Himahella

Essi Avellan tiimeineen valitsee Laivan viinit

Viking Line on ahvenanmaalainen varustamokonserni, joka liikennöi Itämerellä. Vuonna 2015 varustamo liikennöi seitsemällä aluksella. Viini todellakin virtaa Itämerellä, sillä sitä myydään pelkästään tässä laivayhtiössä vuodessa 3,2 miljoonaa litraa. Siitä kuohuviinin ja samppanjan osuus on 470 000 litraa. Helmikuun alussa punaiset laivat saivat uudet Laivan viinit, jotka pääsin maistamaan viinintekijöiden kanssa yhteisellä illallisella matkalla Helsingistä Tukholmaan.

Laivan viinit viinintekijät
© Tiina Rantanen

Essi Avellan valitsee punaisten linjojen samppanjat

Essi Avellan on Suomen ensimmäinen Master of Wine ja maailmallakin arvostettu samppanja-asiantuntija. Hänen ammattitaitonsa ja kädenjälkensä näkyy Viikkarin skumppahyllyssä, joka kantaakin nimeä Essi Avellan Champagne Collection. Eri samppanjoita valikoimassa on 30 kappaletta.

”Samppanjan myynti on laivoilla kovassa kasvussa, ja siksi olenkin saanut mieluisaksi tehtäväkseni Itämeren parhaan samppanjavalikoiman rakentamisen”, Essi kertoo.

Essi Avellan
© Tiina Rantanen

”Viking Linen laivoilta löytyy maailmanluokan talojen samppanjoita kuten Dom Pérignon, Krug, Taittinger ja Pol Roger sekä tuntemattomampia suuruuksia kuten Charles Heidsieck ja Henriot. Laivan samppanjana on nyt seuraavat kaksi vuotta Charles Heidsieck Brut Réserve.”

Charles Heidsieck on suurelle yleisölle suhteellisen tuntematon, vaikka talo kuuluukin Champagnen alueen kärkeen. Essi Avellanin mukaan Brut Réserve kilpailee monen muun talon luksussekoituksen kanssa ja on nautittavissa jo silloin, kun se tulee markkinoille.

”Tässä samppanjassa on runsaan paahteinen tuoksu, jossa trooppisia hedelmiä, hunajaa, briossia sekä pehmeää mausteisuutta ja kahvia. Sen maku on samettinen ja leveä, paahteinen ja hedelmäinen jälkimaku pysyy suussa pitkään. Aivan erinomainen samppanja nautittavaksi vaikka koko aterian läpi”, Avellan luonnehtii Charlieksi kutsuttua kuplivaa.

Blini mätipaletilla
© Tiina Rantanen

Koska Viikkarilla on helmikuun loppuun asti menossa Blini & mäti -viikot, kokeilen illallisella samppanjan yhdistämistä blinipaletin kanssa. Annoksessa on valikoima erilaisia mätejä ja iso, juuri parahultaiseksi paistettu, ei liian rasvainen paksukainen. Sesonkiherkun ja samppanjan kohtaaminen on lähes täydellinen. Myös Heidsieckin kellarimestari Cyryl Brun piti yhdistelmää erittäin onnistuneena, vaikka herra taisikin nauttia blinejä nyt ensimmäisen kerran.

Charles Heidsieck/ Cyril Brun
© Tiina Rantanen

Olen aina pitänyt itseäni Bolly-tyttönä, mutta Charlie onnistui kyllä iskemään kiilaa tuohon pitkään viehtymyssuhteeseen. Ostin Charlieta myös kotiin, Viking Club -kortilla pullon sai mukaansa 29,90 eurolla. Ilman korttia olisi pitänyt pulittaa seitsemän euroa enemmän. Viinilehtikin näytti arvioivan samppanjan viiden tähden tyylikkääksi huippuviiniksi ja edulliseksi ostokseksi.

Freeclimber – Neljän kaveruksen viini

Odotin onnistunutta ruoka-viini-paritusta myös valkoviinin ja blinin osalta, mutta Charlien rinnalla kisatessa se jäi armotta kakkoseksi. Hopea ei ole häpeä, sillä Laivan viineistä rankkasin uuden valkoviinin omalla makupaletillani kakkoseksi.

Freeclimber Riesling 2014 -viini tulee klassiselta Moselin alueelta Saksasta. Viinin ovat tuottaneet neljä nuorta viininvalmistajaa: Axel Pauly, Thomas Ludwig, Sebastian Oberbillig ja Markus Berres, jotka pistivät ns. hynttyyt yhteen, jotta pystyivät tuottamaan sellaisen viinin, jotta se tyydyttää laivayhtiön volyymit. Yksin heistä ei olisi kyennyt siihen kukaan, joten viinistä kehkeytyi miesten  yhteinen projekti. Yrityksen nimi PLOB muodostuu miesten sukunimien alkukirjaimista. Kaverukset myös esiintyvät pullon modernissa etiketissä kirjaimilla temppuilevina figuureina.

Freeclimber viinintekijät
© Tiina Rantanen

Viinin englanninkielinen Freeclimber-nimi viittaa siihen, että suurin osa työstä Moselin laaksossa tehdään käsin, koska koneiden käyttö jyrkillä rinteillä on käytännössä mahdotonta.

”Hintaansa (9,90 e/plo) nähden aivan erinomainen ja ruokaystävällinen risukka”, oli ensimmäinen ajatukseni maistettuani tuota puolikuivaa valkoviiniä. Vaikka siinä on 18 grammaa sokeria litralla, sen makeus ja napakka hapokkuus ovat hyvin tasapainossa. Maku on hedelmäinen ja mineraalinen. Viini tulee kuitenkin nauttia hyvin viilennettynä, jotta se on parhaimmillaan. Erinomainen valinta niin buffapöydän antimille kuin vaikkapa aasialaistyylisten ruokien kanssa. Kesällä nauttisin viiniä mielelläni vaikkapa sekalaisten grilliherkkujen kanssa.

Moderni, punainen luomuviini

Ranskalainen Gérad Bertrand on intohimoinen välimerellisen elämäntavan ja Etelä-Ranskan viinien lähettiläs. Gérard Bertrand on tällä hetkellä maailman suurin biodynaaminen ja Ranskan suurin luomuviininviljelijä.

Réserve Speciale -lajikeviinit ovat tyyliltään moderneja ja helposti nautittavia. Laivan punaviiniksi valitun Réserve Spéciale Cabernet-Merlot 2014 on pyöreä ja suunmukainen viini, jota maistoin á la Carte -listan peuranpaistin kanssa. Yhdistelmä svengasi kuin hirvi…eikun siis peura. Myös juustojen kanssa viini oli oikein kelpo yhdistelmä. Tämä viini saa olla myös hieman viilennetty nautittaessa, niin punaisten marjojen aromit pääsevät parhaiten esiin. Kyseessä ei ole suuri viini, mutta se tarjoaa kyllä hyvän hinta-laatusuhteen korkkaajalleen.

Gerard Bertrand
© Tiina Rantanen

Helppo ja kepeä kuohari

Laivan kuohuviini Belvino Durello Lessini Doc tulee Veneton alueelta Pohjois-Italiasta.  Pizzolon perheen omistama Enoitalia  on Italian suurin viinintuottaja.

Viini on valmistettu harvinaisesta Durella-rypäleestä. Lajike oli lähes kokonaan unohdettu, kunnes huomattiin, että se sopii luonteeltaan erinomaisesti kuohuviinien valmistukseen. Lähes värittömässä kuohuvassa on 12 grammaa sokeria litraa kohti, joten se miellyttänee mainiosti monen matkustajan makupalettia. Minun suussani se oli kuitenkin muuten laadukkaan viinilaivaston heikoin lenkki, vaikka voisinkin kuvitella nauttivani sitä hyvin jäähdytettynä kesäpäivänä laivan kannella ystävättärieni kanssa.

Belvino kuohuviini Venetosta

Syömien, juominen ja tax-freeshoppailu ovat suurimmat huvit Itämerellä seilattaessa.  Täytyy vilpittömästi todeta, että nyt Laivan viineissä saa rahalleen hyvää vastinetta, kun viinien laatu peittoaa hinnan mennen tullen. Samppanjaa lukuunottamatta kaikki viinit ovat alle 10 euroa.

Viinillisin terveisin,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Essi Avellan tiimeineen valitsee Laivan viinit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *