Himahella

Aiheuttavatko juhlat stressiä? - Himahellan vinkeillä helpottaa!

Kevät ja kesä on perinteisesti monien isojen juhlien aikaa. On valmistujaisia, ristiäisiä, rippijuhlia ja kesähäitä. Korona on luonut omat haasteensa pariin viimeiseen juhlasesonkiin, mutta samat säännöt pätevät silti juhlajärjestelyjä mietittäessä. Oli vieraita sitten kourallinen tai useita kymmeniä. Koska harva meistä joukkomuonittaa työkseen, on ihan luonnollista, että juhlajärjestelyt aiheuttavat myös stressiä.

 

Kotijuhlissa, joihin kutsutaan useampi kymmenen juhlijaa, tulee yleensä eteen tilan puute. Harva meistä kun asustelee kartanoissa. Sopu sijaa antaa ja vähän tiloja järkkäilemällä kaikki vieraat yleensä saadaan mahtumaan.

Käytettävä tila, vieraiden ja tarjoiluhenkilökunnan määrä ratkaisevat katetaanko buffa vai tarjoillaanko ruoka pöytään. Istumapöytä vaatii suuren tilan, sillä ruokailijaa kohti varataan pöytätilaa noin 60 senttiä. Varsinkin ylioppilasjuhlissa ihmisiä tulee ja menee, joten noutopöytä on usein se näppärin ratkaisu.

Kun järjestin poikani ylioppilasjuhlat, meillä kävi hyvä munkki. Upea, kesäinen lakkiaispäivä tuplasi pienen rivitaloasuntoni pinta-alan kun terassikin saatiin tehokäyttöön. Siellä jengi sitten pääsääntöisesti viihtyikin.

Halllitaksemme jollakin tavalla vierasmäärää, olimme porrastaneet kutsuajat. Ensimmäisessä aallossa oli kutsuttu isovanhemmat ja lähisuku, sitten tulivat perheystävät ja loppuillasta poika kavereineen pisti ihan omat puutarhabileet pystyyn. Siinä vaiheessa mamma oli jo poistunut takavasemmalle.

Vuokraa ja lainaa

Harvassa taloudessa myöskään on astioita kymmenille vieraille. Onneksi astioita voi vuokrata tai lainata vaikka kavereilta. Astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, nykyisin on pikemminkin originellia, että kipot ja kupit ovat erilaisia. Keiton voi hyvin tarjota kahvimukeista ja jälkkärin soppalautaselta. Laina-astioita voi kysellä mm. seurakunnalta, martoilta, maa-ja kotitalousnaisilta sekä pitopalveluyrityksiltä.

Yo-juhlat Tiinan kotona

Juuri astioiden vuoksi yksinkertaistin tarjoilua niin paljon kuin pystyin. Meillä oli kakkubuffa, jossa oli tarjolla neljää erilaista täytekakkua ja kolmea voileipäkakkua. Luonnollisesti liha-, kala- ja kasviskakut. Yhden kakun virkaa hoiti kokonainen briekiekko, joka tarjottiin kirsikoiden ja suolakeksien kanssa. Noin sain minimoitua astiatarpeen vain kakkulautaseen ja -haarukkaan.

Meillä ei kahvia keitelty, vaan tarjolla oli vain kuohuviiniä ja alkoholitonta kuplivaa eli tarvitsimme vain kuoharilasit. Niitä lainailin kavereilta, joilla oli ollut samankaltaisia bileitä jo aikaisempina vuosina.

Järkeä tarjoiluiden suunnitteluun

Nyt näyttää olevan trendikästä tarjota juhlissa ns. minikakkuja. Suomeksi ne kai olisivat leivoksia. Netissä surffatessani olen nähnyt nyt minikokoisia prinsessakakkuja. Mutta tällainen minikakku/vieras on aikamoinen urakka, jos vieraita odotetaan lähemmäksi sataa. Juhlissa kun on muutenkin paljon duunailtavaa, ihan siivouksesta ja möbleerauksesta alkaen.

Jokaisen juhlia organisoivan kannattaa siis miettiä, onko järkevää väkertää tarjottavaa, jonka tekeminen vaatii paljon aikaa ja käsityötä. Jos tarjottavat voi tilata valmiina ja juhlat hoitaa catering-palvelu, silloin ainoa tarvittava resurssi on tietty raha.

Naked cake eli tutummin nakukakku, kuva: Kristiina Kurronen copyright: Otavamedia

Monikerroksiset nakukakut, valumakakut ja sokerimassakakut ovat vallitsevia kakkutrendejä. Kerroskakkuja on hankala leikata, joten niillä pitää myös olla tarpeaksi iso kakkuvati, jotta siisti ottaminen onnistuisi. Montako paistinvatia huushollista löytyy?

Kylmää kyytiä

Kylmätilat aiheuttavat lähes aina päänvaivaa. Vaikka minulla ammatin vuoksi on parikin isoa jääkaappia, silti kakkuja roudattiin säilytykseen ympäri kyliä. Olin tehnyt täytekakut hyvissä ajoin pakastimeen viimeistelyä vaille valmiiksi, joten sulattelin ne vain hitaasti jääkaapissa ja koristelin tarjolle juhlapäivänä.

Ylppäreissä tarjotaan yleensä myös kuohuvaa. On hyvä pitää mielessä, että juomatkin vaativat viilennystä. Yksi tapa pitää juomat kylmänä on täyttää vaikka sinkkinen pesusoikko jääpaloilla ja pistää pullot sinne. Muutama ruusunlehti koristeeksi jäiden sekaan, niin cooleri käy ihan tilataideteoksesta. Olen muuten käynyt ostamassa jäitä hampurilaisravintolasta tällaista tarkoitusta varten ja näyttää niitä myyvän marketitkin.

Apukäsiä tarvitaan!

Jos emäntä ja isäntä vastaavat myös tarjoilusta ja pöydän täyttämisestä, seurusteluaika vieraiden kanssa jää aika vähäiseksi. Kannattaa siis värvätä apukäsiä keittiöön, jotta sinne ei pääse syntymään kaaosta likaisista astioista.

Kahvikupit, kuva: Kristiina Kurronen, copyright: Otavamedia

Juhlissa on kuitenkin tärkeintä mukava yhdessäolo, ei se, miten monesta sortista pöydät notkuvat. Jokainen järjestää näköisensä juhlat omien taitojensa ja varojensa mukaan. Mitään kilpavarustelua juhlista ei kannata tehdä.

Kuplivan hauskoja ja onnistuneita juhlia toivottaa Blonditiina

Ps. Hyviä muistivinkkejä juhlajärjestelyihin löytyy täältä.

Kuvat: Pauliina Salonen ja Kristiina Kurronen/Otavamedia sekä Tiina Rantanen

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aiheuttavatko juhlat stressiä? - Himahellan vinkeillä helpottaa!

marjutta

Oikein järkeviä näkökulmia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *