Himahella

Brie pukeutuu bling blingiin

Bling-bling-brie
Yhteistyössä mukana

Herkkujuustot ovat paheeni, eikä edes salattu sellainen. Juuston suussa sulava rasvaisuus yhdistettynä oikeaan kypsyysasteeseen viettelee ottamaan yhden palan vielä senkin jälkeen, kun on vakaasti päättänyt, että nyt riitti.

Ranskalainen brie on ehkä maailman tunnetuin herkkujuusto. Enkä yhtään ihmettele miksi. Vaikka brietä tehdään muuallakin maailmassa, Marne-joen laaksossa syntyvät ne aidot, lumivalkean homeen peittämät valkohomejuustot. Kuoren home on muuten tarkoitettu syötäväksi.

Brien kypsyysasteen määritys muutoin kuin leikkaamalla on aika hankalaa. Nuori brie on sisältä kiinteä, mutta kypsyessään se alkaa pehmetä pinnoilta keskustaan päin ja sisus muuttuu valuvaksi. Täysin kypsä brie on sisältä valuva ja juusto ammoniakille tuoksahtava.

Koska kokonaisen kiekon kypsyysaste on arpapeliä, tämän ohjeen juju piilee siinä, että työnnämme brie-kiekon hetkeksi uuniin. Ja kuin taikasauvaa heilauttamalla saamme jääkaappikylmän juuston oikeaan tarjoilulämpötilaan ja se valuu viettelevästi.

Pähkinät ja kuivatut hedelmät ovat klassisia ja taivaallisia juuston seuralaisia, joten miksi keksiä pyörää uudestaan. Varsinkin kuivatut papaijat ovat kuin pieniä jalokiviä, joten juusto saa koristeekseen syötävää bling blingiä. Kun hedelmillä ja pähkinöillä koristetun juuston päälle valutetaan vielä hunajaa, rasvaisen, suolaisen ja makean makuliitto on täydellinen!

Brietortulla voi korvata monen juuston tarjottimen. Mutta kannattaa varata sitä reilusti henkeä kohden, sillä kokemus on opettanut, että tämä viettelys katoaa nopeasti jälkkäripöydästä.

 

Katso myös Himahellan Kuorrutettu brie -resepti!

Syntisen hyviä herkkuhetkiä toivottaa Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Brie pukeutuu bling blingiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *