Himahella

Blonditiina testasi: Jauhemaksaburgerit

Jauhemaksaburgeri ja puolukkamajoneesi © Tiina Rantanen

Jauhemaksapihvi, kevytbriossi ja puolukkamajoneesi! Niistä syntyy uskomattoman hyvä hampurilainen. Kokeile vaikka!

Olen suuri maksan ystävä, mutta sitä tulee laitettua ruoaksi aika harvoin. Minulla oli meneillään toinen projekti, jonka tiimoilta paistoin jauhemaksapihvejä. Muttä tällä kertaa niitä ei syöthykkään paistetun sipulin, puolukan ja perunasoseen kanssa, vaan niistä loihdittiinkin burgerit!

Jauhemaksapihvit syntyivät Marttojen ohjeella, mutta vaihdoin perinteisen meiramin  rosmariiniksi, jotta ohjeeseen tuli Blondin puumerkki.

Marttojen jauhemaksapihvit

300 g raakaa perunaa

1 sipuli

1 muna

1 tl suolaa

½ tl valkopippuria

1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia

300 g jauhettua naudanmaksaa

Paistamiseen:

voita tai margariinia

1 Pese ja kuori kasvikset. Raasta perunat hienoksi raasteeksi.

2 Silppua sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi

3 Sekoita kasvikset, muna ja mausteet maksan joukkoon. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla paksuhkoja pihvejä.

Hifistelijä leipoo hampurilaissämpylät itse

© Tiina Rantanen

Loppuvuodesta  postasin hampurilaissämpylöiden ohjeen, jonka alkuperä johtaa valtameren taakse  New York Times -lehden ruokatoimitukseen. Oman puumerkkini kyseiseen kevyt briossi -ohjeeseen tein sillä, että kohotin taikinaa yön yli jääkaapissa. Ja täytyypä sanoa, että tuntui aika kivalta kun Suomipopin Aamulypsyn Anni Hautala kehui suorassa lähetyksessä, että kyseessä on paras hampurilaissämpylän ohje minkä hän tietää! Kannattaa siis kokeilla.

Hitaat burgerisämpylät New York Timesin tapaan

Jauhemaksaburgeria varten aikatauluni eivät nyt joustaneet kotitekoiseen sämpylään, joten ostin valmissämpylän. Hampurilaista syödessäni mietin, että tumma Reissumies  tai vastaava ruisleipä olisi sekin ollut hyvä valinta maksapihvin kaveriksi. Maksa, puolukka ja ruis – nehän svengaavat kuin hirvi yhdessä!

Hampurilaiskastikkeeksi pyöräytin puolukkamajoneesin. Tietysti voi hifistellä ja tehdä majoneesin itse, ei se rakettitiedettä ole,  mutta minä sekoitin  reiluun desiin valmista majoneesia 2 rkl monitoimikoneessa hienonnettuja pakastepuolukoita.  Puolukoiden hapokkus riittää taittamaan rasvan, joten mitään happolisäyksiä tähän majoneesiin ei tarvita. Lisäksi silppusin joukkoon rosmariinia ja pyöräytin pippurimyllystä pari kierrosta mustapippuria makua antamaan.  Ei huono!

Puolukkamajoneesi

1 1/2 dl hyvää majoneesia (Hellmann´s)

2 rkl rouhittuja pakastepuolukoita

2 tl silputtua tuoretta rosmariinia

pari kierrosta mustapippuria myllystä

  1. Sekoita ainekset keskenään.

Hampurilaiseni väliin meni ensiksi puolukkamajoneesia, sitten jääsalaatinlehti, kuuma maksapihvi, jonka päällä cheddarjuusto sopivasti sulikin. Siinä koko juttu. Helppoa kuin heinänteko, mutta hyvää!

Jauhemmaksaburgeri

1 hampurilaisämpylä ( New York Times tai valmis ) tai 1 tumma Reissumies

1 1/2  rkl puolukkamajoneesia

1 lehti jääsalaattia

1 blinipannulla paistettu jauhemaksapihvi

1 viipale cheddarjuustoa

  1. Kokoa hampurilainen ohjeen järjestyksessä. Voit käyttää puolitetun sämpylän parilapannun kautta ennen hampurilaisen kokoamista.

 

Löysin myös lähikauppani pakastealtaasta bataattiranskalaisia. Ne täydensivät tämän burgeriaterian mainiosti ja puolukkamajoneesi sopi hyvin dippikastikkeeksi bataattiranuille.

Burgeriterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Jauhemaksaburgerit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *