Himahella

Blondi testasi: Lidlin myyntipäivänä valmistettu sushi

Eilen 25.11 sähköpostiini kolahti tiedote, jossa kerrottiin, että päivittäistavarakauppaketju Lidl täydentää ready-to-go-valmisruokavalikoimaansa kahdella sushiaterialla. Nämä suomalaiseen makuun suunnitellut boxit valmistetaan aamuyöstä Keravalla ja myydään pääkaupunkiseudun Lidleissä valmistuspäivän aikana. Eikun testaamaan.
Vierailin torstaina 26.11 Tammiston Lidlissä ja kurkkasin tietty myös Lidlin Deli Corneriin, jossa kello 14 pintaan pari 24/7 -sushilajitelmaa odotti vielä ostajaansa. Boxit saapuvat  myymälöihin kello kahdeksan, joten tuote oli noin kahdeksan tuntia aikaisemmin valmistettua. Vaihtoehtoja on kaksi: 24/7 Sushi California Mix ja 24/7 Sushi Salmon Lover.  Molemmat sushiateriat pitävät sisällään sekä maki- että nigirisusheja. Pakkauksen sisältä löytyivät myös perinteiset lisukkeet: wasabi, inkivääri ja soija. Mukana on myös astia soijakastikkeelle ja syömäpuikot, joten ateria sopii erinomaisesti esimerkiksi take away -lounaana nautittavaksi.
Sushin valmistajaksi mainitaan Merta Logistic Oy ja pakkauksessa on www.kalatalo.com -nettiosoite. Nettisivulta selviää, että Merta Logistic Oy  toimii Kalatalon sisällä ja sen yhteistyökumppani on Stadin Kala Oy.
Miten sushi syntyi?
Sushi ei ole mikään eilisen teeren ruoka, sillä on yli 1000-vuotinen historia. Ruokalaji sai alkunsa Kaakkois-Aasiassa, josta se levisi Japaniin ja lopulta ympäri maailman. Mutta se ammoisten aikojen sushi ei todellakaan ollut tällaista, mitä nyt Lidlistä ostin. Kaukana siitä. 500-luvulla raakaa kalaa oli tapana laittaa painavan kiven alle etikalla maustetun riisin kanssa. Kalan annettiin olla painon alla pari viikkoa, kunnes kivi otettiin pois ja tilalle laitettiin kevyt kansi. Kala sai jatkaa kypsymistään vielä muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen asti. Myöhemmin maustetun riisin ja kalan makujen havaittiin sopivan yhteen. Mutta se siitä tuoreusimagosta.
Meidän tunteman muodon sushi sai vasta 1700-luvulla, kun Yohei-niminen kokki tarjoili sashimia eli raakaa kalaa riisin päällä. Hän nimesi luomuksensa ”nigiriksi”. Nigiri-sushi on nykyäänkin suosituin kaikista sushilaaduista.
Japanissa sushi on edelleenkin luksusruokaa ja sushikokin koulutus tiukka. Vasta 10 vuoden kokemus sallii sushikokki-tittelin käytön cv:ssä. Susheilla ja susheilla on siis eroa. 
Miltä Lidlin sushi maistui?
Vaikka rakastan sushia ja ymmärrän hyvän päälle, en ole puristi sushin(kaan) suhteen. Sushi, jos mikä, on arkipäiväistynyt viimeisen vuosikymmenen aikana. Nykyisin sitä saa lähes jokaisesta marketista ainakin pakasteena. Sushi on ehkä arjen luksusta pyttipannuun verrattuna, ei sen kummempaa. Sushiin sopii mielestäni vanha pizzasanonta: ”Kun pizza on hyvää, se on todella hyvää. Mutta kun se on huonoa, se on silti aika hyvää.” Tuo viimeinen lause pätee tänään nauttimaani Lidlin 24/7 Sushi California Mix -lajitelmaan. Mutta ei sen hintakaan ollut kuin 9,99 euroa/10 palaa. Ja se on kuitenkin käsityötä.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blondi testasi: Lidlin myyntipäivänä valmistettu sushi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *