Himahella

Blonditiina testasi: Alkon kesäkuun 2016 uutuudet

Alko_kesäkuuhinnasto
© Tiina Rantanen

Perjantaina 10.kesäkuuta lehdistöllä oli jälleen mahdollisuus maistaa Alkon kesäkuun uutuudet. Maistopöytään oli katettu 21 viiniä. Ja jälleen kerran vain maku ratkaisi, sillä maistoin viinit täysin sokkona.

Tällä kertaa viinikirjoittajille tarkoitettu lehdistöpruuvi pidettiin poikkeuksellisesti Salmisaaren väistötiloissa. Elokuussa päästään jälleen palaaman Salomoninkadulle, kun Alkon koulutustilojen remontti siellä valmistuu.

Kesäkuu on valkoinen

Tässä tastingissa valkoinen dominoi, sillä 21 maistettavan viinin joukossa oli vain yksi punaviini ja kaksi roseeta. Niistäkin yksi kuohuva. En pääse tällä kertaa hehkuttamaan loistavia hinta-laatusuhdeviinejä, sillä oma palettini poimi vain ns. rusinat pullasta. Sokkona maistaessani mieluisimmat viinit löytyivät tällä kertaa hintahaarukasta 25-45 euroa. Ja monet niistä vielä sellaisia, joita Alkoon on tullut vain pieni erä.

Pullokuvat: Alko

Alko_kesäkuu1
© Alko

Vaaleanpunainen salaattisamppanja

Laadukas roseesamppanja tai -kuohuviini on vaativa valmistettava, sillä toivotun värisävyn saaminen juomaan ei ole itsestään selvää. Yleensä roseekuohuviinin väri saadaan aikaan sekoittamalla valkoiseen viiniin punaviiniä. Jotkut tuottajat liottavat punaisten rypäleiden kuoria rypälemehussa saadakseen viinilleen punaisen sävyn. Tämä saignée-menetelmä on huomattavasti vaikeampi kuin viinien sekoittaminen ja vain noin 1/10 roseesamppanjasta on kyseisellä tavalla valmistettua.

Kauniin vaaleanpunainen samppanja on erittäin kuiva ja hapokas. Siitä löytyi niin punaisia marjoja kuin kevyttä mineraalisuutta. Samppanjaa suussa pyöritellessäni mieleni alkoi tehdä kesäistä salaattia, jossa voisi olla mukana vaikkapa mereneläviä. Tai sitten jotain pientä tapas-tyyppistä tarjottavaa. Tyttöjen terassi-illan hitti, jossa hyvä hinta-laatusuhde.

Vollereaux Rosé de Saignée Champagne Brut, Ranska, 29,00 €

 

Alko_kesäkuu2
© Alko

 

Ruokakuohuva Australiasta

Australian Adeladaidesta kotoisin oleva kuohuviini on valmistettu Chardonnay- ja Pinot Noir -rypäleistä. Rypäleistä puristettu mehu käy erikseen läpi malolaktisen käymisen. Kuohuviinin tuoksussa löytyy kypsää paahteisuutta. Maku on kuiva, sitruksinen ja hapokas. Vaikkakin sokeria on 13 g/l, viiltävä hapokkuus saa aikaiseksi täysin kuivan suutuntuman. Vivahteikas kuohuviini sopii tarjottavaksi vaikka läpi koko kesäisen aterian, esimerkiksi grillatun lohen ja kasvisten kanssa.

Nepenthe Prestige Cuvée Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australia, 13,90 €

 

Alko_kesäkuu3
© Alko

 

Taksikuskin tyttären herkullinen chardonnay

Jean Leonin viinitalo on perustettu 1964 ja se on nimetty perustajansa mukaan, Jean Leon aloitti uransa newyorkilaisena taksikuskina, joka päätyi suositun ravintolan omistajaksi Hollywoodissa. Katalonian Penedèsissä kasvaneista Chardonnay-rypäleistä valmisettu Vinya Gigi on nimetty Jean Leonin Gigi-tyttären mukaan. Kuivasta, tyylikkäästä viinistä voi löytää sitrusta, keltaista luumua ja hunajamelonia. Viinissä on napakat hapot ja mineraaleja, joten se kestää niin rasvaisen kalan kuin vaalean lihan kaverina. Yksi kesäkuun kattauksen suosikeistani.

 Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2014, Espanja 24,50 €

 

Alko_kesäkuu4
© Alko

 

Kettumaisen hyvä risukka

Vivahteikas ja ryhdikäs riesling-viini tulee New Yorkin osavaltion Finger Lakesin alueelta, joka viileydessään sopii mainiosti Rieslingin kasvatukseen. Herkullisen tuoksuinen valkoviini on kuiva ja kypsän sitruksinen. Siitä löytyi aavistus petrolia ja hieman mineraalisuutta. Vaalean kalan ja sushin kamu.

 Fox Run Vineyards Dry Riesling 2013, Yhdysvallat 22,70 €

 

Alko_kesäkuu5
© alko

Kalpea rosee Provencesta

Ranskan Provencesta kotoisin olev, trendikkään kalpea rosee on valmistettu Grenache- ja Syrah-rypäleistä. Mausta löytää tunnistettavasti herukanlehteä, joka vie ajatuksia aivan toisen rypäleen suuntaa. Kuiva ja hapokas rosee sopii aperitiiviksi ja kesäisten salaattien kaveriksi. Mielelläni sitä klassista Nizzan salaattia tämän viinin kanssa nauttisin.

 Chateau Saint Hilaire Prestige 2015, Ranska 18,90 €

 

Alko_kesäkuu6
© alko

 

 Omenasiideri juuston kaveriksi

Kesäkuun uutuuksisa oli myös yksi espanjalainen suodattamaton omenasiideri, johon ei ole lisätty sokeria. Omenainen, hennon sitruksinen maku nostatti veden kielelle, enkä voinut olla pohtimatta sitä, miten hyvä pari siideri olisi kovien juustojen kanssa tarjottuna.

Maeloc Dry, Espanja 2,94 €

 

Kesäviiniterveisin

Blonditiina

Alko_kesäkuufiilis
© Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Alkon kesäkuun 2016 uutuudet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *