MAINOS | Appenzeller
MAINOS |  Himahella

Arancinit eli risottopallot - ihana italialainen hävikkiruoka

Arancinit eli italialaiset risottopallot kätkevät sisälleen juustoisen luumutäytteen. © Tiina Rantanen

Arancinit eli risotosta valmistetut italialaiset riisipallot viettelevät rapsakalla pinnalla ja herkullisella, juustoisella täytteellä.

Italialaiset arancinit syntyvät edellispäivän risotosta. Alunperin kyseessä on siis hävikkiruoka. Arancini tarkoittaa pientä appelsiinia. Nimi viittaa palleroiden muotoon ja kullankeltaiseen väriin. Riisipallot voi tarjota lisäkkeenä tai ateriana tomaattikastikkeen ja salaatin kanssa. Trenditietoiset nauttivat arancineja erityisesti gini-drinkkien kanssa.

Arancinit voi tehdä edellispäivän risotosta. Risottojuustona käyteteään täyteläistä Appenzeller Extra Spicy -juustoa. © Tiina Rantanen

Arancinit à la Appenzeller

12-14 kappaletta

kasvis, laktoositon, gluteeniton

Risotto

100 g kevätsipulia

1 luomusitruunan raastettu kuori

3 rkl öljyä

400 g risottoriisiä (Carnaroli tai Arborio)

1 1/2 dl valkoviiniä

1/8 tl mustapippuria

1 1/2 l kasvislientä (fondista)

100 g Appenzeller Extra Spisy -juustoa raastettuna

25 g voita

Juustoinen luumutäyte

200 g kivettömiä, kuivattuja luumuja

150 g Appenzeller Extra Spicy -juustoa raastettuna

3 rkl silputtua salviaa

Leivittämiseen

3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)

3 kananmunaa

200 g Panko-jauhoja ( tai korppujauhoja)

Uppopaistamiseen

1 l rypsiöljyä

  1. Tee risotto. Hienonna kevätsipulit ja raasta sitruunan kuori.
  2. Kuullota sipulia ja sitruunankuorta voissa pari minuuttia. Lisää joukkoon risottoriisi, jatka kuullottamista sekoittaen toiset viisi minuuttia.
  3. Lisää kattilaan valkoviini ja anna sen imeytyä riiseihin. Lisää kattilaan kuumaa kasvislientä vähitellen, kauhallinen kerrallaan. Keitä sekoittaen niin, että neste imeytyy riisiin. Lisää lientä, kun neste on imeytynyt riisiin. Aikaa kuluu 15-20 minuuttia. Mausta risotto juustoraasteella ja mustapippurilla. Tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa. Anna risoton jäähtyä pari tuntia tai yön yli jääkaapissa.
  4. Tee täyte. Pane kivettömät luumut, raastettu tai paloiteltu juusto sekä salvia monitoimikoneeseen. Käytä konetta kunnes seos on taikinamainen pallo. Jaa täyte 12-14 osaan ja pyörittele palloksi.
  5. Ota ruokalusikallinen risottomassaa kämmenelle ja laita pala luumutöytettä risottopalleron sisään. Ota toinen lusikallinen risottomassaa ja sulje sillä pallo.
Risottopallot leivitetään ja uppopaistetaan öljyssä. © Tiina Rantanen
  1. Pyörittele risottopallot ensin gluteenittomassa vaaleassa jauhoseoksessa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi gluteenittomissa panko-jauhoissa. Voit käyttää vaihtoehtoisesti vehnä- ja korppujauhoja, mutta silloin ruoka ei sovi gluteenittomaan ruokavalioon. Anna risottopallojen kuivahtaa hetki ennen uppopaistamista.
  2. Kuumenna rypsiöljy 180-asteiseksi. Uppopaista muutama arancinipallero kerrallaan kunnes pallo on kauniin kullanruskea. Se vie 3-4 minuuttia.
  3. Nosta arancinit talouspaperin päälle valumaan ja tarjoile lämpiminä tomaatti- tai chilimajoneesikastikkeen kanssa.

Vinkki!

Jos valmistat arancinit etukäteen, kuumenna ne ennen tarjoilua leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa.

Viinivinkki 

Arancinit viihtyvät italialaisen soavae superiore-valkoviinin seurassa. © Tiina Rantanen

Arncinit voi nauttia trendikkäästi ginistä valmisettujen drinkkien kanssa. Viininenä valitsee niiden kaveriksi italialaisen kuivan ja paahteisen soave superiore -valkoviinin, Dal Cero Vigneto Runcata 2018.

Appenzeller®-juustoista voi järjestää tastingin. © Tiina Rantanen

Miltä maistuisi juustotasting? Anna Appenzeller® -juustoja lahjaksi

Yhä useammat ihmiset arvostavat lahjaa, joka tarjoaa elämyksen ja katoaa parempiin suihin. Juustovalikoima on perinteinen joululahja, mutta juustot sopivat myös erilaisten  nyyttärikutsujen viemisiksi. Juustotuliainen voi sisältää vain yhtä juustolajia sen eri kypsyysasteissa. Niistä voi järjestää juustotastingin, jossa on mahdollista vertailla kypsytyksen vaikutusta juuston makuun.  Sveitsiläistä Appenzeller®-juustosta löytyy seuraavat kypsyysasteet:

Appenzeller® Mildly spicy (3 kk)

Appenzeller® Mildly spicy-juusto on yksi Sveitsin kaikkein suurimpia juustoerikoisuuksia.  Miedosti maustettua Appenzeller® Mildly spicy-juustoa hoidetaan kellarissa vähintään kolmen kuukauden ajan yrttiliemellä. Mildly spicy -juuston tunnistat hopeisesta etiketistä.

Appenzeller® Bio mildly spicy (3 kk)

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta.  Luonnonmukaisen Appenzeller® -juuston erotat juustotiskissä Bio-kuorileimasta ja BIO-sanasta etiketissä. Juuston maku on sama kuin yhtä kauan kellaroidun Appenzeller® Mildly spicy-juuston.

Appenzeller® Strongly spicy (4 kk)

Appenzeller® Strongly spicy -juusto saa vahvan, mausteisen makunsa kypsyessään kellarissa vähintään neljä kuukautta. Appenzeller® Strongly spicy -juuston tunnistaa kultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Extra spicy (6 kk)

Tämä Appenzeller®-perheen jäsen on todellista juustojen aatelia, sillä se on kypsynyt kellarin uumenissa vähintään kuusi kuukautta. 5 ½ kk:n ikäisenä juustojen erikoisasiantuntijat kontrolloivat jokaisen tahkon kypsymisasteen ja valikoivat ainoastaan parhaimmat tahkot Appenzeller®-juustoista kypsytyksen loppusuoralle. Extra spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Superior spicy  (9 kk)

Superior spicy on Appenzeller® -perheen uusin tulokas. Luonteeltaan pikantin ja tasapainoisen juuston pinnalla on suolakiteitä. Juuston maku on pyöreän kermainen. Yhdeksän kuukautta kellareissa kypsytetty Superior spicy maistuu yllättävästi erilaiselta kuin muut  Appenzeller®-perheen jäsenet. Superior spicyn tunnistat pinkihtävästä etiketistä.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Arancinit eli risottopallot - ihana italialainen hävikkiruoka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *