Himahella

Ainoa Winery - ainutlaatuisia viinejä suomalaisista marjoista

Ainoa Wineryn viinit valmistetaan suomalaisista marjoista. © Tiina Rantanen

”Ainoa Winery on yllättänyt rypäleviinien asiantuntijat ja portinvartijat pohjoisilla marjoilla. Perustajat, kalifornialainen David Cohen ja ecuadorilainen Paola Guerrero de Cohen ovat Suomi-hulluja maahanmuuttajia, jotka ovat nähneet potentiaalin siinä, missä me muut olemme liian lähellä tajutaksemme luontomme aromaattiset ja laadulliset mahdollisuudet maailmalla.” Ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelä

 Ainoa Winery on pieni marjaviinien tuottaja Hollolassa, lähellä Lahtea. Tilan viinit valmistetaan pääosin suomalaisista marjoista eurooppalaisin viininvalmistusmenetelmin. Siksi viinitila onkin Suomessa ainoa laatuaan.

Kansainvälisesti palkituin suomalainen viinitila

Kesäkuussa sähköpostiini kolahti tiedote, joka kertoi hollolaisen Ainoa Wineryn voittaneen Ranskassa viikon sisällä neljällä suomalaisella marjaviinillä kultamitalin arvostetuissa kansainvälisissä viinikilpailuissa. Mitä ihmettä? Maailmassa tuotetuista viineistä noin 99 prosenttia on rypäleviinejä ja se yksi prosentti sitten jotain muuta. Tuohon yhteen prosenttiin kuuluvat myös suomalaiset tilaviinit, jotka valmistetaan kotimaisista puutarha- ja metsämarjoista sekä hedelmistä. Marjaviinejä valmistetaan Suomen lisäksi lähinnä vain Ruotsissa ja Saksassa. Eikä ne viinit juurikaan ole saaneet viinineniä puhkeamaan suoranaisiin ylistyslauluihin.

 

Ainoa Wineryn Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen tekevät Suomen kansainvälisesti palkituimpia marjaviinejä.

Marjaviini valmistetaan kuin rypäleviini

Matkalla Jyväskylään ehdotin ystävälleni pientä koukkausta Hollolaan ja vierailua suomalaisella viinitilalla. Viinitilalle, jonka yrittäjinä toimivat 13 vuotta sitten Bostonista Suomeen muuttaneet  Paola Guerrero de Cohen  ja David Cohen.

Hetken huhuiltuamme David saapuu myymälään tuotantotilojen puolelta. Mies on ollut täydessä työn touhussa pullotuslinjalla. Tiedustelemme mahdollisuutta maistella noita voitokkaita marjaviinejä. Niinpä David alkaa avata pulloja kertoen samalla Ainoa Wineryn syntytarinaa.

Ecuador-amerikkalaisen pariskunnan matka Suomen kansainvälisesti menestyneimmän viinitalon omistajiksi alkoi kotiviinin valmistamisesta.

”Olin harrastanut viininvalmistusta jo pitkään. Asuessamme Bostonissa pystyin tilaamaan vaikkapa Zinfandel-rypäleitä Kaliforniasta ja saatoin valmistaa niistä punaviiniä omassa kodissani.” David Cohen kertoo.

Ainoa Winery sijaitsee Hollolassa ja on syksyllä auki perjantaisin avoinna klo 10-18. © Tiina Rantanen

Viinintekijänä toimiva David on koulutustaustaltaan insinööri ja toimitusjohtajana toimiva Paola  puolestaan työskenteli aiemmin rahoitusalalla.

”Kun muutimme työni vuoksi Suomeen ajattelin, että voin samalla tavalla tilata rypäleitä eurooppalaisilta viinin viljelijöiltä ja valmistaa niistä viiniä. Mutta eihän se toiminutkaan Suomessa niin.” Viiniharrastus kuitenkin veti puoleensa ja marjat saivat korvata puuttuvat rypäleet.

”Kasvaahan Suomessa viinimarjoja! Yritimme tehdä niistä viiniä moneen otteeseen, mutta emme kerta kaikkiaan saaneet siitä mieleistämme. Niinpä lähdimme tutkimaan muiden suomalaisten metsämarjojen potentiaalia viininvalmistuksessa. ”

Tuotannon laadusta vastaava Paola suoritti Hämeen ammatti-instituutissa elintarvikejalostuksen ammattitutkinnon alkoholijuomien valmistuksessa ja valmistui Lepaalta 2013. Ainoa Winery perustettiin 2014. Paolalla on erittäin tarkka makupaletti ja David kuuntelee tarkalla korvalla hänen mielipiteitään.

”Toisin kuin monet muut suomalaiset marjaviinien valmistajat, me olemme aiemmin valmistaneet viiniä rypäleistä. Niinpä aloimme alusta asti käyttää samoja menetelmiä marjojen kanssa. Se tekee meidän viineistämme erilaisia ja saamme niihin uutettua myös tanniinia. Etenkin punaviineissä tanniinit ovat olennaisia, jotta viini maistuu viinille, ” David pohtii. ”Tietääkseni olemme ainoita, jotka käyttävät punaviinimenetelmää marjaviinin teossa ja meillä on todennäköisesti ainoa punaviinin käymistankki.”

”Ero hyvän ja huonon viinin välillä on kiinni viinintekijän taidosta, mutta ero hyvän ja erinomaisen viinin välillä korreloi raaka-aineen laatuun.” David kertoo. ”Suomen puhdas luonto ja mahdollisuus tehdä viiniä maailman parhaimman laatuisista marjoista on tärkein voimavaramme. ”

puolukkaa

Ainoa Wineryn viinitarha on suomalainen metsä.

Kilpailut tuovat arvostusta

Yrityksen alkutaival oli kivinen. Sommelierit eivät edes maistaneet viinejä, eikä kukaan ostanut mitään ensimmäisen toimintavuoden aikana.

”Suurin haasteemme on kertoa suomalaisille, että marjoista voi tehdä hienoa viiniä ihan niin kuin rypäleistäkin. Törmäämme jatkuvasti ihmisiin, joilla on väärä käsitys marjaviineistä”, David Cohen sanoo. ”Meidän viinimme ovat marjaviinejä, jotka tehdään samoin menetelmin ja laatuvaatimuksin kuin rypäleviinit.”

Ainoa Winery päätti hakea puolueettomia arvioita ulkomailta, kun tie Suomessa nousi pystyyn. Ensimmäisenä suomalaisena viininä Ainoa Wineryn Sametti sai kultamitalin Kaliforniassa järjestetyssä viinien laatukilpailussa, joka oli vuoden 2016 International Eastern Wine Competition. Sittemmin mitaleita on tullut lisää, viimeisimpinä jo mainitut neljä kultamitallia Ranskan Vinalies Internationales ja Le Mondial du Rosé -kilpailuissa. Tyypillistä palkinnoille on, että ne ovat ensimmäisiä laatuaan marjaviineille ja monesti ylipäätään suomalaisille alkoholituotteille.

Voitot varsinkin Le Mondial du Roséssa ovat historiallisia. Kyseessä on maailman arvostetuin roseeviineihin keskittyvä kilpailu. Palkintoa ei ole koskaan aikaisemmin annettu muille kuin perinteisille roseeviineille, mutta pääsy kilpailuun on myönnetty myös ei-perinteisille roseeviineille. Viinit arvostellaan sokkona ja Ainoan viineillä oli vastassaan Provencen, Loire-laakson, Champagnen, Navarran, Riojan ja muun maailman roseet.

Yksi alkuperäisistä epäilijöistä oli sommelier Samuil Angelov. Hän kuitenkin ihastui Ainoan viineihin niitä maistettuaan, ja kuuluu nykyään yrityksen neuvonantajiin. Le Mondial du Rosé kilpailussa kultamitallin napannut Aho Sauvingnon Blanc, Sémillon ja mansikkaviinisekoitus on Angelovin kanssa luotu yhteistyötuote, johon on sekoitettu Nea Berglundin tekemää valkoviiniä suomalaisomisteisesta Château Carsinista Bordeauxissa ja mansikkaviiniä Ainoasta. Vain 11 viiniä sai korkeammat pisteet kuin Aho kaiken kaikkiaan 1300 osallistujasta 29 eri maasta.

Ainoa Wineryn palkinnot Ranskassa kesäkuussa 2021

’David Cohen kuvailee mitallien merkitystä suureksi – ne ovat vakuuttaneet huippuravintolat siitä, että tuotetta kannattaa maistaa ja yhdistää ruokiin.

”Uskon, että suomalaiset marjaviinit tulevat olemaan tärkeä osa pohjoismaista keittiötä ja ruokakulttuuria. Marjaviinitiloja tulee Suomeen lisää ja marjaviinit tulevat olemaan tärkeä osa täydellisiä viini-ruoka-yhdistelmiä ravintoloissa ympäri Pohjoismaita”, David summaa.

Viini-ruokayhdistelmien toimivuuden pääsinkin toteamaan syyskuun alussa ravintola Tocassa. Helsingin Kaartinkaupungissa sijaitseva Toca on vuonna 2013 avattu italialainen ravintola, jota pyörittävät Lahdesta kotoisin oleva Elina Valoranta ja hänen italialainen miehensä, Michelin-keittiöissä työskennellyt kokki Gennaro Oliviero . Elinan tekemät Ainoa-paritukset Gennarron suunnittelemalle ja valmistamalle ruoalle saivat nauttijansa huokailemaan ihastuksesta. Yllättävää ja innovatiivista!

”Sekä asiakkaamme että me olemme olleet erittäin innostuneita Ainoa Wineryn tuotteista ja niiden kanssa toimivista ruokaparituksista. Yksi suosikeistani on Ilta, sekoitus ranskalaista merlot-punaviiniä ja vadelmaviiniä. Tarjosimme sitä  mm. punajuuritartarin ja juurisellerimoussen kaverina”, Elina kertoo.

”Aloitimme ravintolatoiminnan vuonna 2009 Lahdessa, jossa meillä oli Italian Bistro Primo -niminen lounaskahvila. Primo tarkoittaa suomeksi ensimmäistä. Kun avasimme ruokaravintolan Helsinkiin, tuli siitä Toca, koska se oli meidän toka ravintola. Emme halunneet tehdä Tocasta tyypillistä italialaista ravintolaa, vaan kansainvälisemmän. Ajatus siitä, että meillä on tarjolla vain menukokonaisuuksia, eikä á la cartea, oli keittiömestarimme, sillä keittiömme on hyvin pieni. Haluamme vaihdella raaka-aineita usein ja sesongin mukaan, jopa kerran viikossa, joten keittiömestarin menut antavat tähän oivan mahdollisuuden”, Elina kertoo Tocan keittiöfilosofiasta.

Kuten ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä sanoi, emmekö suomalaisina näe lähelle, vaan tarvitsemme vierasmaalaisen ihmisen osoittamaan meille kädestä pitäen ruokakulttuurimme monimuotoisuuden ja potentiaalin. Sitä sopii meistä jokaisen miettiä.

Ainoa Winery

Rekolanpolku 65, Hollola

Tarkista linkistä aukioloajat.

 

Ainoa-terveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ainoa Winery - ainutlaatuisia viinejä suomalaisista marjoista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *