Himahella

Fish & Oats eli kalaa ja kauraa

Fish & Oats on päivitetty, suomalainen versio brittiläisestä klassikkoruoasta. © Tiina Rantanen

Fish´n´chips on brittiläinen klassikkoruoka, joka nousi mieleeni tammikuun viimeisenä eli Brexit-viikonloppuna 2020. Kyseessähän on katuruoka, jota on nautittu yöruokana tai pubissa oluen kanssa. Ruokalaji koostuu uppopaistetusta leivitetystä kalafileestä, useimmiten turskasta, punakampelasta tai koljasta, sekä ranskalaisista perunoista.

Ensimmäinen Fish´n´Chips myyjä aloitti Wikipedian mukaan toimintansa vuonna 1860 Oldhamissa. Toisen maailmansodan aikana brittihallitus säästi  fish ’n’ chips -annokset joutumasta säännöstelyn kohteeksi eli kortille. Tämän eleen tarkoituksena oli ylläpitää kotirintaman taistelutahtoa. Ehkä klassikko nousee jälleen arvoon arvaamattomaan  vuoden 2020 taisteluasemassa, kun britit etsivät uutta paikkaansa maailmankartalla EU-eronsa jälkeen.

Fish´n´'chips on brittiruokien klassikko.
Fish´n´’chips on brittiruokien klassikko. © Tiina Rantanen

Pari vuotta sitten tuunasin brittiklassikon käyttäen annoksessa ranskanperunoiden asemesta suomalaista innovaatiota, kaurasnackseja. Ne ovat valmistettu kotimaisesta puhdaskaurasta, joka sopii gluteenittomaankin ruokavalioon. Kaura on nyt hyvin trendikästä terveystietoisten keskuudessa, joten ehkä tämä annos tekee tuosta perinteisestä rasvapommista ainakin ajatuksen tasolla jotenkin hyväksyttävämmän version.

FISH & OATS

neljä annosta

gluteeniton, maidoton

400 g pakasteturskaa tai lohifileetä

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1 pussi (150 g) Oats -kaurasnackseja (tai maissilastuja)

Lisäksi

silputtua persiljaa

sormisuolaa

sitruunalohkoja

  1. Paloittele kala annospaloiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Jos käytät pakastekalaa, käsittele sitä puolisulaneena.
  2. Hienonna kaurasnacksit monitoimikoneessa tai pussissa kaulimen avulla. Kääntele kalapalat keksimuruissa.
  3. Kypsennä kalapalat 225-asteisessa uunissa keskitasolla 15-20 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja se on saanut kauniin värin pintaansa.
  4. Tarjoa kaurasnacksien ja sinappi-kurkkukastikkeen kanssa.

SINAPPI-KURKKUKASTIKE

 1 tlk (200 g) ranskankermaa

1 dl valmista sinappi-kurkkusalaattia

1/2 dl silputtua basilikaa

  1. Sekoita ainekset keskenään. Tarjoa Fish & Oats -annoksen kastikkeena.

 

Brexit-terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Fish & Oats eli kalaa ja kauraa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *