin ylivaltaa suomalaisessa kulttuurissa. Syntyi Tiedostavan siemailun taito –kirja, joka ilmestyi 5. tammikuuta Atenan kustantamana. Kirjaa en ole vielä lukenut, joten lainaukset ovat Hesarin jutusta.
”Juomaviestien runsaus löi hänet ällikällä.
”Alkoholi tuntui olevan arjessa ja kaikkialla: lääkkeenä suruun, energisoijana väsymykseen, kohottajana lomalle, aateloijana juhliin, palkintona työviikosta… Sen ote meistä on liian suuri”, Kellomäki sanoo.” ”Hän hämmästelee, miten olemme sallineet alkoholin kuvittaa ja symboloida suuria tunteita. Avioliittoa kuvaa kaksi toisiinsa nojaavaa samppanjalasia, lomaa drinkki, jossa on koristepäivänvarjo.”
Auts. Tunnistin tekstistä itseni. Vastahan sometin uudenvuodentoivotukset ystävilleni samppanjalasin kuvalla (Kuva aloituksessa). Ja miten monta skoolauskuvaa löytyykään kännykkäkamerani virrasta. Alkoholi näyttää pääsääntöisesti kuuluvan hetkiin, joissa tapaan ystäviäni. Silloin kuoharipullo poksahtaa auki hyvinkin helposti.
Alkoholin terveysriskit ja painonhallinta
”Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore Juomatapatutkimus osoitti, että mitä riskialttiimpaa oma kulutus on, sitä pienempinä alkoholin terveysriskejä pidettiin. Itsensä usein humalaan juovista 81 prosenttia ajatteli olevansa kohtuukäyttäjiä. Suurkuluttajistakin 58 prosenttia ajatteli niin” , jatkoi Hesarin artikkeli.
Koska olen ammatiltani ruoka- ja viinitoimittaja, alkoholi kuuluu myös toimenkuvaani. Niinpä mietin ihan ”normiviikkoa” alkoholinkäyttöni osalta.
Maanantai: Tiedotustilaisuus, jossa tarjotaan lasillinen kuohuvaa = 1 annos
Tiistai: ei alkoholia
Keskiviikko: Työillallinen, johon sisältyy ruoan lisäksi viinipaketti = 3 annosta
Torstai: ei alkoholia
Perjantai: ”Perjantaipullo” eli muutama lasillinen viiniä ruoan kanssa = 3-6 annosta
Lauantai: Saunaolut = 1 annos
Sunnuntai: ei alkoholia
Viikkokulutukseni olisi siis em. viikolla 8-11 annosta. Eli olen ylittänyt kohtalaisen riskin rajat! Silti kukaan läheisistäni tuskin pitää minua ongelmakäyttäjänä. Mutta puntarin lukemissa juomiseni on varmasti näkynyt. 1 pullollinen viiniä sisältää 750 kilokaloria, ja jos niitä menee viikossa kaksi, se tarkoittaa 1500 kcal eli saman verran energiaa kuin saisin yhdessä päivässä nyt keventäessäni kaikenkaikkiaan nauttia. Syönkö vai juonko?
Valinta on omalla kohdallani helppo, rakastan ruokaa enemmän kuin kuningas Alkoholia. Absolutistiksi en kuitenkaan aio ryhtyä. Viime kesä oli ehkä kuivin aikuisiällä viettämistäni. Nautin kyllä kuplivaa, viiniä ja oluttakin ollessani työtehtävissä tai ystävieni seurassa, mutta yksin tissuttelemisen lopetin. Hellekesän jano-oluet vaihtuivat makuvissyyn. En silti kokenut jääväni mistään paitsi. Alkoholiin pätee sama kuin muuhunkin syömiseen. Kohtuus kaikessa.
Lue myös
Elämäntavat uusiksi – Mistä löytäisin sen motivaation?
Elämäntavat uusiksi – Lopeta laihdutus, aloita elämä
Elämäntavat uusiksi – Ruokarytmi ja 1500 kcal dieetti
Elämäntavat uusiksi – Annoskoko ja kevyet keitot
Kevyemmin kesää kohti!
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Elämäntavat uusiksi - Alkoholi ja sosiaalinen juominen
Oman terveyden ja elämäntapojen muutos ilman alkoholia on vahvan, itseään rakastavan ihmisen ja parempaa nautittavampaa eöämää haluavan summa.
Lipittäjä menee narun / lasin perässä kohti ryppyistä vanhuuttaan.
Mitä haluat sen saat.