Himahella

Chimichurri ja jalkapallo ovat Argentiinassa kuumaa kamaa!

Seurasin innokkaasti jalkapallon MM-kisoja kesällä 2014.  Kesäyöt kuluivat matseja katsellessa. Oli arvokisat tai ei, koko latinalainen Amerikka tuntuu hengittävän jalkapallosta. Fudismatsien välissä täytyy syödäkin, joten hehkutetaan välillä hiiliä tai käännetään kaasugrillin nupit kaakkoon. Latinotwistin grilliruokiin tuo argentiinalainen chimichurri, yrttikastike, jonka voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

argentiinaa

Argentiinassa Diego Maradona on lähes jumala. Asado tarkoittaa lihan iloja, sillä grillissä tirisee herkkuja vähintään puoli kiloa ruokailijaa kohden. Chimichurri sopii myös rasvaisten kasvisruokien mausteeksi.

Brasiliassa en ole käynyt, mutta vuosi sitten vierailin sen naapurimaassa Argentiinassa, joka on voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden 1978 ja 1986. Jalkapallon lisäksi maa tunnetaan tangosta, pampalla vaeltavasta pihvikarjasta sekä tuhdeista punaviineistään. Siltä reissulta kotikeittiööni jäi pysyvästi chimichurri, yrttikastike, joka maustaa upeasti grillatut liharuoat.

Argentiinan reissullani pääsin pariinkin otteeseen osallistumaan argentiinalaiseen grillijuhlaan eli asadoon. Grillibileitä voisi kuvailla lihaisiksi ruokaorgioiksi.

”Jokaisen perheen takapihalla on jonkinlainen grilli, sillä asado on tärkeä osa maamme ruokakulttuuria. Se tarkoittaa ruokailijaa kohden vähintään puolta kiloa avotulella grillattua lihaa ja makkaroita”, kertoi Doña Paulan viinitalon viestintäpäällikkö Lucía Mallea kun pöytäämme kannettiin erilaisia lampaan, naudan ja vuohen ruhonosia, verimakkaraa ja chorizoa.

lihakauppias

Lihakauppiaan kastike

Lihan kanssa pöytään tuotiin myös chimichurri-kastiketta, argentiinalaista kansallisruokaa. Tuo yrttikastike tuli vastaan lähes jokaisella liha-aterialla, joka minulle tarjottiin.

Michel Torinon viinitalon José Ignacio Vidales kertoi että kastikeohjeita on yhtä monta kuin kokkejakin lusikoidessaan vihreää chimichurria 650 grammaa painavan argentiinalaisen pihvin päälle.

”Ainekset vaihtelevat alueittain, mutta persilja, chili, oregano, timjami, valkosipuli, pippuri ja suolaa ovat tavallisimmat raaka-aineet. Juoksevuutta kastikkeeseen saadaan öljystä ja viinietikasta”, Vidales avasi kastikkeen sielua.

”Tarinan mukaan 1800-luvulla englantilainen lihakauppias Jimmy Curry oleskeli Argentiinan pampoilla. Karjatilalla hänelle tarjottiin avotulella grillattua lihaa. Kiitokseksi mies valmisti lihalle paikallisista yrteistä kastikkeen, josta tuli hitti. Sille annettiin hänen nimensä, mutta nimi lausuttiin argentiinalaisittain ”Chimi Churri.”

chimichurri ja lihaa

Tietysti kehittelin oman versioni chimichurrista kotiin palattuani. Viime heinäkuussa vietimme viikonloppua Pälkäneellä ruokatoimittajakollegoiden kanssa ja tietysti kokkailimme kimpassa. Kotilieden ruokatoimittaja Marja Malinen friteerasi maalaistentorilta ostamiaan kesäkurpitsankukkia saunanjälkeiselle iltapalalle. Minä olin pyöräyttänyt jo kotona Chimichurrin grilliruokien kastikkeeksi. Yrttikastike toimi paitsi lihan, myös rasvaisen kasvisruoan kastikkeena. Se on siitäkin hyvä soosi, että se säilyy jääkaapissa ainakin viikon. Tee siis kerralla reilumpi satsi, niin herkkua riittää useampiinkin grilliorgioihin.

Tänä kesänä kastike on tullut useasti vastaan netissä surffaillessani niin meillä kuin muuallakin. Joko kyse on pienestä ruokatrendistä tai sitten grillikausi on potkaistu käyntiin MM-tasolla.. Chimichurri peseekin monet kilpailijansa 6-0!

Poimi tästä reseptit Chimichurriin ja argentiinalaiseen Asadoon, eli lihaisaan grilliateriaan.

Punkkua pihvin seuraksi

Liharuoan kaveriksi sopii tietty argentiinalainen malbec-punaviini. Kokeile vaikka seuraavia:

Punaviini Don David

Don David Malbec Reserve, 11,99 e, joka on huolella valmistettu, tyylikäs seuralainen vaativammallekin grilliherkulle. Täyteläisen ja tuhdin punaviinin rypäleet ovat kasvaneet lähes maailman huipulla, 1700 metrin korkeudessa. Korkea ilmanala tuo punaviineihin intensiivisyyttä ja hapokkuutta.

Punaviini Paula Syrah

Paula Syrah, 9,98e on medium-pihvin täsmäviini. Syrah-rypäleistä valmistetusta täyteläisestä punaviinistä voi löytää yrttejä ja paahteisia mausteita. Nuorekkaassa punkussa on terhakkaat tanniinit, jotka viihtyvät erinomaisesti puolikypsän pihvin seurassa.

Lihan iloja fudismatsien välissä toivottaa

Blondtiina


      

Kommentoi

Kommentoi juttua: Chimichurri ja jalkapallo ovat Argentiinassa kuumaa kamaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *